Fodbold

Alene i græsset oplevede ung dansker det, som Hamborg nu har vænnet sig til

Hamburger SV og den danske angriber Mikkel Kaufmann glippede mandag aften muligheden for at rykke op i Bundesligaen.

Da Mikkel Kaufmann løb på banen mandag aften klokken 22.02, var det allerede for sent.

Nede 0-2, 16 minutter til at gøre en forskel på et hold, der virkede til at være gået i kollektiv krampe.

Dagen efter skuffelsen har han sagt Tschüss til holdkammeraterne i Hamburger SV, tømt lejligheden i centrum og sat kursen mod forældrene i Nordjylland, hvor det hele kan parkeres, indtil skuffelsen har lagt sig, og fremtiden indfundet sig.

Den slags kan høres på pausen i svaret.

- Det var ikke skidesjovt.

- Det var ret hårdt at se fansene, men det var også meget smukt, at de blev ved med at stå der og sagde tak for en god sæson, siger Mikkel Kaufmann.

Han er ikke den første og bliver nok ikke den sidste, der får lov til at mærke både skuffelse og kærlighed på Volksparkstadion i Hamborg.

Det begyndte ellers som et eventyr.

Den vigtigste kamp i årevis

Otte minutter gik der, og så var 55.000 billetter revet væk.

Onsdag formiddag i sidste uge, dagen inden Hamburger SV gik på banen mod Hertha Berlin på det olympiske stadion i den tyske hovedstad, kunne sæsonkortholdere købe billetter til returopgøret i Relegationsspiel 2022.

Den vigtigste kamp for klubben og byen i ti år, meldte de lokale medier.

En time efter billetsalget åbnede måtte man rundt på lyssky sider, hvis man ville have en chance for at komme inden for murene mandag aften.

20.000 kroner for en billet. Det sorte markeds triumf.

Torsdag aften i Berlin stod Oliver Christensen, i det danske fodboldleksikon bedre kendt som ’Gribben fra Kerteminde’, i buret for Hertha Berlin.

Hans første kamp for klubben siden skiftet fra OB i sommer. Fynboen måtte lide byrden af at være den ensomste mand blandt 75.000 på Olympiastadion, da bolden skulle hentes ud af rusen.

Kampens eneste scoring.

Udeholdets Mikkel Kaufmann, blot 21-årig knægt fra hjertet af Vendsyssel, fik de sidste 20 minutter på banen.

Den unge dansker fik i sæsonens sidste fase for Hamburger SV en afgørende rolle, selv om han i størstedelen af sit lejemål fra FC København til tider har været udskældt for ikke at lave nok mål, for at komme for sent til træning, for at være en lejesoldat.

Men i sidste spillerunde af 2. Bundesligaen leverede han det forløsende mål, da han mod Hansa Rostock listede bolden over i det lange hjørne efter en flot soloaktion.

Tredjepladsen i 2. Bundesliga sikret, playoff-kampe garanteret.

En by i svime, udstrakte arme og ’danke, Kaufmann’. Fodbold er en branche, hvor pendulet svinger hurtigt.

En højrisikokamp

Mandag aften duftede der derfor af fodbold i Tysklands rigeste og næststørste by, Hamborg.

En storklub på tærsklen til at returnere til Tysklands bedste fodboldrække, som den forlod i 2018 efter at have flirtet med tanken over flere omgange.

54 år, 261 dage, 36 minutter og to sekunder nåede Hamburger SV, Bundesligaens dinosaur, i den bedste række, og siden da har det handlet om én ting.

Af samme årsag var mandagens returopgør mod Hertha Berlin vurderet som en højrisikokamp af myndighederne.

Alkoholfri øl i hanerne, kampklædt politi til fods og til hest, vandkanoner på hjørnet.

Til sådan et opgør er duften af fodbold ikke pølser, røg eller græs. Den er angst.

Fra fans, myndigheder og de, der risikerer at blive fanget midt i mellem, når drømme slukkes. Netop Volksparkstadion er et mekka for den slags aftener.

'Nie mehr erste Liga'

Men da Mikkel Kaufmann løb på banen efter 74 minutter, var det allerede for sent.

Det skulle selvfølgelig være den 68-årige Hamborg SV-legende Felix Magath, som sørgede for, at Hertha Berlin tog til Hamborg og leverede et så professionelt stykke arbejde, at det kun på papiret var tæt.

2-0 til gæsterne. Missionen fuldført.

Magath, der aldrig har vundet hjerter for sin ledelsesstil, men til gengæld har vundet point med sin snilde, er elsket i Hamborg for sine ti år i klubben som spiller, hvor han blandt andet blev matchvinder i Europa Cup-finalen mod Juventus i 1983.

Mandag aften var der dog ikke meget nostalgi i det taktiske oplæg.

Mens Magath på tv fremførte, at hans hjerte græd for Hamborg SV, så drønede Oliver Christensen rundt i intet andet en lyskeshorts foran de 6000 lykkelige berlinere i det ene kurve.

Vingerne baskede så hårdt, at han kunne være fløjet forbi de mere end 200 politifok, der marcherede ind på grønsværen for at danne en levende mur.

Pendulet mellem succes og fiasko svinger som bekendt hurtigt, og i den anden ende af banen stod Mikkel Kaufmann i en halv time, foran 30.000 stædige Hamburger SV-fans, mens tonerne af ’Mein Hamburg lieb Ich Sehr’ tog til.

En sang om svær kærlighed. Fire dage forinden var det begyndt som et eventyr.

Nie mehr erste Liga’ – aldrig mere den bedste række, lød responsen fra de medrejsende berlinere.

HSV er snart tilbage igen

For manden i bilen er fremtiden uvis. Hamburger SV fortsætter i 2. Bundesliga, men Mikkel Kaufmann ved endnu ikke, hvor han skal snøre støvlerne efter sommerferien.

Én ting ved han dog. De seneste uger i det nordtyske har været vildere, end han har haft fantasi til at forestille sig.

Ja, han har oplevet opbakning i København som en del af 'Byens Hold', men det er svært at slå den passion, som han har mødt i det tyske,

- Det har været så fedt. Uanset hvor man er gået hen, ned at handle eller bare på gaden, så har alle ønsket en det bedste i kampene. Hele byen har troet på os, og derfor er det endnu mere ærgerligt, siger Mikkel Kaufmann.

Den unge dansker, måske mere optimistisk en de, der har fulgt klubben længe, er da heller ikke i tvivl om, at klubben og byen snart tager skridtet tilbage til toppen af tysk fodbold.

- Jeg tror, at kampene mod Hertha Berlin giver mod på mere. For Hamborg som by er det tydeligt, hvor vildt det vil være, hvis de kommer tilbage i Bundesligaen. Nu ved alle, hvor fedt det kan være.

- Hamburger SV skal nok snart rykke op, siger Mikkel Kaufmann.