Fodbold

Holder liv i gammel tradition, selvom VAR giver problemer

Juan Iturralde har siden 2006 haft titlen som The Rocketman fra Sociedad.

Se Real Sociedad - Atletico Madrid søndag klokken 22.00 på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.

Juan Iturralde rejser sig fra sædet og sprinter. Altid mod Gate 18 på Estadio Anoeta, der danner ramme om fodboldklubben Real Sociedad. På vejen skal han forbi sit fyrværkeriskab, hvor et lager af raketter venter ham.

Tager Juan Iturralde én raket med sig, er der dårligt nyt. Tager han to, vil der snart udbryde jubel i gaderne.

Når The Rocketman, som Juan Iturralde også kaldes, kommer ud foran stadion, gør han sig klar. Det håndholdte raketstyr bliver placeret på armen, og den første raket spændes fast.

Suset lyder og sekunder senere er nattehimlen i San Sebastián oplyst.

Vandrer Juan Iturralde herefter tilbage mod stadion, har udeholdet scoret. Men affyrer han raket nummer to, er det Sociedad, der er kommet på måltavlen.

Årtier gammel tradition

I dag udfører Juan Iturralde mest ritualet for traditionens skyld. Men sådan har det ikke altid været.

Indtil 1993 spillede Real Sociedad på Atotxa Stadium, der lå helt nede ved vandet. Dengang blev raketterne sendt afsted til gavn for fiskerne på havet.

- Før lå Atocha-banen tæt ved vandet, og når fiskerne var ude på havet, havde de ikke noget radiosignal. Så når de var ude og fiske, ventede de på raketterne fra stadion. Når raket nummer to lød, betød det, at Real Sociedad havde scoret, siger Juan Iturralde til TV 2 Norge.

The Rocketman har passet fyrværkeriet siden 2006, men traditionen er mere end 60 år gammel. Derfor er Juan Iturralde også selv vokset op med raketter over nattehimlen i San Sebastián.

- Det er en meget gammel tradition. Jeg hørte om den, da jeg var lille. Vi kunne ikke høre smældene fra landsbyen, men når vi gik en tur ved San Sebastián, holdt jeg altid øje med fyrværkeriet, hvis der var en kamp.

Det var meget mærkeligt, for jeg var helt alene til kampene

Juan Iturralde

Men havde det ikke været for Juan Iturralde, var traditionen måske uddød. For klubbens nuværende stadion, Estadio Anoeta, der blev indviet i 1993, ligger på den anden side af byen og dermed også noget længere fra havet.

Derfor var der i 90'erne og i starten af 00'erne også nogle år, hvor traditionen ikke var i drift. Men det var lige indtil en stadionansvarlig kontaktede Juan Iturralde, der var kendt for at affyre fyrværkeri i sin landsby.

Affyrede raketter på tomt stadion

Siden Juan Iturralde startede med den noget atypiske beskæftigelse i Real Sociedad i 2006, har han fået oplevelser for livet. Store som små.

Blandt de mere kedelige episoder var, da coronapandemien for alvor rasede i 2020. Her skulle alle La Liga-kampe afvikles uden tilskuere, og derfor var Juan Iturralde efterladt alene på stadion, når Real Sociedad spillede.

- Det var meget mærkeligt, for jeg var helt alene til kampene. Da målet kom, var der ingen jubel. Ingen følelser. Men jeg blev ved med at skyde fyrværkeriet.

The Rocketman har lagt en ære i sin tjans, og han har sørget for, at der ved hver eneste hjemmekamp er blevet affyret raketter ved scoringer.

De få gange Juan Iturralde har været fraværende, har han haft sin bror som stedfortræder.

Bøvler med VAR

En anden udfordring, Juan Iturralde er blevet ramt af, er VAR. Siden systemet er blevet indført, har han skullet agere med stor forsigtighed.

Men i en kamp under coronapandemien gik det galt. Grundet restriktionerne var Juan Iturralde tvunget til at sidde ved en af VIP-boderne i stedet for sin sædvanlige plads på stadion.

- Jeg skulle ned i to etager og skulle derfor lytte til radio. Men lige da jeg affyrede de to raketter, sagde de i radioen, at målet var annulleret af VAR, fortæller Juan Iturralde.

Men The Rocketman forsikrer, at det kun er sket én gang, og at det ikke sker igen.

Søndag aften sidder Juan Iturralde klar for sidste gang i denne sæson. Atletico Madrid gæster Estadio Anoeta i sæsonens sidste spillerunde, og opgøret kan ses på TV 2 SPORT klokken 22.00.