Fodbold

Eriksen skal have tre ting for øje, vurderer sportspsykolog

Det kan være til stor gavn for danskerens comeback, at åbenheden på landsholdet er så fremtrædende.

Tirsdag tikkede en herlig fodboldnyhed ind: Christian Eriksen vil spille fodbold igen.

Den danske profil står i øjeblikket uden klub, da Inter ophævede hans kontrakt i december. Han er derfor fri til at forhandle med andre klubber i det igangværende transfervindue.

Uanset, hvor han ender, bør han have tre ting i baghovedet, når karrieren genoptages. Det mener Lars Robl, der ydede hjælp som sportspsykolog til det danske landshold under EM.

1. Accept

- Den første ting er accepten af, at det er sket. Det var en grænseoverskridende oplevelse. Dels for Christian selv, men også for alle os andre. Kroppen kan sagtens gå i forsvar og fornægte og fortrænge oplevelsen. Jo hurtigere Christian kommer igennem accepten af, at sådan var det, desto hurtigere kan han komme videre. Alt tyder på, at han er kommet igennem den fase.

2. Følelserne skal under kontrol

- Dernæst bliver det vigtigt, at han er opmærksom på, følelserne ikke tager over. De må ikke tage styringen. Han skal holde fokus på de objektive facts, der er i forhold til hans tilstand. Det synes jeg også, han gør i sit interview. Han har været igennem en masse undersøgelser, og han siger, han stoler på de resultater, der er kommet. Når usikkerheden så sniger sig ind, skal han flytte fokus hen på facts.

3. Det aktive valg

- Den sidste ting er at træffe et aktivt valg. Jo mere valget kan være et tilvalg, jo større sandsynlighed er der for, det føres ud i livet. Der er det jo perfekt, at han kan hænge det op på en drøm – et ord han selv bruger. Christian har en drøm (om at komme til VM i Qatar red.).

- Det er noget af det stærkeste til at køre processen igennem. Beslutningen, som han skal til at træffe, skal tages med familien og dem omkring ham. Når han først har truffet beslutningen, er der ingen vej tilbage. Så skal fokus være der.

Når Lars Robl ser samlet på de tre punkter, får han en positiv fornemmelse på Christian Eriksens vegne.

- For mig lyder det, som om han er rigtig godt i gang med de faser. Så jeg er fortrøstningsfuld, lyder vurderingen fra sportspsykologen.

Åbenheden hjælper

Desuden bliver en række andre faktorer også afgørende for landsholdsspilleren, når han igen skal igen med at spille fodbold.

Eksempelvis mener Lars Robl, det bliver afgørende at holde samtaler med spillerne, når - og hvis - Christian Eriksen igen bliver udtaget til landsholdet.

Men den del er han på ingen måde nervøs for - og det skyldes særligt én egenskab hos særligt landstræner Kasper Hjulmand.

- Det hjælper Christian, at der er den åbenhed, der har været – dels på landsholdet, hvor Hjulmand er fortaler for det, men også den støtte, der har været hele vejen rundt, lyder vurderingen.