Fodbold

Absurde scener i Egyptens VM-exit

Hvis det stadig flimrer for øjnene hos Egyptens spillere efter tirsdag aftens ustyrlige scener, er det fuldt forståeligt.

Som om Egyptens spillere ikke var presset nok i deres livs – måske – vigtigste fodboldkamp, skulle de også håndtere barske omstændigheder før og under kampen om den direkte plads til VM mod Senegal tirsdag aften.

Inden kampen blev deres bus overfaldet af fans, som smadrede ruder, og under opvarmningen blev der kastet ting efter Mohamed Salah og resten af holdet, ligesom at spillerne, ifølge Egyptens fodboldforbund, blev udsat for racisme. Læg dertil et grønt laserinferno – orkestreret af Senegals fans – som konstant sværmede om de egyptiske spilleres øjne.

Derfor har Egyptens fodboldforbund klaget over kampen, som endte med en senegalesisk triumf efter straffesparksafgørelse – præcis som den gjorde, da de to hold mødtes i African Nations Cup-finalen i februar.

- Egypten indgiver en officiel klage over Senegal på grund af angrebet af bussen og de racistiske bannere, skriver de på Instagram.

Senegal-fans' brug af laser stjæler opmærksomheden

De har klaget til Det Afrikanske Fodboldforbund (CAF), Det Internationale Fodboldforbund (FIFA), kampens observatør samt sikkerhedspersonalet, skriver de.

Det, der har løbet med al opmærksomhed, og som er på samtlige forsider hos medier, der skriver om kampen, er den uhørt store mængde brug af laserlys fra hjemmeholdets fans. Det var så markant, at man skulle tro, at det er allemandseje i Senegal.

Særligt i straffesparkskonkurrencen, hvor spillerne og målmanden fra Egypten naturligvis stod stille inden dommerens fløjt, var det nærmest absurd at være vidne til.

Salah sendte straffespark langt over mål

Kampen i Senegals hovedstad, Dakar, var returopgøret i den direkte kamp om VM-billetten, hvor den første kamp endte 1-0 til Egypten.

Samme resultat blev det i Senegal med omvendt fortegn, og da der ikke blev scoret i den forlængede spilletid, skulle kampen afgøres i en straffesparkskonkurrence.

Laserlys i øjnene

En tysk undersøgelse fra 2018 viste, at helt kortvarig eksponering for lys fra en laserpen i bedste fald ”blot” giver et kortvarigt tab af synet. Samme undersøgelse konstaterede, at risikoen for alvorligere skader på øjet er større fra kortbølget grønt laserlys end for langbølget rødt laserlys.

Her tog Egyptens med afstand største fodboldstjerne, Mohamed Salah, ansvar som landets første sparker. Resultatet blev ukarakteristisk, ligesom billederne op til, hvor hans ansigt var helt grønt. Liverpool-spilleren bragede bolden langt over Chelsea-målmand Edouard Mendys mål.

Egypten scorede kun en gang i straffesparkskonkurrencen, som blev afgjort af Salahs angrebskollega fra Liverpool, Senegals Sadio Mané.

Ingen af forbundene har kommenteret hændelserne.

Schmeichel udsat for laser i EM-semifinalen

Det er dog langt fra første gang, at lyserlys har været involveret i forbindelse med straffespark. Lad os skrue tiden tilbage til sommeren 2021 i EM-semifinalen mellem Danmark og England, da Harry Kane i den forlængede spilletid skulle forsøge at bringe England foran 2-1.

Her forsøgte en fan fra tilskuerrækkerne at hjælpe. Fanen havde rettet en laserstråle mod den danske keeper, Kasper Schmeichel.

- Jeg oplevede det ikke ved straffesparket, fordi den var bag mig på min højre side. Men jeg oplevede den i anden halvleg, og jeg sagde det godt til dommeren. Jeg tror, at han var ude og sige det til en af de andre linjedommere, fortalte Kasper Schmeichel.

Han var ikke den eneste, der oplevede at blive generet af det grønne lys. Allerede i første halvleg havde forsvarsspiller Jannik Vestergaard gjort dommeren opmærksom på problemet.

Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) åbnede en sag mod England og idømte dem senere en bøde på 223.000 kroner for laserlys, pibekoncert under nationalsangen og fyrværkeri.