Fodbold

Teenager gav os et evigt minde

Hver uge skriver TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker om de seneste begivenheder i fodboldens verden.

Weekendens højdepunkter

Pragtfulde Pedri

Søndagens storkamp fra LaLiga mellem FC Barcelona og Sevilla FC var hovedretten fra det spanske tagselvbord af appetitvækkende tilbud.

Sevilla kom ind til kampen med en ubesejret stime på 15 kampe i bagagen i LaLiga, mens hjemmeholdet kunne fremvise næsten samme stabilitet, da deres tilsvarende stime lød på 13 opgør uden nederlag.

Klassen nærmest drypper fra hans moderne Copa-fodboldstøvler ved hver eneste boldberøring

FC Barcelonas offensiv har længe været det store samtalepunkt, og senest var det Real Madrid, der fik ørene i den catalanske angrebsmaskine. Julen Lopetegui havde dog forberedt sit mandskab betydeligt bedre på de udfordringer, som FC Barcelonas fronttrio har skabt for sine modstandere de seneste måneder, og hjemmeholdet havde overordentligt svært ved at bryde igennem de tætte forsvars- og midtbanekæder, som Sevilla stringent opererede med kampen igennem.

De hvide fra Andalucien var modige i starten af opgøret, da de pressede Barca højt oppe på banen, men efter et kvarter fik kampen det forventede spilbillede, da Sevilla kravlede tilbage og beskyttede deres eget målfelt.

Sad med et smil på læben

Første halvleg fortjente ikke nogen skønhedspris, men alligevel sad jeg med et smil på læben, da spillerne slentrede mod katakomberne under Camp Nou efter de første 45 minutter.

Grunden? Pedro González Lopez - bedre kendt som Pedri.

Den spanske teenager var endnu engang en stor oplevelse at se i aktion, og klassen nærmest drypper fra hans moderne Copa-fodboldstøvler ved hver eneste boldberøring, han foretager.

Ligheden i spillestil med Andres Iniesta var allerede tydelig i sidste sæson, og Xavi har efter sin tiltræden i FC Barcelona også anerkendt sammenligningen med hans tidligere holdkammerat. Større blåstempling findes ikke.

Evnen til at modtage bolden under pres og komme ud af problemer samt det glidende løb med bolden er umiddelbart de mest genkendelige punkter mellem spansk fodbolds største tekniske begavelse igennem tiden, og så den unge boldkunster fra Tegueste på Tenerife.

Statistikken taler sit tydelige sprog

Søndag aften var det Pedri, der styrede FC Barcelonas spil kampen igennem, og dirigentstokken på midtbanen er uden brok blevet afleveret til den klejne tekniker fra Sergio Busquets og Frenkie de Jongs side efter Pedri i midten af januar vendte tilbage fra en langvarig baglårsskade. Han har blot spillet 11 kampe i ligaen i denne sæson, men har endnu til gode at tabe en kamp med FC Barcelona, og med ni sejre i de opgør taler statistikken sit tydelige sprog i forhold til Pedris betydning for Blaugrana.

Højdepunktet i topkampen stod Pedri - selvfølgelig - også for, da han på sublim maner sendte erfarne Rakitic og bomstærke Carlos afsted efter pølser med to perfekte sparkefinter, inden han afsluttede sin opvisning med et slangehug mod roden af den fjerne målstolpe.

Der var forløsning på Camp Nou, da Pedi scorede efter mange brændte chancer. Video: TV 2 SPORT

Det øjeblik var så vidunderligt, at det fortjener at blive indrammet til evigt minde om, hvor smukt fodbold kan være. Målet indkapslede på flere måder Pedris suveræne teknik, store overblik og fremragende sparketeknik i en og samme aktion.

Vicente del Bosque sagde følgende om Sergio Busquets: “Se kampen, og du ser ikke Busquets. Se Busquets, og du ser hele kampen."

Det citat er et af fodboldens stærkeste og mest koncise, og selvom vi ikke bør plagiere den legendariske spanske landstræner, så kunne præcis det samme siges om Pedri.

Sjældent har et midtbanetalent lyst så klart på den europæiske fodboldhimmel, og den position, Pedri har skabt sig i hierarkiet hos såvel FC Barcelona som på det spanske landshold, er nærmest uden sidestykke.

Modsat sin generations øvrige to verdensstjerner - Erling Haaland og Kylian Mbappé - er Pedris fysik og væsen en diametral modsætning. På samme måde som en vis Lionel Messi, så lader Pedri støvlerne tale på banen og modsat de to flamboyante målmaskiner, så er fremtiden fuldstændig afklaret for FC Barcelonas ledestjerne, eftersom hans aftale løber fire sæsoner mere med Barca.

Spændingen intakt i Italien

Søndag aften blev en af italiensk fodbolds største kampe afviklet, da Inter var gæster hos Juventus til endnu et kapitel af Derby d’Italia.

Opgøret var sidste mulighed for begge mandskaber i forsøget på at holde trit med Napoli og AC Milan i toppen af tabellen, og særligt Inter var under pres, da de har formøblet et stort forspring efter vinterpausen i forsøget på at genvinde deres Scudetto fra sidste sæson.

Modsat flere af sæsonens andre topopgør blev kampen i Torino ikke en særlig velspillet affære. Intensiteten og dramatikken var dog i allerhøjste grad tilstede, og det føltes som om en regulær finale om det italienske mesterskab blev udkæmpet af Italiens to mest vindende mandskaber.

Sejren betyder et endegyldigt farvel til Juventus’ spinkle mesterskabsdrømme

Kilde

Et straffespark endte med at være forskellen på de hold, men det krævede et længere VAR-gennemsyn, førend Hakan Calhanoglu for anden gang fik muligheden for at blive matchvinder i kampen. Kort forinden havde han nemlig misbrugt sit forsøg, men en lidt for ivrig Mathijs de Ligt endte med at give tyrkeren et nyt forsøg fra pletten.

Sejren betyder et endegyldigt farvel til Juventus’ spinkle mesterskabsdrømme, og Scudettoen skal derfor fragtes til enten Napoli eller Milano. AC Milan står fortsat med de bedste kort på hånden, men de skal ikke snuble meget, førend bysbørnene fra Inter eller de guldhungrende napolitanere står klar til at overtage favoritrollen. Alt tegner til en forrygende afslutning i støvlelandet.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge?

Europæisk topfodbold forude

Torsdag aften går Europa League- og Conference League-turneringerne ind i deres afsluttende fase. Kvartfinalerne står på programmet for FC Barcelona, Leicester, RB Leipzig, Roma, Atalanta og diverse andre af Europas store klubber.

Jesper Lindstrøm kommer på sit livs opgave, når han skal forsøge at følge med tempoet hos Blaugrana, og den danske midtbanespiller gør det så godt i det tyske, at han helt sikkert vil være at finde på holdkortet, når Eintracht Frankfurt byder FC Barcelona velkommen på Deutsche Bank Park.

Flere danskere håber vi også at se i spil, når landsholdsprofilerne Joakim Mæhle og Yussuf Poulsen krydser klinger i Europa med deres respektive klubhold. Mæhles landsholdsform er grænsende til det bizarre, men på klubplan har nordjyden betydeligt sværere ved at overbevise og begejstrer træner Gasperini.

I weekenden fik Mæhle en lille halv time i Atalantas nederlag til Napoli, men kampene i Europa har budt på mere spilletid, end tilfældet er i Serie A, så det opsparede krudt skal forhåbentligt brændes af, når også La Dea sætter kurs mod Tyskland i denne midtuge.