Fodbold

På fire dage satte Barca fire måneders momentum over styr

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker skriver hver uge om de største begivenheder i fodboldens verden.

Weekendens skuffelse: Barcas lidelser

Påsken blev på alle måde en katastrofal højtid for FC Barcelona, der på sølle fire dage satte fire måneders kredit og momentum over styr i deres eget fodboldtempel Camp Nou.

Varslingen af den påbegyndte krise kom allerede i sidste uge, da et energi- og ideforladt Barca slap fra Tyskland med et uafgjort resultat i bagagen i den første Europa League-kvartfinale. Den præstation kunne afskrives som en uskarp en af slagsen, men efterfølgende slap Xavi afsted med et mindre mirakel da Luuk de Jong stjal sejren med hjem til Catalonien i overtiden mod Levante.

Torsdag aften var det så Eintracht Frankfurt der på - og uden for - banen dominerede i FC Barcelonas eget hus, og selvom nederlaget blev minimeret i slutminutterne, havde billedet allerede brændt sig fast på nethinden hos alle fodboldelskere. Barca blev udspillet af et mandskab fra den bløde mellemvare i Bundesligaen. 3-2 til Frankfurt og europæisk exit til Barcelona.

Barcelona er ude af Europa League efter et nederlag til Frankfurt på hjemmebane. Video: TV 2 SPORT

FC Barcelonas tilbagevenden til toppen af spansk og europæisk fodbold blev så endegyldigt stoppet mandag aften, da lille og upåagtede Cadiz snuppede en historisk sejr på udebane mod fodboldgiganten FC Barcelona. Og så med deres reservehold!!

Et gigantisk boost for Jens Jønsson - der i øvrigt spillede fremragende i en sjælden optræden i startopstillingen - og hans holdkammerater i kampen for overlevelse i LaLiga. Sejren sender dem endda over nedrykningsstregen, og den betyder ydermere, at miniputterne fra Andalucien er ubesejret i deres fire kampe mod Blaugrana efter deres tilbagevenden til LaLiga sidste sæson.

Det er bare at lette på hatten for den fighterånd Los Piratas besidder.

Jens Jønsson og Cadiz var et decideret andethold, da de betrådte Camp Nous bane. Det ændrede dog ikke på, at Barcelona fik lang næse. Video: TV 2 SPORT

Nedturen blev dermed komplet for Xavi, der ellers har fået sat så godt skik på sit hold. Såvel spille- som resultatmæssigt.

Deltagelsen i næste års Champions League lignede en formsag, og måske kunne de endda true Real Madrid i et historisk comeback i mesterskabskampen. Det var i hvert fald de signaler, der blev udsendt fra Barcelona-lejren efter sejren over Sevilla for blot to uger siden. Efter det pinlige nederlag mandag aften til Cadiz er sandheden, at Xavis tropper igen er under pres for at lykkes med missionen om top fire. Fodbold er i den grad en branche. der handler om øjebliksbilleder.

Derouten startede i det tyske, og tankevækkende nok skete hele destabiliseringen af Barcas defensiv, efter Pique måtte forlade opgøret mod Frankfurt midtvejs i første halvleg. Siden da har Eric Garcia væltet rundt med skiftende forsvarsmakkere i en sculler uden styrmand, og det må bekymrer Xavi, at hans hold er så skrøbeligt på trods af den store selvtillid og succes, Barcelona har hentet, siden det nye år startede.

Offensivt er Aubameyang blevet usynlig, Dembélé spiller primært for at iscenesætte sig selv - syv afslutninger alene mod Cadiz vidner om et vist behov for at søge egen lykke - og Ferran Torres nyder stadig enorm tillid fra sin træner, selvom præstationerne reelt ikke svarer til den lange snor, han får tildelt. Det værste er dog endnu ikke nævnt, for Pedri blev igen lårskadet i kampen torsdag aften, og han vender angiveligt ikke tilbage i indeværende sæson.

Xavis fine byggeri er på rekordtid blevet ustabilt, og forude venter hans første mini-krise som træner i FC Barcelona. Med det in mente er den kommende kamp - i baskerlandet torsdag aften - mod Real Sociedad en betragtelig styrkeprøve for den uerfarne træner.

Ugens højdepunkter: Real Madrid kan lægge champagnen på køl

En fremragende fodboldkamp bragte søndag aften Real Madrid et kæmpe skridt nærmere målstregen i ræset om LaLiga-trofæet.

Sevilla gik til pause med en fortjent tomåls-føring, men for tredje gang på seks uger viste Carlo Ancelottis spillere, at man ALDRIG skal afskrive Real Madrid i en fodboldkamp. Selv når holdet spiller elendigt, forsvaret er hullet som en si og deres talisman i front er uskarp, så kan Los Blancos finde inspiration i den hvide trøje, som er vævet af årtiers og atter årtiers vilje og modstandskraft.

Et forvandlet Real Madrid-mandskab kom ud til anden halvleg, og med indskiftningen af Rodrygo for den udisciplinerede Camavinga satte udeholdet sig fuldstændig på kampen i Andaluciens hovedstad.

Reduceringen satte selvsamme Rodrygo ind bag Bono kort inde i anden halvleg, og så var lunten antændt til endnu et mindeværdigt Remontada, som det så ofte bliver refereret til på den iberiske halvø, når mandskaber kommer tilbage fra udsigtsløse positioner.

Udligningen stod klubmanden Nacho for, og så var den røde løber ellers rullet ud for Grande Karim og hans store slutakkord.

Mod PSG og Chelsea var det den franske målræv der trak sit hold op fra dybet, og søndag aften blev han endnu engang matchvinderen da han behandlede Rodrygos fremragende oplæg efter fortjeneste og kunne sætte kurs mod en ekstatisk Real Madrid bænk.

Der kom tre point på kontoen for Real Madrid, selvom det længe lignede et nederlag. Video: TV 2 SPORT

Sejren sendte Los Blancos hele 15 point foran de øvrige konkurrenter, og med FC Barcelonas nederlag til Cadiz kan gravøren af LaLiga-trofæet roligt påbegynde sit arbejde, når Spaniens mest vindende mandskab kan føje mesterskab nummer 35 til samlingen om en måneds tid.

Glæd dig til masser af bold i midtugen

Allerede tirsdag ruller bolden igen i LaLiga-land, når en ny runde skydes i gang med fokus på det store derby fra Valencia mellem Villareal og Valencia.

Det er to mandskaber der - paradoksalt for begge - har fokus rettet alle andre steder hen end på det forestående lokalderby. Valencia spiller nemlig sæsonens vigtigste kamp lørdag, aften når Pepe Bordalas’ mandskab krydser klinger med Real Betis i årets Copa del Rey-finale.

For Unai Emery har prioriteringen af Villareals togt i Champions League været klar i mange uger efterhånden, for den erfarne træner skifter konsekvent samtlige 11 spillere, når 'Den gule ubåd' vender retur til de spanske farvande efter europæiske eventyr. Forude venter en kæmpe kamp på Anfield, men derbyet mellem de to hold fra Valencia-regionen er dog så vigtig for begge holds fans, at de to trænere skal tænke sig grundigt om, inden de negligerer netop dette opgør.

Onsdag aften kan Real Madrid nyde sin udsigt fra toppen af LaLigas bjergtinder velvidende, at ingen kommer til at kuppe det trofæ, der skinner i horisonten. Ancelotti kan nu rette fokus mod kampene i Champions League, hvor Manchester City venter, efter han endelig har sikret sig det spanske mesterskab, som han har hungret efter i en lang og glorværdig trænerkarriere.

Torsdag er det som nævnt tidligere tid til, at FC Barcelonas bumpede vej mod næste års Champions League igen skal på sikker kurs for Xavi og co.

Barca har det historisk svært på det ombyggede, men stemningsfyldte og smukke Anoeta i Sociedad, og Imanol Alguacil vil givetvis have noteret sig, hvor sårbare FC Barcelona har været i de seneste kampe overfor mandskaber, der benytter wingbacker som deres taktiske udgangspunkt.

Alt kan ske på en torsdag!