Danmark kæmper imod UEFA – vil ikke have et U15-landshold
Et nyt turneringsformat for ungdomslandshold er på UEFA’s tegnebræt. Det kan tvinge DBU til at starte hele talentudviklingsprocessen et år tidligere.
Langt de fleste lande i toppen af international fodbold har et U15-landshold.
Men selvom DBU gerne vil måle sig med de bedste lande i verden, vil de ikke have et U15-landshold.
Som 14-årig er det nemlig for tidligt at blive landsholdsspiller, mener Flemming Berg, der er talentudviklingschef i DBU.
- Så snart man bliver landsholdsspiller, kommer der stor opmærksomhed fra agenter, udenlandske klubber, skolekammerater, omgangskreds, klub og holdkammerater, når man pludselig går fra at være en almindelig 14-årig dreng, der spiller på klubbens U15-hold sammen med 22-23 andre, siger Flemming Berg.
I stedet har man prædikatet "landsholdsspiller".
- Der følger en masse ting med i forhold til pres, i forhold til en forventning om præstation, som vi ikke finder hensigtsmæssig for så unge mennesker, siger Flemming Berg.
Kan have alvorlige konsekvenser
Janne Mortensen, der er ekspert i sportspsykologi og arbejder med unge i sit virke som sportspsykologisk konsulent, finder det bestemt heller ikke hensigtsmæssigt for så unge mennesker.
- Når man får sådan et prædikat, så er du i en meget ustabil situation. Du skal hele tiden levere for at bevare din plads, og du er hele tiden i hård konkurrence med en masse andre, siger Janne Mortensen.
- Fodbolden kommer til at fylde rigtig meget tidligere i livet, og det betyder meget for, hvordan du skaber og udvikler din identitet. Det kan blive meget ensidigt i forhold til at udvikle en forståelse af, at "jeg er fodboldspiller" i stedet for "jeg er Morten, der spiller fodbold", siger Janne Mortensen.
Det kan på sigt have alvorlige konsekvenser, hvis de ikke lykkes, påpeger hun.
- Typisk lander du i nogle identitetskriser, hvis det, du har bygget hele din identitet op på, lige pludselig ikke fungerer mere, eller du ikke kan levere det, du skal, eller du bliver skadet eller valgt fra. Så bliver det dig som menneske og hele menneske, der er i opbrud, siger Janne Mortensen.
Trods enigheden om, at det ikke er hensigtsmæssigt at starte talentudvikling tidligere, så kan det alligevel ende med, at DBU af UEFA bliver tvunget til at etablere et U15-landshold. Det lyder måske lidt voldsomt, men der er en forklaring. Den starter, før coronapandemien gjorde sit indtog og påvirkede hele verden.
Nyt Nations League-format
I efteråret 2018 så UEFA Nations League dagens lys – en ny turnering for europæiske fodboldlandshold, der til en vis grad erstattede venskabskampe.
Kort sagt er der fire ligaer, hvor man kan rykke op og ned.
Der er altså ikke bare tale om venskabskampe – i Nations League er der noget på spil.
Da turneringen startede for over tre år siden, var det vel at mærke kun for landenes A-landshold. Men inden coronapandemien brød ud, besluttede UEFA at indføre turneringsformatet for også U18- og U19-landshold. En beslutning, DBU var store tilhængere af.
- Vi synes, det var et fantastisk tiltag, fordi vi netop tror på U19-landsholdet som det første konkurrencehold. Og hvor netop præstationerne er afgørende, fordi det er seniorspillere hos os. Det er spillere, der oftest spiller - eller i hvert fald træner - Superliga, siger Flemming Berg.
Han og DBU regnede med at være blandt top-16, hvilket ville give spillerne den bedst mulige matching.
- Vi tror på konkurrenceperspektivet i U18 og U19 og var meget begejstrede for det her, fordi vi ville komme til at spille mod de dygtigste hold og ikke få kampe mod for eksempel Liechtenstein og Luxembourg. Vi roste UEFA meget for tiltaget, siger Flemming Berg.
Formatet nåede aldrig at blive sat i søen, da UEFA aflyste det på grund af coronapandemien. Men UEFA og medlemslandene sad ikke bare hjemme i lænestolen og trillede tommelfingre, indtil der kom bedre tider, og turneringen kunne blive en realitet.
UEFA og medlemslandene brugte tiden på at videretænke formatet og et nyt forslag kom på bordet – at inddrage U16- og U17-landsholdene også.
Fra begejstring til frustration
Pludselig var den danske begejstring vendt.
- Der råber vi vagt i gevær, siger Flemming Berg.
En U16-landsholdspiller født sent på året kan altså som 14-årig skulle spille en turnering, hvor det handler om op- og nedrykning – ikke om at talentudvikle, men om at præstere og lave resultater. Det er DBU imod.
- Det, synes vi bare ikke, er hensigtsmæssigt. Vi tror ikke på det i forhold til god talentudvikling, og hvad der er et sundt miljø for børnene – eller de unge mennesker, siger Flemming Berg.
Ikke nok med det, så vil tiltaget betyde, at DBU ikke ser andre muligheder end at etablere det U15-landshold, som de grundlæggende er imod.
- Resultaterne i U16 og U17 er afgørende for indrangeringen i U18 og U19. Derfor bliver vi nødt til at forholde os til det, siger Flemming Berg.
At sige nej til at deltage i turneringen er heller ikke en mulighed.
- Vi kan ikke rigtig melde os ud, fordi vi skal deltage i UEFA’s turneringer, siger Flemming Berg og slutter af med at understrege vigtigheden af indflydelsen, det har helt op til U18 og U19.
Et U15-landshold er nødvendigt, når U16 skal præstere
Så snart der skal konkurreres på U16-niveau, ser DBU ingen andre muligheder end at etablere et U15-landshold.
- Vi kan ikke stå og skulle spille den her U16-landskamp, som er afgørende for indrangeringen for spillere tre-fire år senere uden at være forberedt til det, siger Flemming Berg.
Som det har været hidtil, ligger de første turneringskampe i UEFA-regi i U17.
U16 har derfor fungeret som et forberedelsesår for DBU.
- Her bruger vi 30-32 spillere, og når vi så kommer til U17, bliver det indsnævret til 20-24 spillere, som man har med ude at spille. Det vil vi (hvis det nye Nations League-format bliver vedtaget, red.) komme til at gøre på U15 i stedet, siger Flemming Berg.
Hele processen bliver altså rykket, så de fremadrettet vil skulle begynde et år tidligere.
- Så vil vi komme til at starte med 30-32 spillere på U15 i stedet for 60, som vi har nu i talentcenter-regi, siger Flemming Berg.
Det betyder, at de så allerede på U16 vil snævre det ind til 20-24 spillere, som skal spille turneringsfodbold.
- Det er ikke hensigtsmæssigt. Derfor er vi imod den her måde at gøre det på, og det har vi også gjort klart over for UEFA, siger Flemming Berg.
Selvom DBU klart har udtrykt utilfredshed, så er der ikke det store håb om ændringer.
- Vi tror, det bliver vedtaget. Det er vi næsten sikre på, det gør, fastslår Flemming Berg.
Størstedelen af landene bakker op om tiltaget, og Danmark er meget alene om at stå imod. De har opbakning fra nogle af Nordens andre lande, mens en stor aktør som Tyskland ser ud til ikke at ville bakke Danmark op mere, fortæller Flemming Berg. Derfor er DBU nødt til at handle.
- Vi kan ikke bare sætte os tilbage og være fornærmede, vi bliver nødt til at forholde os til det. Vi er bare ikke interesseret i, at det bliver for alvorligt for tidligt, siger Flemming Berg.
Forskning inden for talentudvikling viser, at når det bliver for alvorligt for tidligt, så kan det betyde frafald og en forringet overgang fra ungdoms- til seniorspiller.
Ekspert forudser mulige ringe i vandet
En af dem, der har forsket i det, er Louise Kamuk Storm. Hun er lektor på SDU og forsker i ungdomssport og talentudvikling – og har gjort det gennem en årrække.
- Det kan presse spillerne i form af et unødigt tidligt resultatfokus og unødigt tidlig fokus på at specialisere sig på bekostning af et langsigtet perspektiv, som er helt afgørende for succesfuld talentudvikling. Det vil jo på en eller anden måde give en anledning til, at man vil peake tidligere, end hvad fornuftigt er, siger Louise Kamuk Storm.
I en verden hvor økonomien i fodbold vokser med hastige skridt, er det måske også vigtigt lige at træde tilbage og huske på formålet med talentudvikling i Danmark: Det er at klargøre ungdomsspillere til overgangen til senior.
- Så hvis du tænker, du skal være bedst som 15-årig, så er du sandsynligvis ikke bedst som voksen, siger Louise Kamuk Storm.
Derfor mener hun også, at det er en dårlig idé med et U15-landshold.
- Hvis det primære mål er at skabe dygtige A-landsholdsspillere, så er der for lang vej fra U15 og derop. Så vil jeg mene, man kunne bruge ressourcerne anderledes. Og så mener jeg også, at DBU har et ansvar i forhold til, hvilke ringe i vandet det ville skabe i dansk fodbold i det hele taget, siger Louise Kamuk Storm.
Hun fremhæver, at man må være opmærksom på de konsekvenser, det kan have for, hvordan man vil træne og prioritere på klubniveau, hvis der pludselig bliver mulighed for at have spillere på et U15-landshold.
Desuden er det på grund af fodbolds betydning i dansk idræt ikke sikkert, at ringene ikke spreder sig.
- Fodbold er vores største sportsgren blandt børn og unge. Dermed bliver det også definerende for, hvad der sker i andre sportsgrene. Man må formode, at det skaber nogle ringe i vandet, siger Louise Kamuk Storm.
DBU erkender ansvar
Om DBU vil det eller ej, kan de ende med at være epicenteret for de negative ringe i vandet.
Det er de også godt klar over, og Flemming Berg er også helt enig med Louise Kamuk Storm, når hun siger, at DBU har et ansvar.
- Talentudvikling er jo et nationalt anliggende. Vi skal samarbejde meget, meget tæt. Vi ser os faktisk som et forbund, der har et ansvar, fordi vi er de største, siger Flemming Berg.
Men endnu større er UEFA – og hvis de søsætter det nye Nations League-format, vil DBU alt andet lige have svært ved at løfte det ansvar, de gerne vil tage.