Fodbold

Officielt: Russiske landshold og klubber udelukkes

Ruslands offensiv i Ukraine får nu alvorlige sportslige konsekvenser for landets bedste fodboldspillere og -klubber.

Flere medier havde erfaret, at det ville ske, og mandag aften blev det officielt: Ingen russiske landshold og klubber må deltage i internationale turneringer som følge af situationen i Ukraine.

Det meddeler det europæiske fodboldforbund (UEFA) i en pressemeddelelse. Udelukkelsen er på ubestemt tid.

Med beslutningen retter det internationale fodboldforbund (FIFA) og UEFA sig efter anbefalingerne fra den internationale olympiske komité (IOC). Tidligere mandag opfordrede IOC alle forbund til at udelukke atleter fra Rusland og Hviderusland.

Det skyldes Ruslands invasion af Ukraine, der støttes af Hviderusland. Invasionen blev indledt torsdag den 24. februar, og siden har der været krig i Ukraine. Læs mere om det her.

I pressemeddelelsen fra UEFA nævnes Hviderusland, der har støttet Ruslands invasion, ikke med et ord.

Får store konsekvenser for Ruslands landshold

Udelukkelsen går ud over alle Ruslands landshold, hvilket betyder, at det russiske kvindelandshold ikke kommer til at deltage ved EM til sommer, ligesom at russernes herrelandshold må vinke farvel til muligheden for at kvalificere sig til VM i Qatar til december.

Rusland skulle have været vært for en kvalifikationsturnering til marts, hvor de skulle have kæmpet mod Sverige, Polen og Tjekkiet om en plads til VM.

I klubfodbold betyder det, at Spartak Moskva ikke længere er en del af Europa League. Hovedstadsklubben var det eneste tilbageværende russiske klubhold i internationale turneringer.

Danmark meget tæt på VM

Udelukkelsen af Rusland kan sende Danmarks kvindelandshold meget tæt på VM. Danmark er i gruppe med Rusland, og de ligger øverst i tabellen med henholdsvis 18 og 15 point.

Danmark har hele ni point ned til Montenegro på tredjepladsen med tre kampe tilbage, når vi tager returopgøret mod Rusland ud af ligningen.

Danmark skal møde gruppens bundhold Malta og Aserbajdsjan i april, hvor VM-billetten kan sikres.