Fodbold

Chelsea-ejer sanktioneret - salg af klubben blokeret

Chelsea-ejer Roman Abramovich er blevet sanktioneret af den britiske regering og må ikke længere handle i Storbritannien.

Den britiske regering har torsdag indefrosset alle Roman Abramovichs værdier i Storbritannien som følge af Ruslands invasion af Ukraine. Dette inkluderer hans ejendomsportefølje og Chelsea Football Club.

Det skriver flere britiske medier heriblandt Sky Sports og The Times, og det fremgår også af et dokument fra det britiske finansministerium.

Indefrysningen af Abramovichs værdier betyder, at han har fået forbud mod finansielle transaktioner med enkeltpersoner og virksomheder i Storbritannien. Han er også blevet pålagt et rejseforbud og transportsanktioner, hvilket betyder, at han ikke må rejse ind i Storbritannien.

Roman Abramovichs planlagte salg af Chelsea, som han annoncerede i sidste uge, er dermed blokeret.

Ingen sikker havn for Putins støtter, siger Boris Johnson

Af dokumentet fra det britiske finansministerium fremgår det, at et af Roman Abramovichs selskaber, Evraz PLC, kan have bidraget til destabiliseringen af Ukraine i kraft af potentielt at have leveret stål til det russiske militær, som kan have været brugt i produktion af kampvogne.

Den britiske regering vurderer ligeledes, at Abramovich har haft et tæt bånd til Vladimir Putin, Ruslands præsident, og draget økonomiske fordele af denne forbindelse.

- Der kan ikke være nogen sikker havn for dem, der har støttet (Vladimir) Putins (Ruslands præsident, red.) ondskabsfulde angreb på Ukraine, siger Boris Johnson, Storbritanniens premierminister, ifølge Sky Sports.

- Dagens sanktioner er det seneste skridt i Storbritanniens urokkelige støtte til det ukrainske folk. Vi vil være hensynsløse i vores jagt på dem, der muliggør drab på civile, ødelæggelser af hospitaler og ulovlig besættelse af en suveræn allieret.

Chelsea kan spille videre under særlig licens

The Times' sportsredaktør Martyn Ziegler skriver på Twitter, at Chelsea stadig kan operere under en særlig licens, der giver klubben lov til at fortsætte fodboldrelaterede aktiviteter og betale løn til personale. London-klubbens hold kan altså spille videre trods sanktioneringen af Roman Abramovich.

Men klubben vil ikke fremadrettet kunne sælge billetter til sine kampe på Stamford Bridge - kun sæsonkortholdere vil kunne komme til Chelseas hjemmekampe i en forudsigelig fremtid, skriver Martyn Ziegler, der også beretter, at Chelsea heller ikke fremadrettet vil kunne sælge merchandise og ej heller købe spillere eller skrive nye kontrakter.

Af sidstnævnte grund vil det blive svært for Chelsea at holde på blandt andre den danske landsholdsspiller Andreas Christensen, hvis kontrakt med klubben udløber til sommer. 'AC' har dog i den seneste tid været rygtet til FC Barcelona.

Chelsea vil stadig have mulighed for at fortsætte sine cateringservicer, lyder det fra The Times' Martyn Ziegler.

Ifølge The Times kræver det en særlig dispensation fra den britiske regering, hvis Roman Abramovichs salg af Chelsea skal gennemføres. Ingen penge fra et eventuelt salg ville kunne gå til russeren eller hans selskaber.

Flere russiske oligarker sanktioneret

55-årige Abramovich er ikke den eneste russiske oligark med aktiviteter i Storbritannien, den britiske regering har slået ned på torsdag som reaktion på Ruslands invasion af Ukraine. Yderligere seks oligarker er blevet sanktioneret.

Roman Abramovich købte Chelsea i 2003, og under hans ejerskab har klubben blandt andet vundet fem engelske mesterskaber og to Champions League-titler. Det er klubbens mest succesfulde æra nogensinde.

Chelsea møder Premier Leagues bundhold Norwich på udebane torsdag aften.

På Chelseas kvindehold spiller det danske kvindelandsholds største stjerne, Pernille Harder. Hun har en aftale med klubben frem til sommeren 2023.