Fodbold

Dansk dynamo skal tegne fremtiden for Italiens ældste klub

Morten Frendrups nylige skifte til Serie A-klubben Genoa blev fulgt op af flere spørgsmålstegn end lykønskninger. Lejren bag den danske U21-landsholds

Genoa er en klub med lange og stolte traditioner. Det vidner ni mesterskaber og titlen som Italiens ældste fodboldklub, med mere end 125 år på bagen, om. I nyere tid har klubben fra havnebyen dog taget vand ind og befundet sig på høj bølgegang.

I fem af de seneste ti sæsoner har de blå- og rødblusede først klaret frisag i de allersidste runder, og igen i år er klubben en fremtræden skikkelsen i nedrykningskampen i Serie A, med kun oprykkerholdet fra Salernitana under sig i tabellen.

Entreprenøren og mangemillionæren Enrico Preziosi var længe synonym med Il Grifone, men efter 18 år i sædet som klubbens præsident, afgav legetøjsfabrikanten magten til den amerikanske investeringsplatform, 777 Partners, i efteråret 2021.

I sin tid som præsident nåede Preziosi at underskrive papirerne til en ny træner intet mindre end 28 gange. Heraf blev en række genansat flere gange såsom Luigi De Canio, Gian Piero Gasperini, Ivan Juric og Davide Ballardini, der nåede fire ophold for traditionsklubben under Preziosis ledelse.

Serie A-legenden, den ukrainske målræv Andriy Shevchenko, blev ikke hyret af Preziosi, men blev med sine blot 69 dage i spidsen for Genoa det seneste eksempel på de kaoslignende tendenser, der har hængt over havnebyen siden årtusindeskiftet.

Kaos blev en fast følgesvend

Genoa blev lidt af en danskerkoloni for få år siden med landsholdsaktuelle spillere som Lukas Lerager, Peter Ankersen og Lasse Schøne på lønningslisten. Førstnævnte så Serie A som et skridt op af rangstigen, da han efter et succesfuldt lejeophold i foråret 2019 gjorde tilværelsen i Italien permanent den efterfølgende sommer.

Skiftet fra Bordeaux til Genoa bød dog på flere nedture end opture, og den 28-årige midtbanemand var især glad for at slippe væk fra de konstante kursændringer der prægede hverdagen.

“Jeg blev træt af alt det kaos, der var i hverdagen. Jeg kan normalt godt arbejde i pressede situationer, men i sidste ende dræner det én for kræfter og energi”, forklarede Lerager for godt et år siden, da han skiftede tilbage til dansk fodbold og F.C. København.

Ankersen og Schøne forlod også den synkende skude kort efter, og fra Leragers Genoa-debut d. 3. februar 2019 mod Sassuolo til den sidste kamp han sad på bænken i godt to år senere, nåede ledelsen at smide Cesare Prandelli, Aurelio Andreazzoli, Thiago Motta, Davide Nicola og Rolando Maran på porten og genansætte brandslukkeren Davide Ballardini for gud ved hvilken gang.

Ny strategi tager tyren ved hornene

Som modpol til Preziosis impulser og truppens skyhøje gennemsnitsalder kom det i efteråret frem, at det amerikanske selskab, 777 Partners, overtog embedet efter den aldrende italiener.

Jævnfør flere internationale medier forlyder det, at Steven W. Pasko og Josh Wander, selskabets to stiftere, betalte i omegnen af 175 millioner dollars for traditionsklubben med de ni mesterskaber. Foruden det store checkhæfte tog amerikanerne en synlig og langtidsholdbar strategi med sig.

Strategien kom til syne i måneden vi netop har lagt bag os, da Genoa i januar-vinduet sagde farvel til flere aldrende profiler og erstattede dem med unge, talentfulde og sultne spillere i starten af tyverne.

Shevchenkos afløser, den 48-årige Alexander Blessin, er for mange et ubeskrevet blad, men med afsæt i Red Bulls måde at anskue fodbolden på, er tyskerens stil tydelig og kompromisløs. Og på mange måder en stil, der egner sig til Morten Frendrups forcer, beretter danskerens agent, Ivan Marko Benes.

“Morten og jeg fik et rigtig positivt indtryk af de nye ejere og den nye træner, der modsat de ældre, italienske trænere, taler til sine spillere i øjenhøjde”, siger han til TV2 Sporten, og tilføjer.

“For Morten, var skiftet til Genoa et naturligt skridt videre i karriere. Morten kan mange af de ting, som de nye folk gerne vil implementere på holdet. Vi er ikke bekymret for det kaos, der har plaget klubben i de seneste år. Det hører fortiden til, forklarede Johannes Spors (Genoa nye sportsdirektør, red.) os i dialogen op til underskriften”.

Ivan Marko Benes forklarer yderligere, at det mulige Serie B-spøgelse ikke fylder alverden hos den nu tidligere Superliga-profil. Det var klubbens langsigtede planer og rekrutteringsstrategi, den 20-årige midtbaneslider faldt for.

Genoa forstærkede sig i januarvinduet med yngre folk som Kelvin Yeboah (21 år, Sturm Graz), Silvan Hefti (24 år, Young Boys), Johan Vásquez (23 år, Pumas), Albert Gudmundsson (24 år, AZ Alkmaar) samt to lejeaftaler med de italienske talenter, Roberto Piccoli og Riccardo Calafiori på henholdsvis 20 og 19 år.

Inden eftermiddagens opgør på Stadio Olimpico indtager Genoa næstsidstepladsen i Serie A med sølle 13 point og én sejr efter de første 23 spillerunder. Kommer Morten Frendrup i aktion, vil han med sin optræden blot seks dage efter skiftet fra Brøndby blive historiens sjette dansker i Genoa, der foruden føromtalte Lerager, Ankersen og Schøne også tæller Magnus Troest og Niels Bennike, der slog sine folder i traditionsklubben i midten af 1950’erne.

Du kan følge opgøret mellem AS Roma og Morten Frendrups nye klub, Genoa, direkte på TV2 Sport X kl. 14.55.