Fodbold

Nådesløse Xavi har stoppet lidelserne på Camp Nou

Barcelona har ikke slået Real Madrid i tre år, men inden søndagens El Clásico har Xavi tegnet billedet af et nyt 'gammelt' Barcelona.

Se El Clásico på TV 2 PLAY og TV 2 SPORT X søndag klokken 21.00.

Glæden er tilbage i FC Barcelona. Ikke på et Cruyff'sk eller Guardiola'sk niveau, men den er på vej.

Nu kommer fansene på stadion for at nyde at se god fodbold og ikke for at lide, som Jordi Gil tørt forklarer det. Han er Barcelona-redaktør på det store spanske medie Sport.

- Atmosfæren på Camp Nou er anderledes i forhold til i starten af sæsonen. Folk er glade for holdet. Det er friskt og fyldt med gode, unge spillere. Der er lighed i forhold til tidligere Barcelona-mandskaber.

En lighed i letheden mod størstedelen af LaLiga-konkurrenterne. Følelsen af, at det kan være ovre efter en halv time som senest mod Osasuna.

Det var ren legestue for Barcelona, som vandt 4-0 på hjemmebane over Osasuna. Video: TV 2 SPORT

Barcelona virker så småt ude af bølgedalen, selvom det i ligaen stadig handler om topfire og ikke om guld, og selvom al snak om store ører i øjeblikket ikke er andet end mobning.

- Jeg ser dem uden tvivl et bedre sted, end de har været i årevis. Jeg har virkelig svært ved at bevare pessimismen på FC Barcelonas vegne, og jeg synes ikke, vejen er så lang, siger TV 2 SPORTs fodboldekspert Morten Bruun.

Med undtagelse af en svipser i Copa del Rey mod Athletic Bilbao har catalanerne ikke tabt i 2022.

Nådesløse Xavi

I november rykkede Xavi ind på trænerbænken, og i en klub hvor dna ikke kan undervurderes, har klublegenden fået Blaugrana til så småt at ligne sig selv igen.

Jordi Gil fremhæver særligt to ændringer i den klub, som han følger urimeligt tæt på daglig basis:

- Mentaliteten og taktikken. Holdet tror på, at de kan blive et storhold igen, og nu spiller Barcelona mere offensiv fodbold og med mindre frygt for at tabe. Barcelona spiller, som om de ved, de kan vinde.

Dertil smider Morten Bruun en tredje og helt lavpraktisk ændring i puljen. I januars transfervindue hentede klubben profilerne Ferran Torres, Adama Traoré og Pierre-Emerick Aubameyang til offensiven samt gode gamle Dani Alves til forsvaret.

- Vi kan jo se nu, at det var mere af nød end af lyst, at Xavi brugte alle de her unge B-spillere i efteråret som Abde og Jutglà.

- Alle de offensive spillere fra efteråret indtager sekundære roller. Der har Xavi været nådesløs. Han har sagt, at 'hvis vi skal være FC Barcelona igen for alvor, skal vi have nogle bedre spillere'. Det er jo den mest markante ændring på holdet, påpeger fodboldeksperten.

Et ligeværdigt El Clásico – næsten

FC Barcelona har ikke vundet over Real Madrid i over tre år, men hvem tæller?

1114 dage.

Styrkeforhold ifølge eksperterne

Mads Junker:

  • Vurdering: 60-40, Real Madrid

- Real Madrid har ingen kamp i midtugen, mens Barcelona skal til Tyrkiet og spille en Europa League-kamp, de ikke tager let på. Bernabeu kan være en afgørende faktor i store kampe, men Barcelona er åbentlyst bedre end i sidste El Clásico, og jeg forventer, at det bliver et langt mere velspillet opgør end i de seneste sæsoner.

Morten Bruun

  • Vurdering: 55-45, Real Madrid

- De spiller ikke om mesterskabet denne gang, men der står meget på spil for FC Barcelona i forhold til at markere en udligning af et styrkeforhold, som for dem har været skævvredet. Det vil overraske mig, hvis det ikke bliver tæt.

Andreas Laudrup

Vurdering: 60-40, Real Madrid

- Begge hold kommer ind med god form. Real Madrid er favoritter, da de har vundet de seneste fem indbyrdes opgør, og fordi de ligaens tophold med fordel af hjemmebane. Men de er smalle favoritter, og jeg glæder mig helt vildt til en meget lige kamp.

Men selvom favoritværdigheden givetvis stadig bor på Bernabeu i søndagens El Clásico, taler vi denne gang ikke om ’det nye Barcelona’ med ærgerlige undertoner, som det ellers har været nærliggende i senere tid.

- Ikke når jeg ser på den alder og det potentiale, der er i næsten alle spillerne i den forreste del. Pedri, Gavi, de Jong, Torres, Fati, Traoré… I den seneste tid har FC Barcelona jo lignet et hold, der kommer til at spille med om mesterskabet i næste sæson, siger Morten Bruun.

Med andre ord ser vi for alvor konturerne af et nyt 'gammelt' Barcelona. Specielt fordi fansene køber ind på projektet ifølge Jordi Gil.

- Presset er altid enormt i Barcelona og specielt i et El Clásico. Holdet kan tabe til Real Madrid søndag, men hvis de viser, at de er på vej mod noget stort, vil det føles anderledes for fansene, fortæller han.

Stjernen mangler

For Xavi er der stadig mærkbare bump på vejen mod den storhed, som han selv var med til at skabe som spiller i løbet af sine 17 aktive Barcelona-år.

Tomrummet efter Lionel Messi ville altid have været umuligt at fylde, men økonomiske problemer gjorde det urimeligt svært at gøre – noget.

Ifølge Sport-redaktøren skulle Xavi dog kræve at få en stjerne til klubben snarest som den næste brik i det puslespil, der igen skal samles om 'de store ører'.

- Han vil have en stjerne, og her taler vi meget om Haaland, Lewandowski, Mohamed Salah. Sådan en. For Xavi er det nødvendigt med en stor stjerne, for det vil gavne de unge spillere på holdet, og det er nødvendigt for at blive et stort og respekteret hold i kampen om Champions League-titlen.

- Vi har jo set, hvordan eksempelvis Ronaldinho kom og ændrede hele holdet, og nu er det især Haaland, Barcelona vil have. Jeg tror dog ikke, de er favoritter, for han er virkelig dyr og har bedre tilbud fra andre hold. Jeg ved ikke, om Xavis sportslige projekt er nok til at lokke ham, fortæller Jordi Gil.

Barcelona gæster Real Madrid i sæsonens andet El Clásico søndag klokken 21.00 på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.