Mindre catenaccio, mere golazzo - og burrata!

Fra h√¶ngel√•s til d√•se√•bner. De defensive og destruktive dyder er ikke l√¶ngere i h√łjs√¶det. Kom med p√• reportagetur til St√łvlelandet.

Som ung var Morten og Peter mine klare favoritter på skærmen. Jeg så dem ofte. Rigtig ofte endda. Så ofte, at min inderste vennekreds og jeg nærmest levede i en symbiose og underverden bygget op af citater og sekvenser fra de gode kammeraters eventyr i bedste sendetid.

P√• en togtur p√• vej til Italien blev de spurgt ind til en arbejdstitel til programmet, som de skulle ned og skyde. √Čt af forslagene l√łd p√• 'TV 2s Italienstur'. Siden dette gyldne citat fra Peter Palland, som v√¶rt og tilrettel√¶gger Nick Horup gerne vil have peppet lidt op, har jeg altid √łnsket mig min egen Italienstur. 15 √•rs venten blev endelig indl√łst i den forgangne uge. Og hvilken oplevelse det var.

Trods skuffelsen, over at biludlejeren k√łrte en Punto og ikke min p√• forh√•nd bookede FIAT 500 frem fra garagen, blev kilometerne fra Milano til Monza hurtigt tilbagelagt. Godt en time efter landingshjulene ramte underlaget i Malpensa Lufthavn, tonede de stejleste tribuner set til dato frem i horisonten. Det kan varmt anbefales at k√łre direkte fra bagageb√•ndet til fodbold uden den traditionsrige svingom med hotelv√¶relset eller et billede foran byens attraktioner.

Kanonslag og jubeleksplosion

Stadio Brianteo, eller det knapt s√• mundrette U-Power Stadium, som moderne tiltag desv√¶rre har bestemt, at side- og endetribunerne skal omtales, var helt som forventet. Falleret, st√łbt i gr√•t beton og p√• ingen m√•de i vatter med klubbens ambition, anf√łrt af Silvio Berlusconi og Adriano Galliani, om at g√łre sig i landets bedste fodboldr√¶kke inden for en overskuelig √•rr√¶kke.

Maden, en h√•rdtgrillet sandwichbolle med dertilh√łrende k√łd og friske ingredienser, var bedre end spillet p√• banen, og i samme form for f√łromtalte symbiose med Morten og Peter s√• man kampens kontroll√łrer vende det blinde √łje til, da en flok unge kn√¶gte i l√łbet af anden halvleg fik fundamentet til at gynge med en r√¶kke kanonslag, som selv fyrv√¶rkeren i Tivoli ville lette p√• hatten af.

P√• det lettere ramponerede gr√¶st√¶ppe stirrede hjemmeholdet l√¶nge ind i s√¶sonens fjerde nederlag, men i fem minutters till√¶gstid fik indskiftede Patrick Ciurria l√¶gterne til at eksplodere i jubel, ligesom det skrattende lydanl√¶g slog korsets tegn til tonerne af Gigi D‚ÄôAgostinos mesterv√¶rk 'L‚ÄôAmour Toujours'. Som det f√łrste stop p√• vejen havde Monza efterladt et godt indtryk. Hjemmeholdet og g√¶sterne fra Perugia delte i porten, 2-2.

Den mindst tænkelige nullert

T√¶lleapparatets jernp√¶le trykkede stadig i ryggen, da selen blev klikket i, og n√łglen blev sat i t√¶ndingen. P√• vej v√¶k fra mit livs f√łrste Serie B-kamp var jeg g√•et i f√¶lden igen. Med fokus p√• at styre rattet og holde mig p√• vejen, var det sv√¶rt at holde styr p√• de nygrillede gr√łntsager fra f√łromtalte sandwich, og da Monza ud p√• aftentimerne var byttet ud med Bergamos oplyste bydel, lignede jakken noget, som Asger Jorn kunne st√• bag. Med to sm√• piger i hjemmet har jeg dog l√¶rt, at der er intet, som en v√•dserviet ikke kan rette op p√•.

Med klæderne nogenlunde i orden blev kursen sat mod Gewiss Stadium. Få dage inden afrejse havde de italienske fodboldmyndigheder skruet på den tilladte kapacitet, og kun 5000 tilskuere var derfor velkomne til storkampen mellem Atalanta og Inter - rækkens to mest scorende mandskaber.

Begr√¶nsningerne gjaldt ikke kun p√łblen, men ogs√• den fremm√łdte presse. Gennem flere mails m√•tte Atalantas pressedepartement undskyldende meddele, at pladsen t√¶t p√• den nyklippede pl√¶ne ved kickoff blev skiftet ud med de lave stolerygge i k√¶lderens presselokale, n√•r f√łrst bolden rullede.

Da de unge damer i lugen endelig lokaliserede g√¶stelistens eneste skandinaviske navn, viste det sig, at keyhangeren, jeg fik sp√¶ndt om halsen, gav fri adgang til hele stadion. Med praktikken p√• plads og med skadede Duvan Zapata som sidemakker rullede s√łndagens hovedforestilling sig ud for √łjnene af mig.

Colombianerens glitrende jakke og man purse til samme v√¶rdi som en gennemsnitlig √•rsl√łn udfordrede koncentrationsevnen, men Gasperinins velkendte mand-til-mand-stil var endnu mere dragende og betagende i levende live end hjemme foran sk√¶rmen.

Mehdi Demiral kan stadig v√¶kkes om natten og gengive serienummeret p√• boxershortsene af Edin Dzeko, ligesom Marten De Roon s√łrgede for at have Inters pasningsmaskine Hakan Calhanoglu inden for en armsl√¶ngde, indtil tyrkeren skuffet trissede fra banen midtvejs i anden halvleg. Det var ikke ultimativt for det ultimative skyld. Det var ultimativt, fordi det virkede og var hamrende effektivt.

Selvom jeg ikke √łnsker at betvivle ordensmagten eller de ansvarlige p√• Gewiss Stadium, lod der til at v√¶re flere end de 5000 tilladte. Om der s√• var tale om optisk bedrag, eller om fanklubben havde opstillet flere hundrede papirfigurer p√• de yderste tribunelag, skal jeg lade v√¶re usagt. Dem, der blev lukket ind, leverede dog varen. Trods restriktioner og f√¶rre folk p√• l√¶gterne var kulissen en topkamp v√¶rdig. Stemning var der i allerh√łjeste grad.

Noget, der manglede, var dog m√•lene. Ugen forinden, i runde 21, havde Serie A-mandskaberne fork√¶let os med intet mindre end 39 scoringer (Atalanta hjalp selv godt til med 6-2 sejren i Udine), og de forsvarende mestre fra Inter gik ind til opg√łret med en stime p√• 39 kampe i tr√¶k med m√•l til f√łlge. Den m√•lm√¶ssige serie m√łdte som bekendt muren i Bergamo, og selvom jeg til fulde deler mantraet om, at stadionoplevelser forbedres gevaldigt, hvis hjemmeholdet form√•r at finde vej til netmaskerne, levede den uventede nullert til fulde op til forventningerne.

I jagten p√• et sidste sus blev presserummet aflagt et visit en sidste gang. Espressomaskinen var dog t√łmt for b√łnner, og pressekorpset havde dannet en lukket, ekskluderende og kun italiensktalende kreds rundt om de stadig svedende akt√łrer fra gr√łnsv√¶ren. Sluk√łret ledte jeg efter udgangen til gaden, og i en uopm√¶rksom stund var en p√• dav√¶rende tidspunkt lukket d√łr millimeter fra at klemme n√¶seryggen et godt stykke ind i kraniet. Akkurat som p√• sidelinjen er Gasperini en ilter herre, der ikke spilder tiden. Scusi, Gian Piero. N√¶ste gang holder jeg d√łren for dig.

Serra betyder ikke sejr

VAR er sat i s√łen for at minimere fejl og n√¶rme sig det perfekte spil uden misforst√•elser og uretf√¶rdigheder. Sidstn√¶vnte var dog det, der fyldte mest p√• San Siro i mandags, da frustrerede AC Milan-fans med fr√•de om munden kr√¶vede dommerens hoved p√• et spyd.

Scenerne fik mig for en stund til at f√łle mig som Ridley Scott, og hvordan han fra instrukt√łrstolen til indspilningerne af 'Gladiator' fors√łgte at gengive p√łblens bestialske stemning fra historiens mest omtalte amfiteater, Colosseum.

Mandagens scener fra Milanos st√łrste sportsarena kostede kun sved og t√•rer. I et moment troede alle dog, at Ante Rebic ville fremprovokere talem√•dens tredje ben. Kantspilleren slog koldt vand i balkanblodet og valgte i stedet at omfavne den stakkels mand, Marco Serra, der nok skal kigge langt efter sin n√¶ste Serie A-optr√¶den.

Og lad mig lige sl√• det fast. VAR var ikke en mulighed i mandags. Det teknologiske hj√¶lpemiddel havde ikke mandat til at slette tid og spor og lade slangehugget fra Junior Messias st√•. Og hvorfor egentlig ikke, fristes man til at sp√łrge? For en sj√¶lden gangs skyld blev ukvemsordene alts√• rettet mod lederen i limegr√łnt og ikke folkene bag de mange monitors i VAR-vognen. S√• har man ogs√• oplevet det med. Den ansp√¶ndte atmosf√¶re blev faktisk en smule komisk, idet kampens kontroll√łrer, der nogenlunde matchede menneskem√¶ngden p√• l√¶gterne i antal, febrilsk bad de opr√łrte fans om at p√•f√łre sig mundbindet, det hvide fuglen√¶b, der hos nogen var gledet ned fra n√¶se og mund.

Nerverne m√•tte dulmes efter s√•dan en afslutning, s√•dan et drama. P√• anbefaling af en tidligere ungdomsspiller i Inter blev der gjort stop ved en klassisk italiensk restaurant i midtbyen t√¶t p√• den √łjensk√łnne domkirke Duomo di Milano.

Italienerne har altid fascineret mig. Det er jeg nok ikke ene om. Men jeg har aldrig f√•et regnestykket til at g√• op. Deres k√łkken fremh√¶ves i alle afkroge af verdenen, og kombinationen af spr√łdbagt dej, smeltet ost og t√¶tkogt tomatsovs kunne jeg personligt indtage morgen, middag og aften. Og i netop tidspunktet for indtagelsen af dette findes store dele af svaret til min undren: Hvordan holder de sig s√• smukke og slanke, n√•r hvidt br√łd indg√•r i 90% af retterne p√• den r√łd- og hvidternede dug?

P√• en caf√© i den gamle bydel i Bergamo googlede jeg mig frem til, hvordan indtagelsen af mad ser ud hos en helt almindelig italiener. Morgenen best√•r af noget s√łdt og st√¶rkt i form af en croissant, et par sm√•kager og √©n eller flere skud espresso. S√• er der ligesom nok benzin p√• maskinen til at klare de f√łrste timer af arbejdsdagen.

N√łglen ligger i frokosten, italienernes hovedm√•ltid. Her er pasta et gennemg√•ende element, og modsat danskerne indtages det prim√¶rt midt p√• dagen, s√• de tomme kalorier kan arbejdes ud af kroppen, mens eftermiddag bliver til aften. Igen er italienerne et skridt foran os blegfede, dumme danskere - hvilket atter blev bevist p√• restauranten, hvor burrataens fedme str√łg direkte ind p√• hoften og stadig skvulpede rundt i systemet, da lagenet blev rullet op til hagen p√• hotelv√¶relset. Angrede gjorde jeg dog ikke.

Fire danskere, nul minutter

I sommer jokede landsholdskammeraterne med, at han kunne l√łbe fra barndomshjemmet i √ėstervr√• til hjemmebanen i det italienske - uden problemer. S√¶sonen har dog snarere fundet sted i skildpadde- end haregearet for 24-√•rige Joakim M√¶hle, der ej heller kom ud af startblokken i sidste uges storkamp i Bergamo.

Og generelt har det v√¶ret med de store danske oplevelser i St√łvlelandet i denne s√¶son. Med afgangene af blandt andet Andreas Cornelius, Lasse Sch√∂ne og Christian Eriksen er ulveflokken blevet kraftigt decimeret, og netop M√¶hle er til dato den eneste spiller med r√łdbedepasset til at nette i indev√¶rende Serie A-s√¶son. Scoringen mod Udinese lod s√•gar vente p√• sig, og kom f√łrst ni dage inde i det nye √•r.

Akkurat som Mæhle måtte man også spejde langt efter det tidligere landsholdsemne Christian Gytkjær i Serie B-kampen i Monza. Angriberen så til fra bænken i hele 2-2-kampen og har blot scoret 3 gange i 16 optrædener i år.

P√• San Siro stod det allerede klart, at kn√¶skaden til Simon Kj√¶r holdt ham ude af opg√łret mod Spezia, ligesom m√•lmandstalentet Andreas Jungdal ikke har siddet p√• b√¶nken for milaneserne siden 11. spillerunde, da AS Roma blev besejret med 2-1.

Modsat de hakkende tendenser hos de r√łd/hvide gladiatorer, har s√¶sonen som helhed leveret over forventning vurderet p√• m√•l og underholdning. Et blink med √łjnene og du er i overh√¶ngende fare for at misse en scoring eller en anden afg√łrende sekvens. S√•dan er normen blevet i italiensk fodbold, der st√•r p√• randen af et gennembrud i bestr√¶belserne p√• at smide catenaccio-stigmatiseringen over bord.

Med et snit p√• lige over tre scoringer per kamp er Serie A den af de st√łrste ligaer, der flittigst f√•r netmaskerne til at blafre. Sp√łrger man de mest udsatte keepere, som Salvatore Sirigu, Guglielmo Vicario eller Salernitanas Vid Belec, deler de nok ikke samme begejstring, der ellers er at spore blandt landets tilh√¶ngere. For trods italienernes fodboldm√¶ssige bagland er der bred opbakning til de nye trends, beretter Vittorio Campanile, der har d√¶kket Serie A i mere end tre √•rtier.

- Der er sket meget p√• ganske f√• √•r. Det for√łgede m√•lsnit ses p√• to m√•der hernede. Der er dem, som mener, at de italienske forsvarsspillere ikke l√¶ngere kan d√¶kke op, og s√• er der dem, som mener, at m√•lene kommer p√• baggrund af et mere offensivt og risikobetonet blik p√• spillet, siger Campanile og forts√¶tter:

- Du ser ikke l√¶ngere et undertippet mandskab, der pakker sig p√• udebane fra f√łrste til sidste fl√łjt. De spiller deres procenter og bliver i h√łjere grad end tidligere bel√łnnet for deres taktik og visioner. De l√•ste og endimensionelle kampe h√łrer efterh√•nden fortiden til, afslutter den italienske sportsjournalist fra sin bop√¶l i Rom.

S√łndag finder et af landets st√łrste opg√łr s√• sted for 221. gang. Ikke i Rom, men p√• San Siro, hvor et vingeskudt AC Milan-mandskab byder et Juventus-hold med opadg√•ende formkurve inden for.

Opg√łret bliver med sikkerhed uden dansk deltagelse, ligesom Marco Serra ej heller passer fl√łjten s√łndag aften. Mon ikke m√•lene kommer denne gang? Det f√łler jeg mig ret overbevist om. Ellers m√• de dyre fodboldben fra de to traditionsklubber, med henvisning til den desv√¶rre afd√łde Morten Jensen, udfolde deres evner p√• "det falske sted". M√•lene er nemlig kommet for at blive i St√łvlelandet, og h√¶ngel√•sen, som catenaccio betyder direkte oversat, ruster mere og mere for hvert √•r.

Forza calcio. Ciao!

Se AC Milan - Juventus p√• TV 2 PLAY s√łndag klokken 20.45.