VM fodbold

Qatar-FAQ: Hvor mange er døde? Hvad siger DBU?

Der har været sagt og skrevet meget om herrernes fodbold-VM i Qatar. Her har TV 2 SPORT samlet et overblik.

Rundt om slutrunden

Hvordan blev Qatar VM-vært?

Qatar blev valgt som VM-vært i 2010 af eksekutivkomiteen i det internationale fodboldforbund, FIFA. 

Komiteens 22 medlemmer kunne stemme på Australien, Japan, Sydkorea, Qatar, USA - og de valgte altså Qatar, der i FIFA's egen evalueringsrapport havde  klaret sig dårligst af alle kandidaterne.

Siden har tildelingen af værtskabet været beskyldt for korruption.

Dansk Boldspil Union havde ikke sæde i eksekutivkomiteen, og hvis DBU kunne stemme, havde det været imod Qatar. Det skriver DBU på sin hjemmeside.

Kan det ske igen?

Nej, ikke uden flere stemmer i hvert fald. 

Beslutningen om VM-værtskaber ligger nu hos alle FIFA's 211 medlemslande i stedet for FIFA's eksekutivkimité med 22 medlemmer. 

Hvor mange er døde?

Vi kender ikke et præcist dødstal eller den præcise dådsårsag for alle omkomne i Qatar, men i februar 2021 fortalte The Guardian om 6500 omkomne siden tildelingen af værtskabet i december 2010.

De omkomne er fra Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka. 

DBU har efterspurgt en omfattende undersøgelse af dødsfaldene

Hvad har slutrunden kostet?

200.000.000.000.

Så mange penge har Qatar brugt på VM-slutrunden, der spilles i landet i november og december 2022. Og det er vel at mærke i dollars. I danske kroner svarer det til 1.314.290.000.000 kroner.

Dermed er VM 2022 verdens dyreste sportsevent. Pengene er brugt både på nye fodboldarenaer, forbedret infrastruktur, opbygning af hoteller med videre. 

Hvad siger FIFA?

I maj 2021, efter Guardians afsløring af 6500 dødsfald, var DBU og 24 andre forbund til møde med FIFA og arrangørkomitéen fra Qatar.

Efterfølgende udtalte FIFA-præsident Gianni Infantino, at der stadig skulle ske forbedringer, men han tilføjede også: 

- Vi er nødt til at anerkende de markante fremskridt, som man har nået på meget kort tid takket være handlekraften fra landets øverste myndigheder, sagde Infantino ifølge Reuters.

Derudover har FIFA placeret VM for klubhold i Qatar, og så har FIFA-præsidenten valgt at flytte sin bopæl til Qatar, skriver Tipsbladet.

FIFA håndhæver desuden reglerne om budskaber ved landskampe, så en dansk fan eksempelvis ikke måtte vise et flag men en opfordring til at boykotte Qatar" i Parken.

Hvad siger DBU?

DBU har hele tiden været mod Qatar som VM-vært, og unionen har gentagende gange ytret behov for forbedringer af forholdene og menneskerettighederne i landet. 

Det er sket både med besøg i Qatar og et brev til FIFA med krav.  

DBU har hele tiden troet mere på en kritisk dialog end boykot af slutrunden. 

- Det vil ikke sende andet signal, end at vi bliver væk. Vi tror på, at hvis man bliver inde i rummet, kan man gøre større forskel, end hvis man går ud, har DBU-direktør Jakob Jensen udtalt til TV 2.

Efter kvalifikationen til VM har DBU præsenteret en række forskellige tiltag på sin hjemmeside.

Hvad gør DBU?

Efter tydelige protester fra først Norge og senere andre nationer gik det danske herrelandshold på banen med budskabet 'football supports chance' i 2021. Samme budskab bar andre landshold. 

DBU solgte trøjerne på auktion for 28.189 kroner og donerede derefter pengene til et center, der hjælper migrantarbejdere i Qatar. 

Derudover har DBU's sponsorer stillet reklameplads til rådighed for budskaber under slutrunden (den ene af de to storsponsorer har senere ophævet samarbejdet med DBU).

DBU har også solgt sine investeringer i Qatar.

Sluttelig indeholder Danmarks officielle VM-trøjer et skjult budskab, der står som en protest mod Qatars syn på blandt andet menneskerettigheder.

Hvordan forholder TV 2 sig?

TV 2 og DR har rettighederne til at vise VM i Danmark.

Sportschef Frederik Lauesen forklarer, at TV 2s mission er at samle alle danskerne om store begivenheder, hvilket VM i fodbold er, selvom det ligger i Qatar. Men det forhindrer og forpurrer ikke en kritisk dækning, understreger han.

- Vi skal angribe det kritisk, samtidig med at vi skal dække begivenheden. Det skal vi gøre før, under og efter slutrunden. Det er et kæmpestort dilemma, vi står i, for hvordan gør man det? Derfor er vi allerede startet, fordi graverarbejdet og det mere dokumenterende arbejde oftest er før, de her begivenheder begynder. Det er sværere, når det ruller, siger Frederik Lauesen.

- Det er ikke noget nyt, at man står over for den her sportswashing-del og det at skulle agere i en stor begivenhed i staten, hvor man ville have været foruden, at det havde været dér. Selvfølgelig er der ekstraordinært fokus på, hvordan vi skaber en kritisk dækning.

Hvad er Nadia Nadims rolle i Qatar?

1. april delte kvindelandsholdsspilleren Nadia Nadim nyheden om, at hun er officiel ambassadør for VM. Det medførte spekulationer om en eventuel aprilsnar, men efterfølgende har Nadim fortalt om samarbejdet i endnu et opslag på Instagram.

- Vi fra DBU fortsætter den kritiske dialog for fuld kraft, uafhængigt af hvad Nadia Nadim foretager sig i Qatar, udtaler direktør DBU-direktør Jakob Jensen.

Inden hun blev udpeget som ambassadør deltog Nadim i 2021 i flere arrangementer under FIFA Arab Cup - generalprøven for VM. Sammen med blandt andre David Beckham og Yaya Touré stillede hun op i ens polotrøjer og delte efterfølgende billeder af det på sociale medier med #FIFAArabCup og #Qatar2022. 

Det udløste massiv kritik af Nadim i kommentarsporene, og DBU-direktør Jakob Jensen slog derefter fast, at hun ikke var udsendt for DBU

Selv siger Nadia Nadim, at hun tog til ørkenstaten i forbindelse med en kontrol af en operation, hun fik foretaget i september, og at hun i den forbindelse besøgte et afghansk flygtningecenter. Hun afviser at have fået penge for at stille op med Beckham og kompagni.

Hvad siger de danske fans?

Sammenslutningen Danske Fodbold Fans (DFF) opfordrer til, at alle boykotter slutrunden og bliver hjemme.

I marts 2021 bidrag næsten 30.000 danskere med en underskrift, da Amnesty International ville kræve, at FIFA lagde et hårdere pres på Qatar. 

DBU's landsholdsfanklub opfordrer ikke til boykot, men skriver i forbindelse med billetsalget

- Helt frem til slutrunden er DBU i dialog med fans og NGO’er om danske fans' tilstedeværelse i Qatar, så de er oplyste om situationen i Qatar og ved, hvordan de skal forholde sig, hvis de vælger at tage til Qatar som fan. 

Hvad siger menneskerettigheds-organisationerne?

DBU samarbejder med Amnesty International, der har samlet underskrifter ind hos både klubber og fans. Målet har været at lægge pres på FIFA, der har et direkte samarbejde med Qatar som værtsland. 

I november 2021 udkom Amnesty med en ny rapport, hvor det blev slået fast, at fremskridt i Qatar er stagneret

- Myndighedernes tilsyneladende selvtilfredshed efterlader tusinder af migrantarbejdere i fortsat risiko for at blive udnyttet af skruppelløse arbejdsgivere, siger Amnestys programdirektør Mark Dummet.

- Mange arbejdere har stadig problemer med at få deres løn og har stadig ikke mulighed for at skifte job.

I marts 2022 skriver Human Rights Watch igen om dårlige forhold og op til fem måneders arbejde uden løn til migrantarbejdere. 

I marts 2022 var Amnesty og FIFA også til møde om arbejdsforholdene i Qatar. 

Hvad siger de i Qatar?

Ikke så meget som kritikerne. 

Men det sker, at der kommer en reaktion. Det har den norske landstræner Såle Solbakken eksempelvis fået, efter Norge som det første landshold skiltede med "human rights" og andre budskaber i forbindelse med fodboldkampe. 

- Via menneskerettighedsorganisationer har vi fået meldinger om, at aktionerne er nået til det allerhelligste og skabt vrede og irritation, har Solbakken udtalt

DBU-direktør Jakob Jensen har også udtalt om værtsnationen, at "de synes, det er en smule træls at få besøg af os."

I en officiel udmelding har sheik Thamer Al Thani desuden ytret, at mange kritikere bør gøre mere "for at forsøge at forstå den proces, et land som Qatar skal igennem for at revidere sine arbejdslove."

Derudover har TV 2 mødt migrantarbejdere, der fortæller, at forholdene i Qatar er bedre end derhjemme. 

Slutrunden i Qatar

Hvornår spilles turneringen?

Fra 21. november 2022 til 18. december 2022. 

Det er første gang, fodbold-VM ikke spilles om sommeren. 

Det er i øvrigt også første gang, slutrunden skal spilles i den arabiske verden. 

Hvorfor spiller de om vinteren?

Turneringen er flyttet til november og december, fordi det er enormt varmt i Qatar om sommeren. 

TV 2 Vejret har tidligere berettet om mellem 40 og 50 grader om sommeren. I december ligger gennemsnitstemperaturen om dagen i Doha på 24,1 grader.

Hvordan kom Danmark med?

Danmark vandt de første otte kampe i VM-kvalifikationen, og dermed var billetten til Qatar i hus. 

Danmark vandt også kamp nummer ni, inden det sidste opgør endte med et nederlag til Skotland, der blev nummer to i kvalifikationsgruppen. 

Hvem skal Danmark møde ved VM?

1. april var der VM-lodtrækning i Doha Exhibition and Convention Center. Danmark var seedet i andet lag og endte i denne gruppe.

Danmarks gruppe

  1. ​Frankrig
  2. Australien
  3. Danmark
  4. Tunesien

Se kampprogrammet og sendeplanen her.

Hvillke lande er med?

En mulig udvidelse til 48 deltagere har været diskuteret, men faktum er, at 32 lande får lov til at spille med ved VM 2022.

Følgende er kvalificeret:

Vært

Qatar

Europa

Holland

England

Schweiz

Danmark

Tyskland

Frankrig

Belgien

Kroatien

Spanien

Serbien

Portugal

Polen

Wales

Sydamerika

Brasilien

Argentina

Ecuador

Uruguay

Afrika

Ghana

Senegal

Tunesien

Marokko

Cameroun

Asien

Iran

Sydkorea

Japan

Saudi-Arabien

Nord- og Centralamerika samt Caribien

Canada

Mexico 

USA

Costa Rica

Oceanien

Australien

Se VM-grupperne her.

Hvordan spilles turneringen?

De 32 deltagerlande fordeles i et gruppespil med otte grupper á fire hold

I hver gruppe spiller alle mod alle én gang, og derefter går nummer et og to videre til knockout-fasen. Nummer tre og fire er færdige ved VM. 

Efter gruppespillet er der knald-eller-fald-kampe i resten af turneringen: 1/8-finaler, kvartfinaler, semifinaler og endelig finale og bronzekamp.

Hvor skal kampene spilles?

Ahmad Bin Ali Stadium: 40.000 tilskuere - her spiller Al Rayyan, hvor Michael Laudrup har været træner

Al Bayt Stadium: 60.000 tilskuere - her spilles åbningskampen

Al Janoub Stadium: 40.000 tilskuere - kapaciteten halveres efter VM, hvor 20.000 sæder doneres til udviklingslande

Al Thumama Stadium: 40.000 tilskuere - halvdelen af kapaciteten bygges efterfølgende om til en sportsklinik og et hotel

Education City Stadium: 40.000 tilskuere - her halveres kapaciteten også efter VM

Khalifa International Stadium: 40.000 tilskuere - ombygning af stadion fra 1976

Lusail Stadium: 80.000 tilskuere - her spilles finalen

Stadium 974: 40.000 tilskuere - er blandt andet bygget af 974 containere, så stadion kan skilles ad efter VM-slutrunden

Har Qatar købt et landshold igen?

Nej, vi ser ikke en gentagelse af håndboldslutrunden i 2015, hvor Qatar stiller med seks lokale og ti udlændinge. 

Ved VM i fodbold er reglerne anderledes, men Qatars landshold stiller dog med flere, der har rødder i andre lande:

  • Ró-Ró fra Portugal
  • Musab Kheder fra Sudan
  • Bassam Al-Rawi fra Irak
  • Boualem Khoukhi fra Algeriet
  • Mohammed Waad fra Irak
  • Ali Assadalla fra Bahrain
  • Karim Boudiaf fra Frankrig
  • Ahmed Alaeeldin fra Egypten
  • Mohammed Muntari fra Ghana
  • Almoez Ali fra Sudan

Mangler du svar på et spørgsmål om VM i Qatar? Skriv til masf@tv2.dk - vi opdaterer løbende denne side.