Fodbold

Braithwaites VM er i fare

Lige nu ser det dystert ud for Martin Braithwaites muligheder for spilletid i FC Barcelona, og det kan komme til at koste ham pladsen på landsholdet.

FC Barcelona har ikke længere brug for Martin Braithwaite.

Det må være konklusionen efter, at danskeren har været spilleklar i en måned i kølvandet på den skade, der holdt ham ude hele efteråret. Braithwaite blev skadet i en kamp for FC Barcelona i august måned 2021 og har ikke været i aktion for det danske landshold siden EM-slutrunden. Den aktuelle situation er, at han får svært ved at vende tilbage til begge sine hold.

Den danske landstræner kan ikke leve med, at en af hans stamspillere nærmest ingen spilletid får

Lige nu sidder den danske angriber klistret til Barcelonas bænk uden umiddelbar udsigt til spilletid. Senest sad han ude i 90 minutter i torsdagens Europa League-kamp mod Napoli.

I 2022 har Barca spillet fem kampe med Martin Braithwaite i truppen. Han er kun kommet ind i én af dem. Det var et kvarter før tid i Copa del Rey-opgøret mod Athletic Bilbao den 20. januar.

Martin Braithwaite har aldrig været førstevalg i FC Barcelona. Han blev hentet i en speciel situation for to år siden og har primært fungeret som aflastningsspiller for spillere som Lionel Messi, Antoine Griezmann og Luís Suárez. Det har været til at leve med.

I det første halvandet år i den catalanske storklub spillede Braithwaite 53 kampe og scorede 8 mål. Det var langt mere, end jeg havde forestillet mig, da danskeren i januar 2020 skiftede fra den lille Madrid-klub Leganés. Og mere end nok til at være stamspiller på landsholdet.

Paradoksalt nok er der kommet hårdere konkurrence i front

Men tingene har ændret sig. På to afgørende punkter.

For det første er konkurrencen i FC Barcelonas angreb paradoksalt nok blevet hårdere efter, at de ovennævnte superstjerner har forladt klubben.

For det andet er FC Barcelona lige nu enormt presset i forhold til at nå klubbens mindstemål for sæsonen; nemlig kvalifikation til Champions League.

Lad mig tage det sidste først: Barca spiller som regel rigtigt mange kampe. Men ikke alle er lige vigtige. Derfor vil der ofte være en række nedprioriterede kampe, hvor andengarnituren kan komme i spil. Desuden har Barca i tidligere sæsoner ofte været så suveræne, at man uden videre kunne besejre de mindre modstandere med B-kæden. Sådan er det bare ikke længere.

Braithwaite må have spærret øjnene op

FC Barcelona kæmper desperat for at bevare sin plads i top-4 i den spanske liga. Hvis det kikser, kan storklubben dog stadig kvalificere sig til Champions League. Det kræver ”bare”, at man vinder Europa League. Bundlinje: Der er ikke råd til at spille med andre end de bedste.

At Martin Braithwaite ikke hører til blandt cheftræner Xavis foretrukne spillere, er åbenlyst. Og danskeren må have spærret øjnene op, da han så, hvem Barcelona hentede i januartransfervinduet: Pierre-Emerick Aubameyang, Ferran Torres og Adama Traoré.

Han må på mange måder befinde sig i en drømmeverden trods den aktuelle plads på bænken. Tænk at spille for Barca!

TRE angribere, hvoraf de to sidstnævnte præcis som Braithwaite har højrekanten som deres foretrukne position. De er også begge to gået direkte ind i startopstillingen. Traoré på højre kant, mens Ferran Torres typisk har ligget helt fremme.

Traoré har nærmest brændt banen af i sine hidtidige kampe, mens Ferran Torres er spansk landsholdsspiller og hentet i dyre domme.

Heller ikke en nødløsning

Når Barcelona på det seneste har været i nød, har Xavi indskiftet angriberne Ousmane Dembélé og Luuk de Jong i forsøget på at vende tingere rundt. Men ikke Braithwaite. Og bare for at gøre billedet komplet ventes den hollandske landsholdsspiller og aktuelle Barca-topscorer, Memphis Depay, snart spilleklar igen efter en skade. Det er nærmest en underdrivelse at sige, at det ser svært ud.

Martin Braithwaite er en målrettet type, der ikke giver op. Med sin tillærte mentaltrænerretorik hævder han stædigt, at alt er godt og ovenikøbet kan vendes til det endnu bedre. Det er kun et spørgsmål om mindset.

Jeg forstår ham egentlig godt. Han må på mange måder befinde sig i en drømmeverden trods den aktuelle plads på bænken. Tænk at spille for Barca!

Ny klub kræves, hvis Braithwaite skal til VM

Sådan kan Braithwaite tænke. Men det kan Kasper Hjulmand ikke.

Den danske landstræner kan ikke leve med, at en af hans stamspillere nærmest ingen spilletid får. Derfor ser det lige nu ud til, at Braithwaite bliver nødt til at finde en anden klub, hvis han vil med til VM-slutrunden i Qatar.

Jeg tror, at Hjulmand udtager ham på hans meritter til testkampene mod Holland og Serbien i slutningen af marts. Primært for at tjekke op på hans form.

Men hvis foråret bliver den blindgyde, som det lige nu tyder på for Martin Braithwaite, kan Hjulmand jo ikke udtage Barcelona-angriberen til Nations League-kampene i juni måned.

Og så er Braithwaites VM for alvor i fare.