Fodbold

Eriksen skal gøre det på sin måde, siger krisepsykolog

Tirsdag aften bliver særlig for Christian Eriksen og det danske fodboldpublikum.

Han vendte tilbage til landsholdet med en forrygende halvleg i Amsterdam, og han mærkede, at fans og spillere med både dansk og hollandsk pas bød ham velkommen på en særlig følelsesfuld, enestående vis.

Men tirsdag aften bliver historisk meget vildere for Christian Eriksen med Parken som den nationalscene, hvor dramatikken foldede sig ud 12. juni sidste år, og hvor dette årtusindes bedste danske fodboldspiller i fire-fem minutter balancerede på livets tynde line.

Når vi taler om krisepsykologi og krisereaktioner, er der altid meget stor forskel på, hvordan mennesker reagerer

Aurora Veber, krisepsykolog

Den traumatiske oplevelse skete for øjnene af et fyldt stadion og blev TV-globaliseret, da den toptrænede unge mand pludselig faldt til jorden - og blev der. Uden puls, uden liv. Alle opfattede uden at fatte noget.

Sekunder blev til minutter, selvom tiden ligesom hjertet gik i stå. Lykkeligvis kom redningen i tide, men chokbølgen var som en tsunami. Øjne uden blikke på et stadion bygget til god stemning.

Christian Eriksen blev transporteret bort, mens lægehjælpen var tættest på, holdkammeraterne kreerede en afskærmning, tårer trængte sig på - et stadion uden åndedræt, men lykkeligvis trak Eriksen vejret.

Eriksen oplevede det ikke selv

Det er nu ni måneder siden. En episode, alle har haft et forhold til. Ikke mindst de nærmeste. Og selvfølgelig fodboldspilleren selv. Han oplevede ikke de frygtelige minutter - som den eneste:

- Det værste har været, hvor hårdt min familie har haft det, sagde han i en længere snak midt i februar.

- Selv har jeg jo ikke set eller følt noget i selve øjeblikket.

Men selvfølgelig har "episoden" sat sig i hele forløbet på at vende tilbage til det normale (fodbold)liv. Han og hans nærmeste har skullet bearbejde den psykiske perforering. Og nu venter mødet med det sted, hvor det hele skete.

Skal mødet stedet igen

For første gang siden sommer skal Christian Eriksen i Parken. Et “møde," han blev konfronteret med under snakken i februar.

- Det tør jeg slet ikke tænke på. Det bliver meget specielt. Jeg har ikke været der siden. Mulighederne var der til landskampene i efteråret, men jeg havde ikke lyst eller overskud til at være der som offentlig person. Jeg spurgte mig selv, om jeg i det hele taget havde lyst til det?

Mandag, altså dagen før selve landskampen mod Serbien, er Christian Eriksen i Parken til en sidste træningsforberedelse. Og altså for første gang ansigt til ansigt med det sted, hvor han faldt om.

Hvordan håndterer han bedst det at komme tilbage til "stedet"?

- Når vi taler om krisepsykologi og krisereaktioner, er der altid meget stor forskel på, hvordan mennesker reagerer. Det er vigtigt at understrege, siger krisepsykolog Aurora Veber til TV 2 SPORT.

- Mennesker, der har oplevet meget voldsomme og måske traumatiske ting, skal nærme sig stedet for at gøre dét og ikke for at gøre alt muligt andet også. Personen vil muligvis gerne have en eller to mennesker, de føler tryghed ved med sig - måske vil de gerne have lov at gøre det alene, og så venter deres venner eller familie et sted tæt på. Det vil være et forholdsvis kort ophold og derefter ud og gøre andre ting.

- Så har personen tid til at være i reaktionen og de følelser, der måske dukker op, og dermed har tid og plads til at bearbejde det og falde til ro. Anden gang, personen nærmer sig stedet, vil føles anderledes og give plads til at gøre andre ting også, siger Aurora Veber.

Der er ikke noget i vejen med at kunne blive berørt

Aurora Veber, krisepsykolog

En meget eksponeret hændelse

Hvordan Christian Eriksen og hans familie håndterer denne tilbagevenden vides i skrivende stund ikke.

Men der er også reaktionerne hos de mange, der var vidner til Eriksens kollaps. Til det siger Aurora Veber:

- Det var jo en meget eksponeret hændelse, og derfor vil der sikkert være rigtig mange blandt publikum, som kan mærke nogle af de følelser, de oplevede, dengang fodboldspilleren faldt om. Forfærdelse, chok, uro og bekymring for Eriksen, og også de følelser af stor lettelse og glæde, der kom, efter han klarede den. Det vil for mange være intenst, og der kan komme følelser af dyb berørthed og følelser af samhørighed mellem tilskuere og spillerne.

- Det er rigtig fint at vide, at det er menneskeligt at huske følelser, og at vi derfor kan opleve de følelser bølge igennem os. Der er ikke noget i vejen med at kunne blive berørt. Både af de forfærdelige ting og af de fantastiske ting i livet, siger krisepsykolog Aurora Veber.

Det bliver en særlig aften i Parken.