Fodbold

Vilde drejninger efter karrieren: - Jeg kunne se, jeg ikke ville blive ret gammel

Heine Fernadez har haft fart på tilværelsen, siden han stoppede karrieren for snart 20 år siden. Rigtig meget fart.

Heine Fernandez har altid skilt sig ud.

Tilværelsen har været præget af en rastløshed, der flere gange har sendt den tidligere Superligabomber på forsiden af landets aviser. Også for ting, der ikke har haft med fodbold at gøre.

Efter karrierens afslutning har den hovedstødsstærke angriber også kæmpet for at lande på den rette hylde.

Livet efter fodboldkarrieren

TV 2 SPORT har interviewet tre tidligere fodboldspillere, der i dag har forladt den verden, de i mange år var en stor del af. 

De fortæller om livet efter karrieren. Om svære beslutninger, identitetskriser og skæve oplevelser.

  • Mandag - Heine Fernandez:  Den tidligere angriber, der er den fjerde mest scorende spiller i Superligaens historie, har haft svært ved at finde sig til rette, siden han indstillede karrieren i 2003. 
  • Onsdag - Rasmus Festersen: Den tidligere Vestsjælland- og OB-angriber arbejder i dag med robotter. Han har altid vidst, at han en dag skulle lave noget helt andet end fodbold.
  • Torsdag - Asbjørn Sennels: I dag er Asbjørn Sennels efterladt med tanken om, hvorvidt han overhovedet skulle have været fodboldspiller. Har han fortrudt sin ellers flotte karriere, der undervejs bød på to landskampe?

Linkedin-profilen indikerer i hvert fald, at Heine Fernandez har haft svært ved at finde sig til rette, siden han stoppede karrieren i 2003.

- Det er, som om jeg har svært ved at finde mig selv. Jeg synes, det er skidesjovt i starten, men når det så bliver almindeligt, og det gør alle jobs, så mangler jeg nogle udfordringer. Og så prøver man noget nyt, siger Heine Fernandez, der er den fjerde mest scorende spiller i Superligaens historie.

Jeg kunne fandeme være blevet advokat med al den tid, vi havde

Heine Fernandez

Det job, 55-årige Heine Fernandez har brugt længst tid på siden karrierestoppet, er sit hverv som ejer af Livjægerkroen, som han drev fra 2009-2014.

Men med tiden blev han tvunget til at sælge det ellers så hyggelige værtshus.

- Jeg husker det, som om jeg blev alkoholiker på fem år. Det var også derfor, jeg solgte det.

Det var derfor, du solgte det?

- Ja, det var det. Det er en helt speciel branche. Undervejs kunne jeg godt se, at jeg ikke ville blive ret gammel, hvis jeg drak 20 bajere hver dag. Derfor trak jeg mig ud.

Blev soushef i Fakta

Da han forlod Livkjægerkroen, ventede en tid uden arbejde og i uvished. Sådan har det været flere gange for den tidligere FCK- og Silkeborg-angriber, men der dukker som oftest en mulighed op.

- Det er nogle gange lidt tilfældigheder for mig. Jeg var arbejdsløs efter tiden med kroen, og så fik jeg tilbuddet om at blive souschef i en Fakta. Og så tænkte jeg: Hvorfor ikke? Men så var det alt for hårdt. Mine ben kunne slet ikke følge med, og så stoppede jeg igen.

Jeg satte altid min økonomi efter, at det kunne være, jeg ikke havde noget job

Heine Fernandez

Symptomatisk for hans tid i erhvervslivet bragte tilfældigheder ham kort efter til Spanien, hvor han i ti måneder arbejdede som mødebooker for et forsikringsselskab. En oplevelse, han bestemt ikke fortryder.

- Det var en fantastisk tid. Det var virkelig fedt. Det er absolut noget, jeg savner. Det er bare en helt anden livsstil dernede.

- Man arbejder og får fri klokken 15. Og så er det det med, at man kan tage på stranden i 30 grader. Man nyder bare tilværelsen på en helt anden måde, siger Heine Fernandez, der også havde en af sine sønner med på opholdet i Spanien.

Blev ikke klædt på til livet efter

Tiden efter fodboldkarrieren kunne have været helt anderledes for Heine Fernandez. For selvom angriberen nettede 126 gange i 326 Superliga-kampe, tjente han på intet tidspunkt nok til at kunne pensionere sig selv efter karrieren.

Til det var pengene i dansk fodbold ret simpelt bare ikke store nok tilbage i 90'erne. Derfor ventede et arbejdsliv på den anden side for næsten alle fodboldspillere fra hans tid.

Jeg skal aldrig selv på plejehjem, det er helt sikkert

Heine Fernandez

Men ingen af dem blev ordenligt klædt på til den virkelighed, der ventede dem. I dag ærgrer Heine Fernandez sig også over, at han og kollegaerne fra dengang ikke blev guidet noget bedre.

- Der var nogle skrækeksempler på spillere, der satte sig økonomisk i nogle huse og købte nogle biler, de måske ikke kunne dække ind for i længden. Der er jeg heldigvis for meget fra Jylland. Jeg satte altid min økonomi efter, at det kunne være, at jeg ikke havde noget job.

Men fortryder du, at du ikke tog en uddannelse, mens du spillede?

- Ja, helt sikkert. Jeg kunne have brugt masser af tid på at læse nogle ting ved siden af. Jeg kunne fandeme være blevet advokat med al den tid, vi havde. Det er så dumt, at man ikke brugte tiden på nogle fornuftige ting.

Selvom Heine Fernandez fortryder, at han ikke tog sig en uddannelse under fodboldkarrieren, tilføjer han, at det dengang ikke var en selvfølge.

Faktisk var det mere en undtagelse end en regel, at fodboldspillere dengang uddannede sig undervejs i karrieren.

Vil tilbage til udlandet

Men det er aldrig for sent.

Derfor har Heine Fernandez brugt den seneste tid på at uddanne sig til social- og sundhedshjælper, og han har også fået job i branchen.

- Det er fandeme specielt. Jeg skal aldrig selv på plejehjem, det er helt sikkert. Jeg synes, politikerne skulle tage en uge på plejehjem. Bare en uge for at se, hvordan det er. Så vil de nok begynde at lave loven lidt om.

Med uddannelsen i hus tillader Heine Fernandez sig selv at se fremad. Han håber at kunne finde noget mere kontinuitet i arbejdslivet, og han er overbevist om, hvor han vil hen. Det store udland.

Her er drømmen at opbygge en virksomhed, der arbejder inden for social- og sundhedshjælper-feltet.

Som Heine selv påpeger det, kan man hjælpe rigtig meget på det felt nede sydpå.