Krigen i Ukraine

Chelseas russiske ejer afgiver magt

Ruslands invasion af Ukraine har nu også fået konsekvenser i Chelsea.

Chelsea-ejer Roman Abramovich har valgt at overgive styringen af klubben til bestyrelsesmedlemmerne af Chelseas velgørende fond.

Beslutningen trækker tråde til krigen i Ukraine. Forretningsmanden skulle angiveligt længe have haft tætte forbindelser til Ruslands præsident, Vladimir Putin, og det har sat Chelsea i et dårligt lys.

- I de næsten 20 år jeg har været ejer af Chelsea, har jeg altid betragtet min rolle som en vogter af klubben. Det er min opgave at sikre, at vi er så succesfulde som muligt her og nu, samtidig med vi er bygget til fremtiden. Vi skal tilmed spille en positiv rolle i vores lokalsamfund.

- Jeg har altid truffet beslutninger med klubbens bedste interesse for øje. Det er derfor, at jeg i dag overdrager forvaltningen af Chelsea FC til bestyrelsesmedlemmerne.

- Jeg mener, at de i øjeblikket er i den bedste position til at varetage klubbens, spillernes, medarbejdernes og fansenes interesser, lyder det i en pressemeddelelse.

Det fremgår ikke, om beslutningen er permanent eller midlertidig. Generelt efterlader klubbens statement en række ubesvarede spørgsmål. Det gælder også hos Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen.

- Det er ikke godt at vide, hvad det her reelt betyder. Men det tyder på, at Roman Abramovich er ret bekymret for at blive ramt af sanktioner på grund af sit meget tætte bånd til Vladimir Putin. Vi får at se, hvem det helt præcist er, han (midlertidigt?) giver Chelsea til, skriver han på Twitter.

Ifølge den anerkendte journalist Fabrizio Romano rykker beslutningen intet ved ejerskabet af klubben, ligesom at den heller ikke er til salg.

Stort pres

Presset på Chelsea-ejeren startede, da den britiske politiker Chris Bryant (Labour) kom med flere skarpe udtalelser om Abramovich fredag.

SkySports skriver, at Bryant fremlagde påstande om, at den russiske pengemand ikke må få permanent opholdstilladelse i det engelske.

Det skyldes "hans forbindelser til den russiske stat og hans offentlige tilknytning til korrupte aktiviteter og praksisser".

- Der bør ikke være tvivl om, at Mr. Abramovich ikke længere må eje en fodboldklub i det her land (England red.), siger Chris Bryant.

Beskyldningerne kommer på baggrund af et lækket dokument, skriver det engelske medie videre. I dokumentet skulle det fremgå, at russeren har indrømmet at have betalt for politisk indflydelse i Rusland. Den del har Roman Abramovich ikke ønsket at kommentere på.