Fodbold

I Smilets By kan man nu få sig en lykkelig Superliga-skilsmisse

Onsdag trådte en meget glad David Nielsen tilbage som AGF-træner.

Tiderne skifter i AGF.

Engang gjorde man det på rastepladser. Siden blev det til parkeringspladser, og nu er de store beslutninger om cheftræneres fremtid rykket ind i privaten hos Lars Fournais, bestyrelsesformand for AGF.

Mandag aften travede David Nielsen til Flakvej i Risskov, mod Lars Fournais domicil, hvor også AGF-direktør Jacob Nielsen samt sportsdirektør Stig Inge Bjørnebye var inviteret til en af den slags middage, hvor man kigger hinanden dybt i øjnene.

Dagen forinden udtalte David Nielsen til TV3 SPORT, at der ikke ville komme en dag i hans liv, hvor han ikke havde lyst til at være træner AGF.

Fem minutter efter ankomsten til Lars Fournais hjem havde cheftræneren ændret mening.

Alle er enige

Onsdag klokken 13 var der indkaldt til store farvelserenader og konfirmationstaler om cheftrænerens stop i AGF.

Efter fem år, to tiendepladser, en fjerdeplads, en syvendeplads og en bronzemedalje er tanken løbet tør.

Et år før tid.

Og nu sad de der, den sportslige og administrative ledelse i AGF, fire mand stærk, med professionelle smil og rullende kameraer, og virkede ustyrligt enige om, at fyringen af David Nielsen læner sig op ad at være den lykkeligste beslutning, som er blevet truffet i en forårssæson, der er kollapset om sig selv.

- Vi havde en rigtig god snak, hvor vi fik drøftet rigtig mange forskellige ting. Vi har på alle måder haft en rigtig dårlig sæson i AGF. Vi har misset alle vores målsætninger, og så har vi ikke vundet de sidste 13 kampe og endte i nedrykningsfare, lød det fra AGF-formand, Lars Fournais, da skåltalen over David Nielsens kvaliteter var leveret.

David Nielsen, den passionerede skawbo, Superligaens sidste punkrocker, rullede selv ind i jakkesæt og Gucci-sko.

Let’s fucking go-attitude, højt humør. Det kan jo godt gå godt, selv om det går dårligt.

Fantastisk og "top class"

Med energi fortalte han om, hvordan han har elsket hver eneste dag som cheftræner i AGF, selv i et katastrofalt forår. Han er ikke et sekund i tvivl om, at det bedste er, at der kommer en ny mand ind.

Faktisk var beslutningen om at stoppe samarbejdet et år før tid håndteret både fantastisk og "top class" af de tre mænd på hans venstre side.

- Jeg tror faktisk, at hvis vi var kommet i top seks og tabt alle kampe i top seks, så var jeg også stoppet, lød det fra David Nielsen.

- Beslutningen er 100 procent gensidig. AGF har brug for en mand, der sparker døren ind og siger, at nu spiller vi sådan her. Det brugte vi fem minutter på at blive enige om den anden aften. Det var en fantastisk måde at gøre det på, siger David Nielsen.

Alle flanker dækket, ikke noget at komme efter, signalerede udtrykkene ved langbordet hos apokalypsens fire ryttere, som de mest trofaste David Nielsen-tilhængere nok vil se dem som.

Et udsøgt eksemplar moderne virksomhedsledelse, prædikede formand Lars Fournais, når der blev spurgt ind til processen om at strege cheftræneren fra lønningslisten.

Handler om værdighed og respekt

Man skal nok have kontorplads i de inderste gemakker på Fredensvang for at forstå, hvordan en af fansene højt elsket cheftræners exit nærmest skal opfattes som en positiv happening, bare fordi det udspringer af moderne virksomhedsledelse.

En ting, som flokken af fremmødte journalister i hvert fald ikke har forstand på, lød det fra Lars Fournais, der, meget gavmildt, løbende gav feedback på gode og dårlige spørgsmål på pressemødet, der strakte sig over en time.

Men det skal forstås på den måde, at afskeden med David Nielsen mandag aften var "fyldt med værdighed og gensidig respekt", og det håbede både Lars Fournais og Jacob Nielsen da også, at op mod 10.000 AGF-fans ville vise til cheftrænerens sidste dans søndag mod FC Nordsjælland.

En ’positiv’ historie at lukke sæsonen med, men hvor flere fangrupperinger i forvejen har varslet en stemningsboykot som svar på AGF’s forsømte forår.

Så kan David Nielsen ellers få lov til at tage en omgang langs tribunerne med det højeste pointgennemsnit for en AGF-træner i 25 år, mens flere af de fremmødte leger stilleleg.

Fremtiden ser lys ud

Ikke just den værdige afslutning for en mand, som mange i Aarhus betragter som en karakter, der med vold og magt løsnede det sagnomspundne aarhusianske sværd, der nu ser ud til at være tilbage på sin vante plads.

Et sted, hvor det kræver stor ingeniørkunst at få rokket fri.

Det må andre tumle med, og fremtiden ser umådeligt lys ud, lød det igen fra cheftræneren.

- Da det ikke gik så godt, da begyndte jeg at tænke, om det her kunne blive svalesangen for mig. Til sidst tænkte jeg ikke et sekund på, om jeg skulle være træner for AGF eller ej.

- Jeg glæder mig til at få en pause, jeg glæder mig til at få et break, og til at blive nysgerrig og inspireret igen.

Og det kan han vel gøre med ro i sindet, David Nielsen. AGF og Aarhus har set langt værre forsøg, og det plejer at være sådan, at når AGF ansætter en ny cheftræner, så begynder man allerede at kigge efter den næste.

Men noget tyder på, at tiderne skifter i AGF.

For hvis man kan fyre en mand, og selv få ham til at kalde beslutningen for "fantastisk" og "top class", så har man måske lært noget om moderne virksomhedsledelse.

Så må resultaterne komme derefter. Måske næst' år.