- Det var katastrofale scener

Andreas Laudrup, der selv har spillet i klubben, ser søndagens optøjer i Saint-Étienne som produktet af ekstrem passion, der går over gevind.

Fodboldeuropa blev søndag aften ramt af forfærdelige billeder, da AS Saint-Étienne-tilhængere stormede banen og angreb egne spillere, da nedrykningen fra Ligue 1 var en realitet efter et nederlag til Auxerre.

Herhjemme i Danmark blev TV 2 SPORTs fodboldekspert Andreas Laudrup trist, da han fulgte begivenhederne i Frankrig.

- VI har på det sidste set adskillige baneinvasioner, hvor der har været tale om jubelscener. Og det er en farlig tendens. Nu ser vi så den farlige tendens med et ekstra lag, hvor fansene simpelthen jagter spillerne. Det er langt fra det, man ønsker at se fra et fodboldstadion. Det var katastrofale scener, siger Andreas Laudrup.

Laudrup har faktisk selv spillet i AS Saint-Étienne tilbage i 2013, og han har derfor et ganske indgående kendskab til den franske storklub, der netop er kendt for en ganske ekstrem fankultur.

Og selvom vold og uroligheder aldrig kan ikke forsvares, så kan den måske forklares. Andreas Laudrup er i hvert fald ikke overrasket over, at den slags kan finde sted i lige præcis Saint-Étienne.

- Jeg har ikke selv oplevet den side af fansene, som vi så i går. Men jeg har set den ekstreme passion, og hvis den kan transformere sig til ekstrem vrede, så var det nok det, vi så i går. Det hænger nogle gange sammen, siger Laudrup.

Der er tale om dybt, dybt passionerede fans

Andreas Laudrup

En særegen fankultur

Andreas Laudrup kom til den hæderkronede franske storklub med ti mesterskaber på CV’et i 2013 på et lejeophold fra FC Nordsjælland.

Og selvom danskeren aldrig fik en stor rolle på holdet, der i den periode faktisk var i god gænge, så oplevede han fra start den gale og geniale fankultur. En kultur, klubben er kendt for i Frankrig – og i hele Europa.

- Det er en kæmpe klub med en kæmpe fanbase. Der er tale om dybt, dybt passionerede fans. Det fornemmede jeg med det samme, dengang jeg kom til. Det var noget, som jeg aldrig nogensinde havde oplevet før, siger Andreas Laudrup og fortsætter:

- Der var jo næsten flere fans til træningerne i Saint-Étienne end til FC Nordsjællands kampe.

NĂĄr passion kammer over

Danskeren oplevede også hurtigt, hvilken indflydelse de berømte og berygtede fans i Saint-Étienne reelt har, når det kommer til stykket.

- Jeg husker tydeligt, at det blev dikteret fra klubben side, hvor jeg måtte bo. Og særligt hvor jeg ikke måtte bo. Jeg måtte for guds skyld aldrig nogensinde bosætte mig i Lyon, som er Saint-Étiennes helt store rivaler. Det ville fansene simpelthen ikke acceptere, siger Andreas Laudrup.

I løbet af Laudrups halve år i Saint-Étienne vandt klubben faktisk den franske pokalturnering. Den første titel i 31 år. Og så brød passionen og euforien ud i lys luge.

- Det var vildskab. Godt nok på en glædelig baggrund, men man kunne fornemme den der ekstreme passion. Det er selvsamme passion, der resulterer i den her baneinvasion. I de gode tider er fansene fantastiske, men i de dårlige tider, som vi så søndag, der fik de nok, og så udmøntede det sig i noget trist.

19 personer kom lettere til skade i forbindelse med søndagens uroligheder.