Nadims historie stĂĄr for skud, siger ekspert

Sponsorekspert Thomas Badura mener, at Nadia Nadims historie står for skud efter beslutningen om at blive VM-ambassadør for Qatar.

I 2017 blev fodboldspiller Nadia Nadim kåret til Årets Dansker i Berlingskes årlige kåring. I den forbindelse var hun overvældet af den kærlighed, hun oplevede herhjemme.

- Jeg føler, at det er en kærlighedserklæring fra Danmark, lød det fra Nadim.

Den følelse sidder Nadim nok ikke tilbage med i øjeblikket. Hun er således havnet i vælten, efter at hun tidligere på måneden blev præsenteret som officiel ambassadør for det udskældte VM i Qatar.

DBU-direktør Peter Møller lagde ikke skjul på, at han var skuffet over den beslutning. Landstræner Lars Søndergaard gjorde det efterfølgende klart, at han var på linje med DBU.

Mandag fortsatte den kedelige udvikling, da Dansk Flygtningehjælp valgte at droppe Nadia Nadim som ambassadør.

Sponsorekspert Thomas Badura, der er direktør i firmaet Sponsorpeople, mener, at Nadims situation er et godt eksempel på, hvad der kan ske for en topatlet.

- Det viser, hvor hurtigt det kan gå. Du har en atlet, der igennem mange år har opbygget et godt brand. Og på grund af ét valg står hun, hvor hun gør i dag. Der er ingen tvivl om, at hun ikke er lige så velset som brandambassadør i Danmark, som hun har været tidligere.

- Det var ret klart, at David Beckham blev udskældt, da han gik ind som ambassadør for Qatar. Og så må man vide, det har en pris. Og hvis man er klar til at betale den pris, er det jo fair nok, hvis man har gjort regnskabet op. Og det har Nadia Nadim jo nok gjort. Hun er et eksempel på, at man kan have bygget en god og stor profil op som sportsaltet, men at det er risikobetonet at lave så kontroversiel en aftale, som det er at være ambassadør for Qatar.

Hendes historie stĂĄr for skud

Thomas Badura mener, at Nadia Nadims historie efterhĂĄnden stĂĄr for skud.

- Man skal som atlet være opmærksom på, hvad man gør, hvis man tegner en ambassadørrolle som den her, der er meget kontroversiel. Hvis man vil give op på potentialet for andre sponsoraftaler, fordi det her så bliver et økonomisk tilvalg, er det interessant.

- Som atlet skal man tænke sig rigtig godt om. Den historie og det eftermæle, hun har bygget op, har jo ændret sig nu. Det står lige pludselig for skud. Hun har lavet en aftale, hvor det opfattes, som om hun sælger sig selv til Qatar.

Den tidligere landsholdsspiller skal dog ikke umiddelbart bekymre sig i den store verden. Det er nemlig mest i vores del af verden, at beslutninger som denne medfører store konsekvenser, forklarer Thomas Badura.

- Hun vil i fremtiden have lettere ved at tiltrække internationale end danske brands. Internationale brands har ikke den samme berøringsangst, som nogle danske brands kan have. Det her med at agere ansvarligt. Det vil gøre, at nogle brands vil vælge Nadim fra. Det er helt sikkert. Der vil være tvivl om oprigtigheden ved at vælge den her atlet.

UNESCO holder fast i Nadim

Nadia Nadim har i forbindelse med de seneste ugers opmærksomhed gjort det klart på sine sociale medier, at hun er ligeglad med, hvad der bliver skrevet om hende angående aftalen med Qatar.

Mandag forsøgte TV 2 SPORT at få en kommentar fra Nadia Nadim via hendes agent i forbindelse med nyheden om Dansk Flygtningehjælp.

Han henviste til et opslag på Twitter, hvor Nadim ikke helt forstår udmeldingen fra Dansk Flygtningehjælp.

- Jeg arbejdede med DRC i det tidlige 2019 under et besøg i Kenya. At komme tre år senere og sige, at samarbejdet er ophævet, er det samme som at sige nu, at min kontrakt med Manchester City er blevet ophævet i dag. "Partnerskabet" blev ophævet per auto (automatisk, red.), skrev Nadim.

Mens Dansk Flygtningehjælp har stoppet samarbejdet med VM-ambassadør Nadia Nadim, holder UNESCO fast i hende.

Det bekræfter organisationen over for Ekstra Bladet onsdag.

- Nadia Nadim er Unescos ambassadør for pigers og kvinders uddannelse, og vi ser frem til at fortsætte samarbejdet med hende om flere sager – inklusive som fortaler for uddannelse til piger, hvilket er et presserende problem i disse dage og en prioritet for organisationen, skriver UNESCO ifølge Ritzau.

Har været på besøg i Qatar

Mindst 6500 migrantarbejdere menes at have mistet livet i Qatar i løbet af de seneste år. Blandt andet i forbindelse med forberedelserne til VM-slutrunden.

Styret i Qatar har tætte bånd til Taliban, som i 2021 overtog magten i Afghanistan. I den forbindelse undrede flere sig over Nadia Nadims besøg i Qatar i december.

Som barn flygtede Nadim fra Afghanistan til Danmark, efter at Taliban havde slĂĄet hendes far ihjel.

I en video, som Nadim delte på sociale medier i december, roste hun Qatar for at hjælpe folk i nød, efter at landet i forbindelse med Talibans magtovertagelse i Afghanistan havde taget imod flygtninge.

VM i fodbold gĂĄr i gang 21. november og afsluttes med finalen 18. december.