Fodbold

Det himmelske match kan sagtens blive et jordisk problem

Selvfølgelig, svarer landstræneren på spørgsmålet om, om der er plads til både Damsgaard og Eriksen på det danske landshold. Men hvordan?

Bliver der plads til både Mikkel Damsgaard og Christian Eriksen?

Spørgsmålet var det første på pressemødet for en uge siden, da landstræner Kasper Hjulmand udtog sit hold til de kommende National League-kampe. Det kom fra en lille dreng på forreste række. Han havde nemlig fulgt med, da Hjulmand satte navne på sine 29 spillere. Både Eriksen og Damsgaard var med for første gang siden EM-slutrunden 2021.

Jeg er ikke lige så sikker som Kasper Hjulmand

Lad os ikke dvæle for meget ved fortiden. Vi skal blot have fakta på plads.

Christian Eriksen har i ti år været det danske landsholds vigtigste spiller. Hans hjertestop i Parken mod Finland for et år siden satte en midlertidig stopper for hans fodboldkarriere. Men da han var tilbage på landsholdet mod Holland og Serbien i marts, lignede han i dén grad sig selv. Eriksen har spillet 111 landskampe.

Mikkel Damsgaard trådte i karakter på det danske landshold efter Christian Eriksens hjertestop. Han blev en nøglespiller ved EM-slutrunden og spillede fortryllende i efterårets VM-kvalifikationskampe. Den 12. oktober sidste år udgik han med en knæskade i en landskamp mod Østrig. Han vendte først tilbage til sit klubhold Sampdoria for halvanden måned siden. Damsgaard har spillet 13 landskampe.

De har kun spillet sammen på landsholdet i lidt over en time, så vi aner reelt ikke, hvad deres samspil kan bibringe det danske landshold. Men vi får nogle svar i løbet af de næste 14 dage.

I TV 2 SPORTs debatprogram KANT forsøgte vi sammen med Kasper Hjulmand at kigge på de helt konkrete muligheder.

Hvor skal de placeres på banen?

Hvilke rum skal de søge ind i?

For at de – for nu at sige det lige ud – ikke løber i vejen for hinanden.

Grundlæggende er der to scenarier.

  1. Når Danmark spiller med fire mand i bagkæden. I en 4-2-3-1-formation. Som Danmark gjorde mod Serbien i den seneste landskamp.
  2. Når Danmark spiller med tre mand i bagkæden. I en 3-4-3-formation. Som Danmark gjorde i det meste af EM-slutrunden og VM-kvalifikationen.

Lad os kigge på mulighederne i et 4-2-3-1-system først.

Det er nok det letteste at passe vores to playmakere ind i. Mikkel Damsgaard har i hovedparten af sine landskampe haft udgangspunkt i venstre side af midtbanen. Herfra er han vandret ind i banen, har givet plads til Joakim Mæhle på den udvendige side og til sig selv i en mere central rolle. I det system ville Christian Eriksen helt naturligt indtage en rolle som det, vi kalder for ”tier”, altså placeret lige bag ved den enlige angriber, som Kasper Hjulmand ynder at spille med. I et 4-2-3-1 system vil der stadig være plads til en mere klassisk kantspiller som Andreas Skov Olsen eller Martin Braithwaite.

Det bliver til gengæld sværere i det 3-4-3-system, som Danmark havde så stor succes med ved EM-slutrunden.

Fordi landsholdet i det system benytter en defensiv spiller mere. Man tager helt konkret en spiller fra den offensive del af holdet og placerer i den bageste kæde. Hvis vi antager, at Thomas Delaney og Pierre-Emile Højbjerg skal spille de to centrale midtbanepladser, som de gjorde ved EM, så er der kun to positioner tilbage til Eriksen og Damsgaard. Hvis vi har EM-opstillingen inde i hovedet, så skal Eriksen overtage Martin Braithwaites plads. Så skal han placere sig ude i højre side og trække ind i banen, præcis som Damsgaard gør det fra venstre side. Jeg er ikke så sikker på, at det ville gøre Eriksen godt.

Det eneste alternativ i en 3-4-3-formation er at rykke Eriksen en tak længere tilbage på banen, så han udfylder den ene af de to centrale midtbanepladser. Det ville han sagtens kunne, men det ville koste Delaney eller Højbjerg pladsen fra start.

Jeg er ikke lige så sikker som Kasper Hjulmand på, at det danske landshold pr. automatik bliver stærkere med både Damsgaard og Eriksen i startopstillingen.

Tanken er attraktiv nok i sig selv, og mulighederne skal selvsagt prøves af. Det vil bare ikke være første gang i fodboldhistorien, at en træner må bænke et af sine største genier for at få det bedste ud af sin helhed. Det himmelske match kan sagtens vise sig at blive et jordisk problem. Spændende at se, hvordan Hjulmand får det løst.

For som vi altid spørger os selv i min generation af fodboldspillere:

Ville Danmark have vundet EM i 1992 med Michael Laudrup på holdet?