Fodbold

Fans angreb egne spillere efter nedrykning – nu reagerer klubben

AS Saint-Étienne fordømmer de tilhængere, der søndag aften invaderede banen og angreb klubbens egne spillere. 19 personer kom lettere til skade.

Det gik helt galt, da AS Saint-Étienne søndag aften tabte en afgørende playoffkamp mod AJ Auxerre og rykkede ud af den bedste franske fodboldrække.

En stor gruppe fans af den franske storklub invaderede banen efter sidste fløjt og angreb særligt holdets egne spillere med fyrværkeri. Begge holds spillere, dommere og trænere flygtede til omklædningsrummet, mens det hele gik amok på banen.

Natten til mandag har AS Saint-Étienne så udsendt en officiel erklæring, hvor klubben tager afstand fra den voldsomme ballade:

- På trods af en exceptionel og forstærket styrke på næsten 500 sikkerhedsagenter invaderede mange fans banen efter sidste fløjt i kampen mod AJ Auxerre. Nogle var derefter skyldige i adskillige nedværdigelser og voldshandlinger over for spillets aktører, sikkerhedsagenterne, politiet og offentligheden på Pierre-Faurand-tribunen.

- ASSE fordømmer kraftigt disse handlinger og giver fuld støtte til de berørte parter – og vil igangsætte de nødvendige retssager.

19 tilskadekomne

Saint-Étienne tabte kampen efter straffesparkskonkurrence, hvorefter nedrykningen altså var en realitet. Og på trods af stort opbud af sikkerhedspersonale lykkedes det altså for en stor gruppe af fans at invadere banen og nå frem til spillerne.

Fransk politi måtte bruge tåregas for at få styr på situationen og få de vrede tilhængere tilbage på tribunerne. Længe var de medrejsende tilhængere fra AJ Auxerre fanget i udebanesektionen på stadion, da det ikke var sikkert for dem at forlade arenaen.

Sidst på aftenen kunne de lokale myndigheder i Loire, som byen Saint-Étienne er en del af, gøre foreløbig status.

- Forstyrrelsen af den offentlige orden ophørte klokken 23.15. 1154 tilhængere af Auxerre kunne herefter ved midnat forlade stadion under politieskorte.

Sådan skriver Préfète de la Loire på Twitter, hvor myndighederne også gør status over de foreløbige direkte konsekvenser af balladen:

- Der er 2 lettere tilskadekomne blandt ordensmagten og 17 lettere tilskadekomne blandt tilhængerne, hvoraf 3 blev kørt på hospitalet til kontrol.

Der er ingen meldinger om tilskadekomne spillere, selvom begge hold måtte flygte ud gennem en røgindhyllet spillertunnel.

Medier i opstand

Mandag morgen fylder den voldsomme ballade i Saint-Étienne meget i de franske medier, lokale som nationale.

L'Équipe kalder det et "Grønt helvede" med henvisning til Saint-Étiennes grønne spillertrøjer, mens Le Figaro kalder tilhængernes handlinger for "patetiske, uansvarlige og farlige."

Hos Le Monde beskrives episoden blandt andet med følgende ord: "Geoffroy-Guichard-stadionet i Saint-Étienne undgår kun lige akkurat tragedien."

Der er endnu ikke mange af selve fodboldkampens involverede parter, der har udtalt sig om de beskæmmende scener. AS Saint-Étiennes cheftræner, Pascal Dupraz, mødte ikke op på pressemødet efter kampen, ligesom ingen spillere har udtalt sig. Det var ganske enkelt ikke muligt på grund af den usikre situation.

Men modstanderholdets træner, Jean-Marc Furlan, udtalte sig på pressemødet efter kampen. Og han var rystet.

- Jeg var rundt på gulvet, for jeg fik – jeg ved ikke hvor meget – tåregas i ansigtet, og jeg græd bare. Det samme gjorde spillerne, sagde Jean-Marc Furlan ifølge Le Parisien.

Auxerre-træneren rejste samtidig et generelt spørgsmål om tilskueruroligheder i fransk fodbold.

- Det er, som om det kun eksisterer her, for nogle lande har formået at fjerne det. I adskillige måneder har vi haft meget vold på vores stadioner, uden at vi har været i stand til at stoppe det. Mange mennesker ændrer sig fuldstændig, når de er på en scene, hvor de føler, de kan være en anden. Det er trist.

AS Saint-Étienne har ti franske mesterskaber på samvittigheden, men de seneste mange år har det i høj grad været en storklub på slingrekurs. Det seneste mesterskab blev vundet helt tilbage i 1981.