Fodbold

Der er for alvor sat skik på Barca

Hver uge skriver TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker om de seneste begivenheder i fodbold.

Ugens højdepunkt

Barcas smukke dusin

Xavi Hernandez må være en lettet mand denne mandag.

Lige nu indtager FC Barcelona nemlig ligaens fjerdeplads, mens de topper formkurven i LaLiga, og deres lange tornerosesøvn ser ud til at være et overstået kapitel.

Efter måneder med hakkende fodbold, fight og knofedt frem for polerede pasningsspil og en resultatmæssig modvind er hans mandskab endelig ved at finde tonen. De seneste tre kampe har budt på 12 scoringer fra hans nyligt konstruerede angrebsmaskine, og glæden ved spillet strømmer igen ud igennem alverdens tv-skærme, når Blaugrana indtager hovedrollen i den bedste sendetid.

Søndag aften var det Athletic Club fra Bilbao, der kom igennem den catalanske vridemaskine, og selvom baskerne åbenlyst havde et halvt øje på onsdagens pokalsemifinale andetsteds i Barcelona, viste opgøret, at Xavi for alvor har sat skik på sit mandskab.

Med Pedri som uovertruffen dirigent på midtbanen rullede det ene angreb efter det andet afsted mod Unai Simons mål. De offensive mangler hos Barca er ikke længere et samtalepunkt, ja, tværtimod gør alle angriberne det svært for Xavi at vælge sin foretrukne Tridente i front for tiden.

FC Barcelona vandt overbevisende med 4-0 over Athletic Bilbao. Video: Caroline Tarrasson

Braithwaite er langt fra banen

Adama Traore har på rekordtid overbevist kritikerne om sin berettigelse på holdet, og Pierre-Emerick Aubameyang lader igen støvlerne tale frem for at bruge energien på udisciplineret opførsel uden for banen. Ousmane Dembélé er blevet tilgivet sin manglende kontraktforlængelse af Xavi, og mens det catalanske publikum endnu mangler at gøre ditto, så er den franske hurtigløber i gang med at råde bod på den offentlige mudderkastning, der foregik i januar.

Selv Luuk de Jong fortsætter med at bevise sin værdi for FC Barcelona, og landsmanden Memphis Depay - der gjorde comeback søndag aften efter en længere skadesperiode -tilføjede endnu en brik til Xavis puslespil, da han lukkede den catalanske fodboldopvisning i de døende sekunder.

Som altid er der vindere og tabere i sport, og mens Cataloniens fodboldstolthed fyrer på alle cylindre i øjeblikket, så må Martin Braithwaite tage til takke med en plads langt inde i skyggerne. Den danske landsholdsangriber indgår ikke i Xavis planer for hans genopbygning af FC Barcelona.

Det er efterhånden den klare konklusion, vi kan drage, efter at danskeren er vendt tilbage fra den knæskade, der har holdt ham ude siden slutningen af august. Kampene i Europa League lignede muligheden for spilletid, men den øgede fokus på genvejen til næste års Champions League tvinger Xavi til at stille sit stærkeste mandskab, når Barca konkurrerer på den europæiske scene.

Ugens mest opsigtsvækkende

Kan man træne at være heldig?

En af fodboldverdenens største floskler blev torsdag aften igen-igen pudset af, efter at “dramaet fra pletten” havde afgjort den videre skæbne i Conference League for PAOK og FC Midtjylland.

- Det er jo lidt af et lotteri, når man kommer til straffesparkskonkurrencer, lyder det ofte fra spillere, trænere og mediefolk, når fodboldens mest nervepirrende begivenhed løber af stablen.

Jeg køber den ganske enkelt bare ikke!

Jo, udfaldsrummet mellem succes og fiasko bliver mindre, og forskellen mellem en klar favorit og en underdog bliver betydeligt mere udlignet, end tilfældet er over 120 minutters fodbold i åbent spil. Den del af diskussionen er åbenlys, ligesom det er et tungtvejende argument, at man aldrig i træningsmiljøet kan genskabe de særlige omstændigheder, som danner rammen om en straffesparkskonkurrence.

Den fysiske og mentale træthed hos en spiller efter en lang kamp, et fyldt stadion, en straffesparksplet, der bliver mere og mere ødelagt for hvert spark og flere andre delelementer, kan ikke “simuleres” tirsdag morgen på en træningsbane. Men så stopper undskyldningerne altså også, for der er stadig masser af procenter at hente på “tilfældigheds-barometeret” via træning og mental forberedelse.

"The more l practice the luckier l get" er golfsportens mest brugte udtryk, og det rammer hovedet på sømmet inden for al sport. Legendariske Gary Player har taget patent på citatet, om end han lånte det fra sin medspiller Jerry Barber, og sidenhen er udtrykket blevet en fast bestanddel af sproget i den verden. For kan man træne sit held? Ja, er det korte svar.

Max Meyer brændte straffesparket for FCM, som kostede dem sejren. Video: Caroline Tarrasson

Man kan i hvert fald træne specifikke dele af sin sports delelementer, og hvor fodbold er et langt mere dynamisk spil end golf, så er der jo situationer, hvor spillet ligger stille i verdens største sport.

Alle klubber træner dødboldssituationer til hudløshed. Uge efter uge bliver der trænet i frisparks- og hjørnesparkskombinationer for at optimere muligheden for at være “heldig” at score et mål. Nuvel, kun en lille procentdel af de mange timers arbejde på træningsbanen udmønter sig i scoringer i weekenden, men er det ikke hele humlen i denne debat? At skubbe til vægtskålen med held - og se om der ikke kan flyttes nogle procenter over til ens eget hold.

Løfter øjenbrynene

FC Midtjylland havde valgt ikke at træne på straffespark op til kampen, og det er den del der undrer mig voldsomt.

Det er langt fra givet, at sejren svinger ens vej, fordi man har trænet lidt ekstra i disciplinen, men i en tid, hvor spillere og trænere minutiøst forbereder sig på modspillere, dødbolde og taktiske justeringer fra modstanderen, så virker det temmelig underligt ikke at forholde sig til et tema, der potentielt kan definerer en hel sæson.

Det er oftest den tabende part, der fremfører argumentet

I andre sportsgrene hører vi praktisk talt aldrig om den her lotterisnak, når kampe eller turneringer skal afgøres.

Tiebreaks i tennis, sudden death i ishockey, ét playoff hul i golf og golden points i padel bliver ikke refereret til som held fra aktørerne efterfølgende, men der har fodbolden altså et andet syn på deres endegyldige afgørelse.

Det er oftest den tabende part, der fremfører argumentet, men ville man nogensinde hører denne retorik fra et vindende hold:

- Godt nok har vi forberedt os meget på en mulig straffesparkskonkurrence. Vi har lavet aftaler om, hvem der sparker og i hvilken rækkefølge. Vi har trænet med vores mentaltræner i forhold til fokus i situationen, og hver spiller har lagt en plan for sit spark. Vi vinder over et hold, der var uforberedt på den her disciplin, men jo, det er nok bare et lotteri.

Nej vel…

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Stort Scudetto-brag søndag aften

Kampen om det italienske mesterskab ser ud til at blive fodboldeuropas mest spændende afslutning i denne sæson.

Napoli, Milan og Inter kæmper alle om det eftertragtede Scudetto, og mens Inter i lange perioder lignede et mandskab, der var i total kontrol over generhvervelsen af mesterskabet, så har de seneste uger været katastrofale for Simone Inzaghis tropper. Konkurrenterne fra den anden del af Milano er strøget forbi Nerazzuri, og Napoli har ligeledes overhalet de forsvarende mestre i tabellen.

Juventus slog formsvage Empoli med 3-2. Video: Caroline Tarrasson

På søndag gælder det så et af sæsonens største opgør, når ligaens to tophold tørner sammen i det sydlige Italien.

Vinderen vil nødvendigvis toppe tabellen med blot to håndfuld kampe tilbage, og særligt hjemmeholdet har god grund til at drømme stort. Napoli har ikke tabt en kamp i Serie A siden december, og med Osihmen og Koulibaly tilbage i startopstillingen er Spalletis mandskab i sin stærkeste udgave for tiden.

Sæt kryds i kalenderen til et italiensk brag søndag aften, og husk at fylde skålen med popcorn op, for mødet mellem nord og syd bliver et højtintenst opgør.