Fodbold

FC København er dansk mester

FC København er tilbage på tronen af dansk fodbold for første gang siden 2018/19-sæsonen efter en 3-0-sejr hjemme mod AaB.

Den mikromatiske usikkerhed om, hvorvidt FC København søndag ville blive dansk mester, blev hurtigt manet i jorden.

Klubbens 14. mesterskab blev sikret med en sejr på hjemmebane over AaB.

FCK's målscore var inden sidste spillerunde ni mål bedre end nærmeste forfølger, FC Midtjylland, der samtidig var tre point efter.

Midtjyderne må trods en sejr over Randers tage til takke med sølv, mens Silkeborg allerede inden sidste spillerunde var sikret bronze.

Den eneste forskydning i mesterskabsspillet skete i kampen om fjerdepladsen, der sikrer playoffkampe mod Viborg FF om en chance for at spille i UEFA Conference League næste sæson.

Brøndby slog Silkeborg, og da AaB og Randers samtidig satte point til, får de forsvarende mestre trods et skidt forår chancen for at komme med i europæisk fodbold.

Sådan kom mesterskabet i hus

Af Ritzau

Guldet blev sikret med en ganske overlegen præstation i et festklædt Parken, hvor FCK dominerede store perioder med hurtigt spil, høj boldbesiddelse og større skarphed foran kassen.

AaB havde problemer med at matche FCK's bevægelige midtbane, få presset til at sidde og skabe åbne chancer, så nordjyderne mister fjerdepladsen til Brøndby, som søndag besejrede Silkeborg.

Femtepladsen giver kun billet til Europa-playoff, hvis FCM vinder pokalfinalen mod OB på torsdag.

At misse europæisk fodbold skal FCK til gengæld ikke bekymre sig om, for klubben er med mesterskabet sikret minimum Europa League-gruppespil i næste sæson med god mulighed for det ypperste i form af Champions League.

Guldfesten i Parken blev sparket i gang med et flot kontramål af midtbanetalentet Hakon Haraldsson i det ottende minut, og fem minutter senere brød jublen atter løs.

Det skyldtes dog, at alverdens badedyr traditionen tro blev kastet omkring på tribunerne for at markere sidste kamp før sommerferien.

AaB's offensiv så indtil kort før pausen ud til at være gået på ferie, men så bed nordjyderne pludselig fra sig. Tættest på var angriberen Kasper Høgh med et hug på overliggeren.

Forskrækkelsen blev til forløsning for FCK, da midtbaneprofilen Lukas Lerager med første halvlegs sidste aktion flugtede værterne på 2-0.

Værterne fortsatte trykket efter pausen og øgede til 3-0 allerede i 53. minut, hvor islandske Isak Johannesson var først over en retur og reelt afgjorde kampen.

FCK har kæmpet med at vinde kampe komfortabelt i denne sæson, men AaB var aldrig tæt på at gøre det spændende, så hovedparten af de 35.463 tilskuere i Parken kunne se FCK køre mesterskabet sikkert i hus.