VM fodbold

Nadia Nadim skal være VM-ambassadør

Der er opstået tvivl om, hvorvidt Nadia Nadim rent faktisk skal være ambassadør for VM i Qatar. Fredag eftermiddag har hun dog lavet ny opdatering.

Artiklen er opdateret, efter FIFA har bekræftet, at Nadia Nadim er udnævnt som VM-ambassadør.

Nadia Nadim skal bruge de kommende 234 dage frem mod starten på fodbold-VM på at promovere verdensmesterskaberne, der afholdes i Qatar.

Eller hvad? Tvivlen opstod, efter Nadia Nadim delte nyheden på Instagram og fulgte op med en story, hvor hun skrev "glædelig 1. april til alle" og "aprilsnar."

Det var dog uvist, om det henviste til ambassadør-opslaget. Nadim er ikke vendt tilbage på TV 2 SPORTs henvendelser. Fodboldspillerens agent Michael Kallbäck vil over for TV 2 SPORT hverken be- eller afkræfte, om der er tale om en aprilsnar. Men tirsdag har FIFA bekræftet, at Nadia Nadim skal være VM-arrangør.

- Vi er glade for at kunne bekræfte, at Nadia Nadim er ambassadør for FIFA World Cup Qatar 2022, skriver en talsperson i en mail til TV 2 SPORT.

I opslaget, der satte det hele i gang, skrev Nadim.

- Jeg ser frem til at dele begejstringen med jer, i takt med vi varmer op til turneringen, skriver Nadim på Instagram.

Flere brugere kommenterede det ved at udtrykke håbe om, at der var tale om en aprilsnar.

Men fredag eftermiddag - klokken 14.30 - delte Nadim endnu en video, der promoverer VM i Qatar, hvortil hun igen skriver:

- Det er en stor ære at kunne annoncere, at jeg officielt er ambassadør for FIFA VM i Qatar 2022. Jeg glæder mig til at dele begejstringen med jer, mens vi bygger op til turneringen!

Maler hun et skønmaleri?

Nadia Nadim blev i december mødt af kritik i forbindelse med et besøg i Qatar. Den 34-årige landsholdsspiller delte på Instagram en række fotos af sig selv til FIFA Arab Cup sammen med David Beckham og flere andre.

Ifølge flere var hun dermed med til at promovere Qatar og male et skønmaleri af forholdene i landet, som i lang tid har været under massiv kritik for at have dårlige menneskerettighedsforhold.

I kølvandet på Nadia Nadims besøg i Qatar slog Dansk Boldspil-Union (DBU) fast, at hun ikke havde besøgt landet på DBU's vegne.

Nadim selv var skuffet over kritikken mod hende.

- Det er ekstremt skuffende at læse og høre om folk, der fordømmer mine handlinger, skrev hun på Instagram.

- Jeg tilbragte tid med børn, der voksede op på samme måde, som jeg gjorde. Nogle af dem er adskilt fra deres familier, og mange af dem vil gerne leve med glæde i deres liv.

Nadim: Jeg prøver at gøre noget

Senere sagde hun i et interview i Go' Morgen Danmark på TV 2, at hun er klar over, at der er problemer i Qatar.

- Jeg har prøvet at gøre noget. Jeg maler ikke et glansbillede af noget.

- Jeg ved, at der er problemer. Det er der rigtigt mange steder. Alle dem, der kritiserer mig, hvad gør de? Jeg prøver i det mindste at gøre noget, sagde Nadia Nadim til Go' Morgen Danmark på TV 2.

Mindst 6500 migrantarbejdere menes at have mistet livet i Qatar i løbet af de seneste år. Blandt andet i forbindelse med forberedelserne til VM-slutrunden.

Nadia Nadim fik kritik for at glorificere billedet af Qatar, efter hun besøgte landet i december – nu svarer hun igen på kritikken i Go' morgen Danmark. Video: Thomas Jørgen Seerup

Styret i Qatar har tætte bånd til Taliban, som i 2021 overtog magten i Afghanistan. I den forbindelse undrede flere sig over Nadia Nadims besøg i Qatar i december.

Som barn flygtede Nadim fra Afghanistan til Danmark, efter at Taliban havde slået hendes far ihjel.

I en video, som Nadim delte på sociale medier i december, roste hun Qatar for at hjælpe folk i nød, efter at landet i forbindelse med Talibans magtovertagelse i Afghanistan havde taget imod flygtninge.

VM i fodbold går i gang 21. november og afsluttes med finalen 18. december.