Fodbold

Efter Barcas opvisning mod Real Madrid er det svært ikke at tænke tanken

Hver uge skriver TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker om de seneste begivenheder i fodbold.

Weekendens højdepunkt

Ustyrlige Barca

Som optakt til weekendens El Clásico skrev jeg i sidste uge følgende:

"Søndagens El Clásico bliver derfor ikke sæsondefinerende i denne omgang, men med FC Barcelonas eksplosive udvikling og Real Madrids evne til at leverer i de store kampe, kan det alligevel blive en af de aftener, hvor vi sidder tilbage efter 90 minutters fodbold og ved at vi har oplevet noget historisk."

Og den opvisning som FC Barcelona gav os sent søndag aften, da de udklasserede og ydmygede deres ærkerivaler midt i deres egen dagligstue, blev historisk.

Fra første minut hamrede FC Barcelonas velsmurte angrebsmaskine af sted mod Thibaut Courtois’ mål, og selvom der næsten gik en halv time, før Aubameyang headede catalonierne i front, så var klasseforskellen så udtalt, at man til tider måtte knibe sig i armen.

Gentager historien sig to årtier senere?

Det indvarslede en ny æra i spansk – og international – fodbold, da Xavi Hernandez i 2004 sendte Real Madrid til tælling med sin scoring kort før tid i sæsonens andet El Clásico. Opgøret betød ikke alverden for den pågældende sæson, hvor Rafael Benitez’ Valencia sikrede sig LaLiga-trofæet, men starten på Barcas rejse til toppen af fodboldeuropa begyndte den april aften i Madrid.

FC Barcelona hjemførte den kommende sæson det spanske mesterskab efter en tørke på fem år uden en LaLiga-titel, og Ronaldinho indtog verdensscenen med sit smil og unikke fodboldtalent.

Det er svært ikke at tænke tanken: Gentager historien sig?

FC Barcelona rådede igen over verdens bedste spiller og hold, og sæsonen efter fik den brasilianske magiker stående ovationer i den madrilenske fodboldkatedral, da Blaugrana gav Los Blancos en fodboldlektion i et ikonisk El Clásiico. Champions League-trofæet lagde Frank Rijkaard beslag på i 2006 efter finalesejren over Arsenal, og Barca var efter 14 års fravær igen Europas konger.

Fundamentet var dermed skabt for det mandskab, der afløste Rijkaards succesrige hold, og Pep Guardiola tog via Xavi, Iniesta, Busquets og Messi fodbolden til højder, som vi ikke troede muligt.

Sejren i El Clásico indvarsler en ny tidsperiode i FC Barcelonas tidsregning

Efter FC Barcelonas opvisning søndag aften mod Real Madrid er det svært ikke at tænke tanken. Gentager historien sig to årtier senere?

På alle parametre var udeholdet deres modstander overlegne, og kun manglende skarphed samt en bemærkelsesværdig uvilje mod at bore kniven helt i bund hos ærkefjenden, afholdt catalanerne fra at skabe et slutresultat der for altid ville indskrive sig i historiebøgerne. Deres største sejr i El Clásico lyder på en sejrsmargin med fem kasser, og den rekord stod for alvor for fald i søndagens opgør.

FC Barcelona satte sig på kampen tidligt og udklasserede Real med 4-0. Video: Caroline Tarrasson

Sejren indvarsler en ny tidsperiode

At FC Barcelona ikke engang nåede de fem scoringer, vil givetvis ærgre trioen Xavi, Pique og Busquets, og vi så da også forsvarsgeneralen liste frem i de sidste minutter og se, om han kunne aftvinge en scoring, så han igen kunne stikke klør fem i vejret og håne hjemmeholdet med en “Manita”.

Sejren sendte Barca endnu tættere på målsætningen om en plads i top-4, og pludselig ligner Xavis hold en reel udfordrer til Real Madrid, hvis Ancelotti’s tropper rammer en formkrise i LaLiga, alt imens deres fokus er rettet mod deres europæiske kampagne.

Sejren i El Clásico indvarsler en ny tidsperiode i FC Barcelonas tidsregning, og det spil, catalonierne viste, var så udtalt Barcelona-DNA, at de tre grundlæggere af klubbens fodboldfilosofi, Rinus Michels, Johan Cruyff og Pep Guardiola, utvivlsomt har kigget beundrende med, hvad end de så med fra himlen eller fra Manchester.

Weekendens skuffelse

Carlos kaos

Mens FC Barcelona stod tilbage som de store sejrherrer ovenpå weekendens El Clásico, så blev kampen én lang udpensling af Carlo Ancelottis manglende taktiske evner på hjemmeholdets bænk.

Den sympatiske italiener har en fantastisk trænerkarriere med i bagagen, men styrken hos Ancelotti er hans mandskabspleje, det rolige overblik og en erfaring med store kampe, som kun et fåtal af trænere har det. Det er dog også et faktum, at han de seneste otte sæsoner blot har vundet ét nationalt mesterskab med Bayern München i 2016-17 og forladt sine seneste tre jobs via bagdøren i såvel Tyskland som Italien og England.

Taktikkens bord har aldrig været Ancelottis stærkeste side, og med fraværet af Ferland Mendy og Karim Benzema blev han tvunget til at navigere i et farvand, han ikke finder sig tilpas i. Resultatet blev en yderst mærkværdig 4-4-2-diamantopstilling, men med de brasilianske hurtigløbere Rodrygo og Vinicius som brede midtbanespillere, når FC Barcelona havde bolden, og Kroos og Modric som de forreste presspillere. De erfarne midtbanefolk fra Los Blancos virkede komplet forvirrede over deres opgaver, men endnu værre gik det, da Real Madrid kom ud til anden halvleg med et tremandsforsvar, der blev splittet til atomer de få minutter, det varede, før Ancelotti måtte gribe ind og stoppe sit eget taktiske makværk.

For Real Madrid var søndagens El Clásico et lavpunkt i en ellers succesfuld sæson, og derfor vil fans og spillere hurtigst muligt rette fokus mod de sidste og afgørende kampe der venter efter landsholdspausen. For Ancelotti vil opgøret blive et evigt ar på sin ellers imponerende trænersjæl.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Landskampe forude

Klubfodbolden ligger stille i de kommende uger, inden der er topbrag på programmet i den første weekend af april i både Italien og Spanien.

Inter har fuldstændig mistet pusten i Serie A, og i støvelandets sidste store opgør i sæsonens kampprogram kan Juventus i Derby d’Italia sende de forsvarende mestre helt ned på fjerdepladsen, hvis Allegris tropper formår at hente en sejr.

I LaLiga møder FC Barcelona sæsonens positive overraskelse Sevilla i den første søndag i april. Positivt er dog ikke et prædikat, man kan pådutte det spil, Sevilla har lagt for dagen de seneste mange måneder, og de seneste uger har det nærmest lignet antifodbold, når Lopeteguis mandskab er gået på banen.

Paradoksalt nok tangerede de hvidblusede fra Andalusien deres egen rekord for ubesejrede kampe med en langgabende nulløsning mod Real Sociedad i denne spillerunde, og tælleren står nu på 15 opgør uden nederlag. Det er dog en af fodboldverdenens mindst imponerende rekorder, med tanke på, at mere end halvdelen af kampene i denne stime er endt uafgjort, og holdet ligner nu en udbryder i Tour de France, som har forregnet sig i et solotogt på løbets sværeste etape i stegende hede.

En plads i top-4 vil føles som en titel i Sevilla, og målstregen er blot otte kampe forude, men fortsætter de med deres langsommelige og ufarlige angrebsspil, så kan bysbørnene fra Real Betis måske øjne en overraskende plads i det forjættede Champions League næste år.