Fodbold

Dansk rekordholder øjner mageløs sæson med sin forhadte klub

Yussuf Poulsen kan i denne sæson vinde to trofæer med RB Leipzig, der er ved at nå kulminationen på rejsen fra amatørrækken til den europæiske elite.

Ens drøm kan godt være en andens mareridt.

Og i år er der en sandsynlighed for, at begge dele bliver til virkelighed.

Som den store tyske avis Bild skriver i optakten til Europa League-semifinalen mellem RB Leipzig og Rangers FC: Der Europa-Traum von RB Leipzig geht weiter!

Oversat: RB Leipzigs europæiske drøm fortsætter.

Faktisk drømmen om ”ein Pouble”, som avisen kalder det at vinde både Europa League samt den tyske pokalturnering, hvor RB Leipzig skal spille finale mod Freiburg 21. maj på det olympiske stadion i Berlin.

- Det er muligt at vinde både pokalturneringen og Europa League. Nu vil vi skrive historie, lød det fra Emil Forsberg efter sejren i pokalsemifinalen mod FC Union Berlin, hvor RB Leipzigs svenske 10’er scorede det afgørende mål.

En rejse med konstant optur og kritik

Også den danske RB Leipzig-angriber Yussuf Poulsen bidrager med sin stemme til den unisone korsang om kulminationen for den unge tyske klub. En klub, der har fejret oprykninger i hobevis. Men også en klub, der stadig mangler første store trofæ i pokalskabet.

- Spørgsmål: Er det i denne sæson den første store titel kommer?

- Det er i denne sæson, svarede Poulsen prompte til TV 2 SPORT tidligere på måneden.

Og han gjorde det med smil på læben og den selvsikkerhed, der har kendetegnet den østtyske klub, der har haft vokseværk siden fødslen en sommerdag for knap 13 år siden. Smilene stivner dog hurtigt andre steder i Tyskland og sågar resten af Fodboldeuropa med udsigten til to historiske titler for RB Leipzig.

Vi kalder Leipzigs fans for ’kunder’

Sue Rudolph, fan af Fortuna Düsseldorf

Lige ved siden af de store ambitioner, den mulige forløsning og historieskrivning står alle kritikerne klar.

For RB Leipzig er den elev i klassen, der får topkarakterer for sine præstationer, men bliver mobbet for måden, som de er blevet skabt på.

RB Leipzigs metode og modstanden mod den har fået stor bevågenhed verden over, og klubben er gennem årene blevet beskrevet under overskriften ’den mest hadede klub’ i anerkendte medier som BBC, The Guardian og ESPN.

Himmelfarten fra amatør til elite

Hadet hænger uløseligt sammen med stiftelsen af klubben 19. maj 2009.

Her overtog den mægtige Red Bull-koncern den lille fodboldklub SSV Markranstädt og dens licens til at spille i den femtebedste tyske række i NOFV-Oberliga Süd.

Navnet blev ændret til RasenBallsport Leipzig e.V., hvor forkortelsen RB Leipzig kærkomment refererede til energidrik-producenten.

Hvad betyder RasenBallsport?

RasenBallsport betyder direkte oversat "Græsboldsport". Klubben kan ikke hedde Red Bull Leipzig, da navngivning af fodboldklubber i reklameøjemed er forbudt i henhold til Det Tyske Fodboldforbunds DFB's vedtægter.

Der var schwung i ambitionerne fra start: Klubben skulle spille i den bedste række, Bundesligaen, inden for otte år.

Og energien kom ikke kun fra dråberne i drikken, men mere fra de 100 mio. euro, som det østrigske firma ville investere i femtedivisionsholdet.

Den ambitiøse målsætning blev indfriet to år tidligere end planlagt. Efter fire oprykninger på syv år var RB Leipzig et Bundesliga-hold i 2016.

Vejen dertil var dog ikke kun brolagt med champagnepropperne fra de mange succeser. Den var også asfalteret med kritik, afsky og endda boykot og demonstrationer.

- Nul tolerance, stod der på banneret i Dortmund, hvor arbejderklubbens fans viste modstanden mod RB Leipzig, og Borussia Dortmund-fansene udeblev også i protest fra klubbens kamp mod dem i Leipzig.

- Bullshit

- Slagt tyrene

- RB fuck af fra vores sport

Sådan lød nogle af budskaberne fra Borussia Dortmunds fans, da RB Leipzig kom til Dortmunds hjemmebane senere på sæsonen. Og det var ikke kun fansene, der var kritiske.

- Det er en klub, der er blevet skabt for at hæve indtægterne for Red Bull og intet andet, har Borussia Dortmund-direktøren Hans-Joachim Watzke udtalt til BBC.

En klub tituleret som et værktøj til promovering og uden sjæl.

Det strider med tysk fodbolds essens og traditioner, hvor ejerstrukturen hovedsageligt er medlemsbaseret og ikke bundet op på en enkelt storsponsor. Og det er blandt andet den afvigelse, der vækker væmmelse andre steder i Tyskland.

- Vi kalder Leipzigs fans for ’kunder’, fordi det er, hvad de er, lød udlægningen fra Sue Rudolph, en fanaktivist fra Fortuna Düsseldorf, der over for ESPN ytrede sin kritiske holdning til RB Leipzig, som ifølge hende ’intet har med en eventyrhistorie at gøre. Det er kun penge’.

Spørger man Oliver Mintzlaff, bestyrelsesformand i RB Leipzig, er det groft forsimplet at sætte lighedstegn mellem de mange energidrik-millioner og succesen.

- Vi gjorde ikke det, som folk forventede, siger han med reference til, at Red Bull i manges øjne ville købe de bedste spillere for at dominere i Bundesligaen.

- Vi har aldrig købt en stjerne. Vi har købt unge spillere. Og alle andre Bundesliga-hold ville kunne have købt disse spillere. Mange fra 2. Bundesligaen kunne have købt dem. Vi udførte et godt scouting-arbejde med en klar filosofi. Og vi holder stadig fast i den filosofi, sagde Oliver Mintzlaff tilbage i 2020.

Dansk kamprekordholder forlanger mere af RB Leipzig

En af de unge spillere, der blev erhvervet, var Yussuf Poulsen.

For knap 9 år siden drog en dengang 19-årig dansker fra Lyngby BK og steg på det østtyske eksprestog i 3. Bundesliga. Og det lignede slet ikke noget 3. divisionshold - RB Leipzig var allerede dengang Bundesliga-klar, som Poulsen har fortalt om rammerne i det storsatsende foretagende.

Yussuf Yurary Poulsen

  • 27 år (15. juni 1994)
  • 66 A-landskampe, 11 mål.
  • Landsholdsdebut 11. oktober 2014 som 20-årig i en EM-kvalifikationskamp mod Albanien under landstræner Morten Olsen dengang RB Leipzig spillede i 2. Bundesligaen.

Siden debuten 19. juli 2013 har Yussuf Poulsen spillet 326 kampe for RB Leipzig – mere end nogen andre. Og den danske landsholdsspiller bliver af klubben selv omtalt som en klublegende.

RB Leipzigs danske kamprekordholder har derfor været med i stort set hele opturen med to oprykninger, to tyske pokalfinaler, to andenpladser i Bundesligaen samt det foreløbige europæiske højdepunkt med en semifinale i verdens mest fornemme klubturnering Champions League 18. august 2020.

Her tabte RB Leipzig 0-3 til Paris Saint-Germain på Estadio da Luz i Lissabon. Kun med en enkelt kamp til at afgøre, hvem der skulle i finalen, og uden tilskuere på tribunen som konsekvens af coronapandemien.

Torsdag aften vil Red Bull Arena i Leipzig være fyldt. Der er udsolgt til klubbens anden europæiske semifinale inden for tre sæsoner, når Rangers FC kommer til Tyskland til det første slag om finalepladsen.

- Rangers FC sendte Borussia Dortmund ud af Europa League, og det siger meget. De er et fysisk stærkt hold, der kan besejre enhver modstander, hvis du giver dem lov til at spille på deres måde, lød den respektfulde kommentar på pressemødet før kampen fra Domenico Tedesco, der i december overtog cheftrænerposten i RB Leipzig og siden har haft enorm succes.

Kun to nederlag er det blevet til i 2022. Mod Tysklands bedste hold, Bayern München, og senest i weekenden, hvor RB Leipzig tabte 1-2 på hjemmebane til Union Berlin.

- Resultatet var fair og vi spillede ikke i nærheden af vores bedste. Vi skal lære meget af kampen. Mod Rangers skal vi gøre mere. Vi skal bevæge os mere. Selv da jeg scorede, var det vores første skud inden for målrammen. Det var ikke godt nok, og vi ved, at det var uacceptabelt, sagde Yussuf Poulsen efter kampen.

Den danske landsholdsspiller scorede sit første mål i to måneder for klubben, der torsdag aften fortsætter jagten på den manglende titel, der givetvis både vil blive fejret og forbandet væk rundt omkring i Tyskland.

Se RB Leipzig – Rangers FC kl. 21.00 på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.