Fodbold

Maradonas arv holder Napoli i et jerngreb

Hver uge skriver TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker om de seneste begivenheder i fodbold.

Weekendens højdepunkt

Uforløst Scudetto brag

Søndag aften var der dømt topopgør i Serie A, da Napoli hjemme tog imod AC Milan.

Inden runden lå de to mandskaber side om side i toppen af tabellen, og med blot to håndfuld kampe tilbage i årets ræs om Scudettoen var indsatserne hævet for Spalleti og Pioli.

Kampen nåede ikke de store spillemæssige højder, og Girouds målnæse viste sig at gøre forskellen i et opgør, hvor hjemmeholdet kom blæsende ud af startblokkene, men sidenhen mistede pusten og endte med at tabe til et klogere og mere rutineret mandskab.

Desværre for fansene i det sydlige Italien har fortællingen om lige-ved-og-næsten for Napoli været den samme i snart mange år, når heltene fra en af landets fattigste byer har forsøgt at gentage det kunststykke, som mejslede Diego Armando Maradona og resten af det daværende Napoli-hold ind i fodboldhistorien med blokbogstaver.

Det seneste årti er det blevet til hele fire andenpladser i Serie A, og selvom den argentinske troldmand ikke længere fysisk kan vise sig i Napoli, så hænger hans lille skygge som en kæmpe dyne over Gli Azzuri.

Hver eneste gang de lyseblå fra Syden begynder at lægge billet ind på klubbens tredje mesterskab, går byen fodboldamok, og det pres ser ud til at hæmme spillerne mere, end det gavner.

AC Milan vandt kampen om førstepladsen i Serie A med 1-0 på udebane over Napoli. Video: Signe Aagaard Boysen

Nostalgien var tyk og skøn i optakten til topopgøret søndag aften, og for alle os der voksede op med italiensk fodbold på skærmen - og Flemming Toft som lydtapet - var det mere gensynet med fortiden end billederne af de nuværende aktører, der fik pulsen til at stige.

Flere af de mest mindeværdige kampe i italiensk fodbolds historie blev udkæmpet i slutningen af 1980’erne mellem Napoli og AC Milan.

Maradone, Careca og Alemao kastede sydamerikansk glans over Napoli, mens de hollandske verdensstjerner Gullit, Van Basten og Rijkaard fra AC Milan var de europæiske sværvægtere i det andet ringhjørne. Inter fulgte trop i slutningen af årtiet, da tyskerne Brehme, Matthäus og Klinsmann blev Nerazzuis udenlandske grundstamme i jagten på succes i en tid, hvor hver klub blot kunne sende tre udlændinge på banen.

Italiensk fodbold sad på det tidspunkt tungt på det europæiske herredømme, hvor Milan vandt Mesterholdenes turnering i 1989 og 1990, mens Napoli og Juventus tog sig af den næstfineste turnering, UEFA Cuppen. Ja, selv pokalvindernes turnering var også på italienske hænder, efter Sampdoria finalesejrede over Anderlecht i 1990, og dermed gjorde Italiens suverænitet komplet.

Starten på det sidste årti i 1900-tallet skulle dog også vise sige at være enden på Napolis indflydelse i toppen af Serie A i de næste mange år.

Efter to mesterskaber og to andenpladser på fire sæsoner var kvaliteten udpint for spillertruppen med de legendariske Mars-trøjer, og med Maradona’s dopingdom i 1991 - og efterfølgende exit til Sevilla - sluttede en æra, som for altid har sat Napoli på landkortet i støvelandet, men også har efterladt en arv og en byrde, som nye spillere og trænere har utroligt svært ved at løfte.

Tælleren står på 32 år uden en Scudetto-fejring for napolitanerne, og med søndagens nederlag ser det ud til, at endnu et år skal tilføjes til det regnestykke.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

FCK i ilden

Torsdag aften står sæsonens fedeste - og sværeste - kamp på programmet for FCK, når løverne løber på banen under lysene på Philips Stadion.

Kulissen kan Kevin Diks, og ikke mindst Nicolai Boilesen, advarer sine holdkammerater om, for det fodboldgale folk fra Eindhoven sætter byen på den anden, når de europæiske aftener udspiller sig.

FC Midtjyllands vej til denne sæsons Champions League stoppede brat, da PSV bød ulvene op til dans, og det samlede nederlag på 0-4 kunne have været langt værre, hvis PSV’s to hvirvelvinde på kanterne havde fastholdt koncentrationen i begge kampe.

Cody Gakpo og Noni Madueke er formentligt ikke de mest velklingende navne hos danske fodboldfans, men på den internationale scene er PSV’s viceanfører og Englands næste stjerneskud allerede etablerede talenter.

Gakpo debuterede for Holland under sommerens EM i gruppespillet, og Madueke har fulgt den vej, som flere og flere engelske talenter følger i disse år - nemlig væk fra Premier League og ud i Europa for at søge spilletid. Før ham har Jason Sancho - og senest Jude Bellingham - bevist, at den alternative vej til den engelske top sagtens kan ske via europæiske adresser fremfor kontinuerlige udlejninger til de lavere rækker i det engelske fodboldsystem.

Som regissør for de to stortalenter på det hollandske mandskab finder vi et af årtusindets største evighedstalenter, Mario Gøtze.

Den lille tekniker gjorde sig udødelig med sit matchvindermål i den forlænget spilletid på Maracana mod Argentina, men siden har karrieren næsten stået stille. Som en musiker med et enkelt one hit wonder endte Gøtze som en ligegyldig overskudsspiller i Bayern München på bagkant af sin historiske bedrift, og hellere ikke et comeback til hjerteklubben Borussia Dortmund kunne kickstarte Gøtzes karriere.

Skiftet til Eindhoven i den rolige Nord-Brabant-region har dog endelig fået karrieren nogenlunde på skinner.

Med sin spilindsigt, rutine og næse for mål, sværmer Gøtze rundt i PSV's offensiv og understøtter målmaskinen Zahavi samt de to føromtalte talenter på kanterne. Hans betydning for de hollandske vicemestre vokser og vokser, og FCK gør klogt i ikke at undervurderer tyskerens aktuelle fodboldniveau.

For dansk fodbold er det vitalt, at FCK leverer en gedigen overraskelse og sender PSV ud i mørket, og med den perfekte start Jess Thorups tropper har leveret i forårets tre Superligakampe må selvtilliden i hvert fald være i top hos de undertippede danskere inden torsdagens første møde Roger Schmidts mandskab.