Fodbold

Hjulmand føler sig ikke godt tilpas i Qatar

Den danske landstræner besøger Qatar i disse dage, og her udtrykker han sin bekymring over, at der snart skal afholdes VM der.

Med 234 dage til VM begynder i Qatar, er den danske landstræner Kasper Hjulmand taget til ørkenlandet for blandt andet at deltage i VM-lodtrækningen fredag aften.

I den forbindelse udtrykker Kasper Hjulmand igen sin bekymring over, at VM skal afholdes i landet – blandt andet på baggrund af kritikken af landets menneskerettigheder.

Hvad er dit indtryk af at være her i Qatar?

- For at være helt ærlig har jeg det lidt blandet med det. For det første glæder jeg mig til VM, som altid har fyldt meget hos mig. Det er verdens største event. Det er en kæmpestor folkefest, som påvirker så mange mennesker i verden. Der bliver tændt drømme hos børn rundt omkring i verden, så det er jeg enormt stolt over at være en del af, siger Hjulmand til TV 2 SPORT.

- Den anden del er, at jeg ikke føler mig godt tilpas her. Jeg føler, at det er på det forkerte grundlag, de har fået tildelt VM-værtskabet. Der er mange ting ved den her proces, der ikke er snorlige – tværtimod. Det er følelsen af, at der er fundamentale forskelle på mennesker, og jeg har det helt personligt meget svært ved, at mennesker ikke bliver behandlet ligeværdigt.

VM i Qatar har været stærkt omdiskuteret på grund af landets behandling af migrantarbejdere.

Vil blive klogere på situationen

Kasper Hjulmand føler, at han er en del af en branche, hvor han bliver fanget i noget, der ikke er rart, og som han føler sig nødsaget til at tage afstand fra.

Fansene har den ret til at komme ned og støtte drengene. Det synes jeg

Kasper Hjulmand

Har du på et tidspunkt tænkt, at måske skulle jeg bare sige, at jeg ikke har lyst til at være med her?

- Ja, det har jeg overvejet rigtig meget. Det har jeg tænkt rigtig meget over – også da jeg sagde ja til jobbet. De her mange, mange nuancer, der er i situationen, er svær. Det er da en del af de overvejelser, som jeg har haft og har.

- Jeg vil gøre mit bedste for at blive klogere på situationen og kompleksiteten, fordi det er en kompleks verden, vi er i.

Danske fans er velkomne

Han understreger igen, at han har et problem med, at FIFA i første omgang fik slutrunden til Qatar.

Kasper Hjulmand fortæller videre, at han mener, at fodbold er for folket og fansene. Så når han hører om de høje hotelpriser og de manglende muligheder for at komme rundt, synes han ikke, det er i orden.

- Det skal være så billigt som muligt at komme her. Det skal organiseres for, at folket kan få en fest. Jeg bryder mig ikke om, at det er sådan. Jeg håber, at det forandrer sig, men vi må nok også sige, at der skal vi nok ikke sætte forhåbningerne op – desværre.

Hvis man som dansk fan overvejer at tage til Qatar, mener Kasper Hjulmand ikke, at man skal tage det på sig, at man støtter styret i Qatar.

- Fansene har den ret til at komme ned og støtte drengene. Det synes jeg. Vi skal passe på med at være en del af den propaganda, der kører fra styret. Det er nogle andre lag, der skal passe på det.

Dansk Boldspil-Union (DBU) har valgt den strategi at føre en kritisk dialog med den kommende VM-vært.