Fodbold

Det største comeback siden Laudrup vendte tilbage

Fodboldkommentator Flemming Toft ser frem mod Christian Eriksens landsholdscomeback.

Vi glemmer aldrig den 12. juni 2021 - den dag Christian Eriksen kollapsede og var uden liv i nogle minutter i Parken. Vi vil heller aldrig glemme den 29. marts 2022 - den dag han formentlig vender tilbage samme sted.

Han er nemlig snart tilbage i den landsholdsdragt, der har klædt ham siden den 3. marts 2010, da han fik sine første minutter som 18-årig. Nu står han foran det største comeback i nationaltrøjen, siden Michael Laudrup vendte tilbage i 1993 efter næsten tre års selvvalgt pause.

Eriksens venden-tilbage er ønsket fra alle sider. Ikke mindst fra ham selv. Bortset fra hans omfavnelse af livet og familien, er det her, hvad han (og vi andre) har haft på ventelisten. Først lignede det et definitivt fodboldstop, så tog lægevidenskaben ham om hjertet og sagde “go”, og så kom arbejdshandskerne på før støvlerne. Fysikken blev en platform, men fodbolden fyldte som altid også i hovedhøjde. Christian Eriksen ville tilbage på det landshold, der altid har omfavnet ham.

Brentford i den engelske Premier League er blevet det velvalgte og rigtige springbræt, hvor han har fået den nødvendige tryghed og er kommet på omgangshøjde med sine tidligere kvaliteter - og derfor er udtagelsen mere end følelser. Den er fodboldmæssigt menneskeskabt.

Kasper Hjulmand og Christian Eriksen har været i tæt dialog. Og ikke pacet noget frem. De skulle begge blive klar til det her comeback. Det er de nu.

Tidspunktet er det helt rigtige. Landsholdet tager på træningslejr i det spanske i den kommende uge, og dernede kan der nørdes, og sammenholdet kan genoptages under rolige forhold. Så kommer en testkamp i Holland, inden Eriksen vender tilbage til Parken og kampen mod Serbien. Her skal han for første gang møde de rammer, der også dannede omkredsen om hans seneste kamp den juni-dag sidste år. Det bliver specielt. Men han fylder Parken og vil få en historisk velkomst.

En livserklæring

Han har set frem til at vende tilbage. Afklaret, som da jeg interviewede ham i Brentford i sidste måned: “Jeg har først og fremmest haft min familie i tankerne - de har haft det svært, for de oplevede jo, hvad der skete i Parken. Det gjorde jeg jo ikke i de minutter. Nu går livet videre, heldigvis”.

Et liv der altid har fyldt Christian Eriksen med fodbold. Han ville tilbage, han ville igen være landsholdsspiller. Det er han nu og dermed skriver hans livshistorie nye kapitler - det her er en livserklæring.

Og ja, nu ser han og vi andre frem mod den tirsdag om to uger, hvor han træder ind på Parkens græs til et comeback, der vil få en mindeværdig modtagelse. Det virkede som om, hele Danmark rejste sig og gav fuld skrue, da spillerne løb ind til kampen efter Eriksens kollaps. Han var der ikke selv. Og har ikke været i nationalarenaen siden.

Nu bliver det endnu vildere mod Serbien - og denne gang er han der. Fordi han er god nok. Mere end god nok. Til at fortsætte (fodbold)livet.