VM fodbold

Nadim afviser al kritik af Qatar-besøg: - Jeg maler ikke et glansbillede

Nadia Nadim mener, at hun har gjort en positiv forskel med sine besøg i Qatar og afviser samtidig, at hun er blevet betalt for dem.

Det vakte stor kritik fra flere sider, da landsholdsspiller Nadia Nadim i december lagde billeder på sociale medier og takkede for et godt besøg i Qatar.

I ørkenstaten, der er kendt for at krænke menneskerettighederne, var hun både til fodboldkamp og på besøg i et flygtningecenter for evakuerede afghanere. Men Nadja Nadim mener ikke, at hun har været med til at male et glasbillede af den omstridte stat. Det fortæller hun mandag i 'Go' morgen Danmark', hvor hun for første gang svarer på kritikken af besøget.

Er du ikke med til at stille Qatar i et bedre lys, end de egentlig fortjener, når du ved, at der er tusindvis af migrantarbejdere, der har mistet livet, at kvinder ikke har samme rettigheder som mænd, og at LGBT-personer er under hårdt pres i Qatar?

- Det synes jeg egentlig ikke. Det, jeg så i det flygtningecenter, er det, jeg udtaler mig om. Jeg synes, det er fedt, at der er nogle, der tager sig af de her mennesker, der er i nød. Det er fakta, og det er det, jeg så og udtaler mig om, forklarer hun og fortsætter:

- Der er også ting, der ikke fungerer, men det er jo ting, som vi skal hjælpe med at forbedre. Det er det, jeg prøver på. Jeg prøver på at gøre en forskel. Jeg har på intet tidspunkt sagt, at det er et perfekt sted uden problemer.

Belyser debatten

Kritikken af Nadia Nadims besøg i Qatar bygger især på de flere tusinde migrantarbejdere, der har mistet livet i forberedelserne til VM, der begynder til november.

Kunne du ikke bruge din platform som rollemodel til netop at problematisere, at Qatar har så mange problemer med menneskerettigheder?

- Det, at vi sidder her og snakker om det, er første skridt. Siden Qatar har fået værtsskabet for VM, ved jeg, at der er kommet rigtig mange tiltag til at forbedre det. Havde vi haft den her snak om migrantarbejderne i Qatar for ti år siden? Det tror jeg ikke, vi havde, men det har vi nu.

Afviser betaling for besøg

Udover at være landsholdsspiller og nyuddannet læge er Nadia Nadim også ambassadør for UNESCO Champion for Girls’ and Women’s Education in 2019, og hun synes ikke, det er problematisk, at Qatar har værtsskabet for VM i herrefodbold i år, selvom mange danske og internationale organisationer har kritiseret det.

- Jeg synes, det er et rigtigt, rigtigt, magtfuldt værktøj, som man kan bruge til at ændre rigtig mange ting. Allerede efter mit besøg taler folk om, om man kunne forestille sig at have et VM for kvinder i regionen. Det er egentlig en meget cool ting, at bare det, at jeg er her, begynder folk at tale om, hvad det næste er, vi skal gøre, lyder det.

Samtidig afviser hun, at hun har fået penge for sine besøg i landet.

Når du ligger på deres hjemmeside, er det så noget, du får penge for, eller vælger du det selv?

- Jeg har ikke fået penge for det, og det har jeg ikke fået for de her ture til Qatar.

Du har jo et kæmpe talerør på sociale medier, som du kunne vælge at bruge på at belyse problemerne. Hvorfor gør du ikke det i stedet?

- Der er problemer, men der er problemer over det hele. En ting er at kunne sige, at her er problemet, en anden ting er at sige: ”Hvad skal vi gøre ved det?”. Hvis jeg ikke rejste til Qatar, tror du så, at alt det her ville stoppe? Ville det ændre noget?, slutter hun.

Stadig glad for besøg

Nadia Nadim er fortsat glad for, at hun tog til Qatar.

- Jeg mødtes med rigtig mange børn, der trænede fodbold. Jeg synes, det var fantastisk og meget rørende at se så mange mennesker, der prøver at gøre en forskel, og som har hjertet på det rette sted. Så er jeg ligeglad med, om det er i Danmark eller i Qatar, fortæller hun mandag i ’Go’ morgen Danmark’.

Kritikken preller derfor af på Nadia Nadim, der oprindeligt var i Qatar for at blive behandlet for en knæskade.

Hun har tidligere udtalt, at hun er decideret skuffet over kritikken af hendes besøg, og det fastholder den danske landsholdsspiller.

- Jeg maler ikke et glansbillede at noget, som ikke er der. Jeg ved godt, at der er problemer. Det er der rigtig mange steder. Men alle dem, der kritiserer mig, hvad gør de selv ved de problemer?, spørger hun.

Se hele interviewet med Nadia Nadim i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY