Fodbold

"Spøjst og paradoksalt" scenarie kan sende FCM ud af Europa

Den danske pokalvinder er som hovedregel sikker på europæisk gruppespil sæsonen efter. Det ser bare ikke ud til at gælde for FC Midtjylland lige nu.

En mildest talt mærkværdig situation kan meget vel opstå i toppen af dansk fodbold, efter Danmark er rykket en plads op på UEFA's koefficientliste på bekostning af udelukkede Rusland.

Den pludseligt øgede mulighed for europæisk fodbold kan nemlig betyde, at FC Midtjylland kan ende med at spille en konkurrent i et europæisk gruppespil og samtidig selv helt ryge ud af international fodbold.

- Det er jo grotesk, og det er paradoksalt, men samtidig trækker man lidt på smilebåndet, siger TV 2 SPORTs fodboldredaktør, Carsten Werge.

- Det er jo en spøjs historie, men på et meget trist grundlag. Hvis man overhovedet kan tillade sig at tale om noget positivt ved krigen i Ukraine, så kommer det her jo en eller anden dansk klub til gode.

Forklaring følger

Som situationen er lige nu, ser FC Midtjylland ud til at blive nummer to i Superligaen, mens klubben også har mulighed for at vinde pokalturneringen.

Vinderen af pokalturneringen skal spille Europa League-playoff, men er ved et nederlag garanteret en plads i Conference League-gruppespillet.

Andenpladsen i Superligaen skal spille Champions League-kvalifikation. Et nederlag på vej mod det forjættede land sender holdet i Europa League-kvalifikationen, hvor endnu et nederlag resulterer i Conference League-kvalifikation. Her vil et nederlag sende holdet helt ud af europæisk fodbold i næste sæson.

Med andre ord er der ingen garanti for noget som helst.

Og! Ender FCM med at blive nummer to i Superligaen og samtidig vinder pokalturneringen, kan de ikke vælge selv. Så skal de deltage i den højst rangerende turnering, Champions League. Det skriver Ekstrabladet.

Herfra er reglerne således, at det garanterede europæiske gruppespil, som pokaltitlen udløser, går til Superligaens bronzevindere og ikke taberen af pokalfinalen. Så det er lige nu Silkeborg IF.

- Det er klart, at Silkeborg - eller hvem der nu bliver treer - kan have fået en lille gave. Alt det her har man jo ikke kunne tage højde for, så det er jo svært at kritisere nogen, men det er bestemt en spektakulær situation, siger Carsten Werge.

Der resterer fire kampe i Superligaen, hvor FCK er tre point efter FCK. Midtjyderne er samtidig tæt på pokalfinalen med en udesejr på 1-0 i den første semifinale mod Vejle.