Fodbold

Hov, ligner det ikke...?

Newcastle får angiveligt en ny udebanetrøje, der ligner Saudi-Arabiens landsholdstrøje.

Der er ikke noget at komme efter, har igen og igen været meldingen fra Newcastle, når talen falder på klubbens nye investorer.

Båndene mellem den traditionsrige Premier League-klub og styret i Saudi-Arabien er, udover et beløb på 2,6 milliarder kroner, ikke eksisterende. Sådan har det lydt fra begge parter. Saudi-Arabiens Nationale Investeringsfond (PIF) er passive ejere, så tag det helt roligt.

En påstand, som ganske givet ikke ville overleve et krydsforhør, og som allerede nu begynder at lyde som fri fantasi. Hvis ellers billedmaterialet skal stå til troende.

Fredag er billederne af Newcastles udebanetrøje for næste sæson nemlig begyndt at florere på nettet, og selv om man må ikke stjæle, så kræver det ikke mere end et halvt øje for at se, hvor det grafiske departements inspiration til trøjen er kommet fra.

En lige linje til Riyadh

Skulle det vise sig, at Newcastle fra næste sæson vil turnere rundt i Premier League i hvide og grønne farver, så er det blot endnu et eksempel på, at det Saudi-Arabiske 'passive ejerskab' af Newcastle ikke skal tages alt for seriøst, lyder det fra Stanis Elsborg, senioranalytiker i Play the Game

Et initiativ under Idrættens Analyseinstitut, der arbejder for ytringsfrihed, åbenhed og demokrati i international sport.

- Det passive ejerskab har fra starten af været en illusion.

- Den saudiarabiske kongefamilie har en meget klar strategi med købet af Newcastle. Det handler om at skabe øget positiv opmærksomhed om landet, og de har da tænkt sig at trykke på alle tænkelige knapper.

- Hvis denne trøje viser sig at være næste års udebanetrøje, ja så viser det jo i hvert fald, at de gerne vil signalere en klar forbindelse mellem Newcastle og Saudi Arabien.

Også Tariq Panja, journalist hos New York Times, gør sig lystig over, at man muligvis vil se Newcastle i hvidt og grønt. Især fordi Premier League inden købet blev forsikret, at der altså ikke var noget at komme efter.

- Skulle Newcastle og Saudi-Arabien spille i den samme udebanetrøje fra næste sæson, så vil det blot være endnu et tegn på, at den saudiske stat ikke kontrollerer Newcastle United Football Club, som Premier League blev fortalt.

Og spørger man Stanis Elsborg, så vil det være svært at finde et mere direkte link til styret i Saudi-Arabien end netop trøjen, skulle det blive en realitet.

- Kongefamilien vil jo gerne have, at Saudi-Arabien skal associeres med noget andet end menneskerettighedskrænkelser – og her er sport blevet autokratiske regimers foretrukne legeplads.

- Men det sender jo et klart signal om, at der går en lige linje fra Newcastle i det nordøstlige England til kongeriget Saudi Arabien.

Newcastle har endnu ikke be- eller afkræftet billederne.