Fodbold

Har Real Madrid overhovedet brug for Mbappé?

Hver uge skriver TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker om de seneste begivenheder i fodboldens verden.

Ugens højdepunkter

Skarpe Real Madrid

Real Madrid tilbragte midtugen på Stamford Bridge, hvor én mand overstrålede dem alle. Grande Karim Benzema var på ny den afgørende forskel i en fodboldkamp og sendte med sit hattrick Los Blancos på vej mod det trofæ, de allermest elsker at eje - nemlig pokalen med de store ører.

Kampen igennem var det duoen Vinicius Jr. & Benzema, der konstant var en torn i øjet på Andreas Christensen og hans øvrige forsvarskollegaer, og oplægget til den første scoring havde da også brasiliansk signatur på afsenderen.

Franskmandens eminente form i denne sæson er en fortsættelse af sidste sæsons tårnhøje niveau, og med den eksplosive udvikling Vinicius Jr. har gennemgået på sin plads som venstre wing, begynder et spørgsmål at rejse sig. Har Real Madrid reelt brug for en tilgang af Kylian Mbappé for at genvinde herredømmet over Spanien såvel som Europa de kommende år?

Det lignede et retorisk spørgsmål inden sæsonen, for selvfølgelig ville en tilgang af det største offensive talent i verdenen være velkomment i den spanske hovedstad. Det lignede ligefrem en nødvendighed med tilføjelsen af PSG-stjernen, hvis Real Madrid sportsligt og kommercielt skulle holde trit med konkurrenterne fra England.

Den ærgerrighed viste en sult efter mål, som kun få andre angribere udviser disse år

Den tredje scoring vakte opsigt

I 1/8-finalen i Champions League ekspederede Real Madrid så netop PSG ud med et forrygende comeback hjemme på Santiago Bernabeu, hvor Mbappé godt nok fik scoret og understreget sin individuelle klasse, men også måtte sande, at Real Madrid lige nu har den bedst fungerende angrebsduo i europæisk fodbold. Samme sandhed måtte Chelsea altså også erkende i onsdags, og særligt Benzemas tredje scoring vakte opsigt hos mig.

De første to mål var sublimt udførte hovedstødsscoringer, hvor såvel æstetikken som den tekniske finesse var i top. Den sidste scoring var åbenlyst den mest simple af slagsen, efter at Edouard Mendy havde fumlet lidt for længe med bolden, men den ærgerrighed, Benzema udviste i situationen, viste en sult efter mål, som kun få andre angribere udviser disse år.

At jage en mulighed som 0,1 procent af tilfældene ender med at give afkast, når dit mandskab fører, og du allerede har sendt to smukke scoringer i kassen, sender et klokkeklart signal om en spiller, der ikke er færdig med at vinde trofæer og score mål.

Samme iver var grundlaget for den udligning mod PSG ,som Benzema antændte Bernabeu med for nogle uger tilbage, og det kræver den dybeste respekt for den 34-årige spiller, der allerede har vundet næsten alt i sin karriere. I den kamp var Vinicius i øvrigt involveret i samtlige tre scoringer for hjemmeholdet, og så sent som lørdag aften var det også det brasilianske talent, der åbnede kampen op for Real Madrid, da han satte Casemiro i scene med en eventyrlig assist i den sikre sejr over Getafe.

Benzemas position pilles der ikke ved

Lad mig slå fast med det samme. Kylian Mbappé vil være en kærkommen tilgang på samtlige mandskaber i verden, men Real Madrid har pt. to spillere på verdensklasseniveau på netop de to positioner, der passer det franske supertalent bedst. Såvel Mbappé som Vinicius Jr. mister en del af deres trussel i afslutninger og driblinger, hvis de bliver placeret i højre side, og dermed ikke kan trække ind i banen til deres foretrukne ben. Benzema ligner, som nævnt, ikke en spiller, der har tænkt sig at skrue ned for niveauet de kommende måneder og år, så hans position pilles der ikke ved hos Real Madrid.

Mbappé er transferfri, og Florentino Perez vil derfor spare mange euro i forhold til en overgangssum, hvis den forventet aftale går igennem. Lønposen bliver dog så tung, at franskmanden formentligt skal forbi træningsanlægget i Valdebebas med mere end en enkelt trillebør, når der er lønningsdag hos Los Blancos. De penge kunne måske blive givet bedre ud, hvis Perez kiggede mod de sportslige nødvendigheder end prestigen i at hente en fremtidig Ballon d’Or-vinder.

Real Madrid har sæsonen igennem prøvet at finde en løsning på den højre side i deres angreb, som har glimret ved sit fravær af offensiv kvalitet. Marco Asensio har i glimt vist et niveau, der kunne berettige ham til en startplads, men Rodrygo, Bale og Hazard har alle skuffet, når muligheden har budt sig.

Derfor er mit råd til den gode Florentino Perez: Brug de mange millioner euro, som Mbappés løn vil udgøre og send dem i stedet til Liverpool, hvor den perfekte brik til det offensive puslespil befinder sig. Mohammed Salah vil fuldende den treenighed, som Real Madrid søger på en måde, som tilgodeser alle tre spillere, fremfor at Ancelotti skal finde kompromisser og gyldne mellemveje i næste sæson.

Jeg håber, vi får Mbappé at se i LaLiga i næste sæson, men det seneste halve år har vist os, at Real Madrid kan klare sig uden fremtidens største “Galactico”.

Situationen var i hvert fald én, jeg aldrig i mit liv har set før. Hverken som aktiv spiller eller aktiv fodboldseer

Weekendens skuffelse

Isaks unikke straffespark

Som fodboldelsker ser man mange fodboldkampe. Som fodboldekspert ser man endnu flere.

Rigtig, rigtig mange af de kampe forsvinder hurtigt fra harddisken, da de til forveksling ligner hinanden fra uge til uge. Derfor var det uden de store forventninger, at jeg satte mig tilrette for at kigge med på opgøret mellem Elche og Real Sociedad søndag aften. Men det endte alligevel med et uforglemmeligt øjeblik. Og samlingen af øjeblikke er, som min dygtige kollega Morten Bruun ofte påpeger, grunden til, vi trods bedre vidende sætter os foran skærmen dag efter dag og uge efter uge. For hvad nu hvis det var her var kampen, målet, redningen, tacklingen eller noget femte, der blev et øjeblik, vi foreviget på vores fjernlager i hukommelsen?

Situationen, der udspillede sig efter små 20 minutter i kampen på Estadio Martinez Valero, var i hvert fald én, jeg aldrig i mit liv har set før. Hverken som aktiv spiller eller aktiv fodboldseer.

Alexander Isak stod med ansvaret for at bringe Real Sociedad tilbage i opgøret, efter at Carillo havde sendt hjemmeholdet tidligt i front. Den høje svensker var i forrige runde blevet tiltroet samme hverv, da han i seks minutters overtid sparkede de tre point hjem fra pletten, så dysten mellem målmand og skytte var ikke fjern i erindringen for Isak.

Hvad der derefter udspillede sig, vil jeg aldrig glemme. I tilløbet til sparket var der intet at udsætte på svenskeren, men netop som han satte standbenet ned og gjorde klar til at eksekverer sit spark, “frøs” han i sin bevægelse. Jorginho og Lewandowski er de straffesparksskytter, der oftest benytter sig af “tricket” med et lille indlagt hop kort før sparket for at få målmanden til at agere på stregen, inden de reelt sparker til bolden, men Isak stoppede simpelthen hele sin bevægelse på et splitsekund. Finten sendte Edgar Badia afsted mod sin venstre stolpe, inden Isak igen satte gang i kroppen og roligt trillede bolden til den modsatte side.

Desværre for svenskeren er fodboldloven utvetydig omkring afviklingen af straffespark på den måde, eftersom skytten IKKE må standse helt op i sit tilløb. Udover en annulleret scoring fik Alexander Isak sig også en advarsel for “forseelsen”, alt imens vi andre fik en uventet og unik oplevelse, kort inden den røde spanske aftensol mødtes med sit spejlbillede i middelhavet få kilometer fra Isaks gerningssted.

Dommer Cuadra Fernández underkendte Alexander Isaks straffespark og præsenterede efterfølgende svenskeren for et gult kort. Video: TV 2 SPORT

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge?

Europæiske afgørelser i vente

Torsdag aften venter returopgørene i de otte kvartfinaler på tværs af Europa- og Conference League-turneringerne. Spændingen er intakt i samtlige opgør efter fem uafgjorte kampe, mens de øvrige tre opgør sluttede med knebne hjemmesejre.

Det store projektørlys vil naturligt være rettet mod Camp Nou, hvor FC Barcelona jagter videre avancement mod Eintracht Frankfurt. Den catalanske fodboldmastodont var det næstbedste hold på banen i det første opgør, hvor særligt Jesper Lindstrøm gentagne gange løb om hjørner med Barcas defensiv.

Kulissen var fremragende i Frankfurt, og det var tydeligt, at støtten fra lægterne drev de undertippede tyskere fremad. Trods den flotte præstation stod hjemmeholdet efter kampens slutfløjt dog “kun” tilbage med et uafgjort resultat i hånden.

Det efterlader FC Barcelona med en enorm favoritværdighed forud for torsdagens opgør, og efter en sen sejr imod Levante søndag aften ligner missionen om en plads i LaLigas top-fire endegyldigt at lykkedes. Catalanernes fokus kan derfor rettes mod Europa, hvor et Europa League-trofæ i normale omstændigheder ikke vil være noget at fejre for Blaugrana, men efter en turbulent sæson og trænerskiftet fra Koeman til Xavi i november, vil enhver titel være velkommen i det overfyldte trofæskab i Camp Nous katakomber.