VM fodbold

Skrækrapport udstiller Qatar - 1000 arbejdsdage uden en fridag

Torsdag har Amnesty International offentliggjort en rapport, der beretter om umenneskelige arbejdsforhold for ansatte i sikkerhedssektoren i Qatar.

Normalt kan man leve i ren lykkerus op til en fodboldslutrunde, men virkeligheden fortæller desværre, at man skal forholde sig anderledes forud for VM i Qatar.

For utallige rapporter og udsagn har de senere år dannet ramme om, hvordan VM-slutrunden i Qatar bliver til på baggrund af ekstrem korruption og horrible arbejdsvilkår.

Torsdag er der, desværre, kommet nyt brænde på bålet, for en netop udgivet rapport fra Amnesty International beretter om tvangsarbejde iblandt sikkerhedsvagter i Qatar.

Vi kan dokumentere, at sikkerhedsvagter bliver misbrugt og udnyttet

Annette Stubkjær Rimmer, politisk rådgiver i Amnesty International Danmark

I løbet af den 51-sider lange rapport bliver det tydeligt, at tusinder af sikkerhedsarbejdere har lidt under groteske arbejdsvilkår i direkte forbindelse med VM-slutrunden.

Ansatte arbejder i døgndrift uden pauser

Forbundet med dokumentationen har NGO-organisationen foretaget 34 dybdegående interviews med sikkerhedsansatte, der har arbejdet for 8 private virksomheder i Qatar. Og her bliver en uværdig virkelighed præsenteret.

- De ansatte fortæller, at de ofte arbejder 12 timer om dagen og gerne 7 dage i streg. Faktisk ofte i flere uger og måneder i træk – og for nogle op til år, siger Annette Stubkjær Rimmer, der er politisk rådgiver i Amnesty International Danmark, til TV 2 SPORT og uddyber:

- Vi kan dokumentere, at sikkerhedsvagter bliver misbrugt og udnyttet. Faktisk i en sådan grad, at vi kalder det tvangsarbejde.

Hun fortæller videre, hvordan flere af de interviewede ofte har arbejdet i 40 graders bagende sol. Her har de hverken haft mulighed for at afholde tisse- eller drikkepauser.

1000 dages arbejde uden pause

I rapporten fra Amnesty International fortæller flere af de interviewede personer, hvordan deres arbejdsforhold har været.

Fælles for dem er, at de har arbejdet under groteske forhold i Qatar.

  • Matthew fra Kenya kunne i 2022 ikke huske, hvornår han senest havde en fridag. Siden 2020 har han arbejdet i et supermarked i Doha.
  • Abdul fra Bangladesh har arbejdet som sikkerhedsvagt fra 2018 og indtil midten af 2021. Han fortæller, at han ikke havde en eneste fridag i tre år.
  • Ben fra Uganda arbejdede 18 måneder uden en fridag, efter at han blev ansat i et sikkerhedsfirma i slutningen af 2019.
  • Salim fra Uganda arbejdede på et stort infrastrukturprojekt fra 2015, og i knap tre år havde han ikke en eneste fridag.

Derudover viser generelle tal fra rapporten også, hvordan sikkerhedsansatte i Qatar generelt har dårlige vilkår.

Blandt andet fortæller 85 procent af de adspurgte sikkerhedsvagter, at de oftest arbejder 12 timer om dagen, og at deres arbejdsgivere ikke giver dem fri.

Mange af arbejderne aflønnes også efter det land, de kommer fra. For eksempel får en vagt fra Kenya lavere løn end en vagt fra Tunesien.

FIFA har modtaget stor kritik

Lige siden Qatar tilbage i 2010 blev tildelt VM-værtskabet, har FIFA været i tæt dialog om at forbedre vilkårene for migrantarbejdere i værtslandet. Men gennem årerne har den store fodboldorganisation modtaget stor kritik for de manglende fremskridt.

Annette Stubkjær Rimmer fortæller også, at Amnesty har briefet FIFA direkte omkring rapporten, og NGO-organisationen forventer derfor nu, at FIFA vil reagere og tage ansvar.

Hele sagen omkring VM og Qatar har i manges øjne været en farce, og i FIFA's egen evalueringsrapport havde Qatar klaret sig dårligst af alle VM-kandidaterne, inden det alligevel blev besluttet, at ørkenstaten skulle være vært for et vinter-VM.

Landets bud havde dengang samlet fået en "højrisiko"-vurdering.