Fodbold

Derfor har Egypten ikke klaget over laserlys i mareridtskamp

Tirsdag aften spillede Egypten og Senegal en direkte kamp om at komme med til VM. Der var dog ikke lige vilkår for de to mandskaber.

Senegal er klar til VM i Qatar efter en sejr i straffesparkskonkurrence over Egypten tirsdag aften.

Men kampen bliver på ingen måde husket for sin sportslige relevans. For både før, under og efter opgøret skabte fansene fra Senegal overskrifter for deres opførsel.

Inden kampen blev Egyptens bus overfaldet af fans, som smadrede ruder, og under opvarmningen blev der kastet ting efter Mohamed Salah og resten af holdet, der, ifølge Egyptens fodboldforbund, også blev udsat for racisme.

Under kampen blev de egyptiske spillere ramt af grønne laserlys fra tribunerne. Specielt Mohamed Salah havde konstant en grøn skygge omkring sig.

Generelt er der store sikkerhedsproblemer i forbindelse med de her kampe

Buster Emil Kirchner, journalist

De mange voldsomme hændelser fik Det Egyptiske Fodboldforbund til at klage til Det Afrikanske Fodboldforbund (CAF), Det Internationale Fodboldforbund (FIFA), kampens observatør og sikkerhedspersonalet.

Men i disse klager står der ikke noget omkring ulovligt brug af laserlys, og det har undret flere.

Årsagen dertil er i virkeligheden relativt simpel. For ifølge journalist Buster Emil Kirchner, der har specialiseret sig i afrikansk fodbold, indleverede Det Egyptiske Fodboldforbund deres klage inden kampstart.

Derfor er de grønne laserlys aldrig blevet indberettet.

Senegal skal ikke frygte for VM-plads

På trods af den oplagte mulighed forventer Buster Emil ikke, at der vil komme flere afgørende klager fra Egypten.

- Det egyptiske forbund har været ude og sige, at de ikke regner med en omkamp. Vi kan forvente, at hvis der kommer en sanktion rettet mod Senegal, bliver den af økonomisk karakter.

- Jeg er også overbevist om, at Senegal fortsat skal med til VM - på lige fod med de andre kvalificerede hold, siger Buster Emil Kirchner til TV 2.

I sommerens EM-Semifinale mellem Danmark og England, blev flere danske spillere generet af laserlys fra tribunerne, og her modtog England en økonomisk straf.

For Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) åbnede efter opgøret sag mod England og idømte dem senere en bøde på 223.000 kroner for laserlys, pibekoncert under nationalsangen og fyrværkeri.

Laserlys i øjnene

En tysk undersøgelse fra 2018 viste, at helt kortvarig eksponering for lys fra en laserpen i bedste fald ”blot” giver et kortvarigt tab af synet. Samme undersøgelse konstaterede, at risikoen for alvorligere skader på øjet er større fra kortbølget grønt laserlys end for langbølget rødt laserlys.

Hvordan kan det ske?

Tirsdagens uhørte begivenheder er desværre ikke enestående i forbindelse med kampe i Afrika.

Tilbage i januar døde otte mennesker blandt andet i forbindelse med opgøret mellem Cameroun og Comorerne i African Cup of Nations, da et menneskehav i et stormløb forsøgte at komme ind på stadion.

- Generelt er der store sikkerhedsproblemer i forbindelse med de her kampe. Et andet sted i Afrika spillede Nigeria mod Ghana – også om en plads til VM – og der var altså tilsvarende uroligheder, hvor banen blev stormet efter slutfløjt.

- Der er en sikkerhedsbrist helt generelt, som det afrikanske fodboldforbund er nødsaget til at kigge nærmere på, siger Buster Emil og tilføjer at tirsdagens hændelser er blevet modtaget med stor foragt blandt fodboldfans i hele Afrika.

Tirsdagens kamp i Senegals hovedstad, Dakar, var returopgøret i den direkte kamp om VM-billetten, hvor den første kamp endte 1-0 til Egypten.

Samme resultat blev det i Senegal med omvendt fortegn, og da der ikke blev scoret i den forlængede spilletid, skulle kampen afgøres i en straffesparkskonkurrence. Her blev Sadio Mané den store helt, da han til sidst sendte Senegal til VM.