VM fodbold

Disse scener får nu hårde konsekvenser

Tilbage i marts udspillede sig absurde scener, da senegalesiske tilskuere udsatte Mohamed Salah og hans egyptiske medspillere for laserlys i øjnene.

Senegal skal betale 175.000 schweizerfranc svarende til knap 1,3 millioner danske kroner og spille den næste hjemmekamp uden tilskuere.

Det står klart, efter disciplinærkomitéen hos det internationale fodboldforbund, FIFA, har straffet det senegalesiske fodboldforbund på baggrund af den absurde kamp mod Egypten i marts.

En kamp, hvor alt var på spil mellem Senegal og Egypten. De to store afrikanske nationer spillede nemlig om en plads ved det kommende VM.

De senegalesiske tilskuere gjorde også alt, hvad de kunne, for at hjælpe deres 11 helte nede på banen. Og der var vist ingen tvivl om, at de gik over stregen.

Kampen mindede i hvert fald mest af alt om et mobildiskotek, da grønne lasere gennem de 120 minutter blev rettet mod de egyptiske spillere. Laserpennene var endda ikke det eneste, Senegals tilskuere gjorde forkert dén aften i marts.

Af FIFA's bøde fremgår det, at man har straffet det senegalesiske forbund for følgende overtrædelser:

  • Brug af lasere
  • Invasion af banen efter slutfløjt
  • Et offensivt banner (se det herunder)
  • Det generelle faktum, at de ikke var i stand til at holde god orden inde på stadion

Salah sendte straffespark langt over mål

Kampen i Senegals hovedstad, Dakar, var returopgøret i den direkte kamp om VM-billetten, hvor den første kamp endte 1-0 til Egypten.

Samme resultat blev det i Senegal med omvendt fortegn, og da der ikke blev scoret i den forlængede spilletid, skulle kampen afgøres i en straffesparkskonkurrence.

Laserlys i øjnene

En tysk undersøgelse fra 2018 viste, at helt kortvarig eksponering for lys fra en laserpen i bedste fald ”blot” giver et kortvarigt tab af synet. Samme undersøgelse konstaterede, at risikoen for alvorligere skader på øjet er større fra kortbølget grønt laserlys end for langbølget rødt laserlys.

Her tog Egyptens med afstand største fodboldstjerne, Mohamed Salah, ansvar som landets første sparker. Resultatet blev ukarakteristisk, ligesom billederne op til, hvor hans ansigt var helt grønt. Liverpool-spilleren bragede bolden langt over Chelsea-målmand Edouard Mendys mål.

Egypten scorede kun en gang i straffesparkskonkurrencen, som blev afgjort af Salahs angrebskollega fra Liverpool, Senegals Sadio Mané, hvorfor nationen er klar til VM-slutrunden i Qatar til november.

Det var dog bestemt ikke alle de senegalesiske tilskuere, der opførte sig dårligt. Der var mange gode eksempler på god opbakning til spillerne:

Senegal fik sig en god lodtrækning til VM, hvor de skal møde Ecuador, Holland og værtsnationen Qatar.

Se alle VM-grupperne her.