Landsholdets stab er blevet så stor, at spillerne nu fylder mindst
Flere end 30 personer holder styr på landsholdet. Det handler om optimering, for "der er hele tiden procenter at hente", mener herrelandsholdets chef.
Se Danmarks første kamp i Nations League mod Frankrig fredag klokken 20.45 på TV 2 og TV 2 PLAY.
Det er ikke bare lige…
Nej, det er der ikke ret meget, der er, hvis du vil nå målet. Og i Dansk Boldspil-Union, DBU, er målet toppen af fodboldpoppen, når der er VM sidst på året.
Derfor har unionen optimeret alt omkring landsholdet. I en grad så der er flere folk i staben, end der er udtagne spillere.
Aldrig tidligere har der været så mange med så forskellige ansvarsområder omkring herrelandsholdet, stærkt tilskyndet af landstræner Kasper Hjulmand og chefen for landsholdet, Christian Nørkjær.
De to har brugt indflyvningen af Kasper Hjulmand, mens Åge Hareide stadig var træner, til at skabe en såkaldt “performance-del" af DBU.
Flere end 30 personer har direkte eller periodevis tilknytning til landsholdet i forsøget på at opnå den nødvendige optimering i forhold til at toppræstere - her tænkes der i direkte linje på VM-slutrunden i Qatar.
Andre lande har langt flere
Kasper Hjulmand udtager normalt 23 spillere til sin bruttotrup, men Nations League med 4 kampe på 10 dage i 3 forskellige lande har gjort det nødvendigt med 26 navne.
I forhold til dét lyder flere end 30 i staben rundt om holdet af meget, men det er intet i forhold til de andre store fodboldnationer, vi helst måler os med.
- De er oppe på 60 personer rundt om deres landshold, siger Christian Nørkjær, som kalder det, DBU gør, for “den danske model”.
- Vi skal hente det, vi kan, i ekstra procenter for at præstere optimalt, men vi vil stadig bevare den rigtige størrelse på bemandingen, så nærheden og fællesskabet stadig bevares. Det er vores styrke.
Danmark har et helt særligt sammenhold
Det skinner igennem, at selvom der er et tydeligt hierarki på Kasper Hjulmands landshold, er helheden til en fælles krammer.
Mange af de andre store landshold har en tydelig opdeling mellem trænerstab, den øvrige stab og spillerne. I den danske kulisse ser man ligeså ofte en spiller i snak med en af de øvrige i staben som med en af holdkammeraterne.
Et nært fællesskab, der fik øget styrke under EM-slutrunden sidste sommer. En væsentlig optimering, som både Hjulmand og Nørkjær kalder “vigtig” og “fantastisk”.
- Der er hele tiden procenter at hente
Men Kasper Hjulmands grundighed har betydet en nødvendighed af flere “instrumenter”.
Derfor er der udover de fem i trænerstaben, folkene i den analytiske afdeling, sundhedssektoren og de tre faste scouts også tilknyttet en kiropraktor, en fodterapeut, en ekstra kok til VM (chefkokken fra Hotel Marienlyst, hvor landsholdet har dansk base) og en særlig diætist, der skal holde øje med den enkeltes indtag før, under og efter kampene.
Alt sammen “for at øge præstationsevnen”.
- Vi er nødt til at måle en spillers krop på en anden måde end tidligere for også ad den vej at optimere så meget som muligt. Der er hele tiden procenter at hente, siger Christian Nørkjær.
Som noget af det første om morgenen i træningslejren bliver spillernes søvn målt. “God morgen, Christian Eriksen - hvordan mon du har sovet i nat?”.
På den måde bliver der holdt et vågent øje med hver enkelt. På den måde ved Kasper Hjulmand og kompagni, hvordan alle spillere har det - og hvordan de kan få det bedre.
Der bliver holdt nøje øje med hver enkelt med målinger i hoved og et andet sted. Det er ganske enkelt tidens nødvendighed på topplan.
Den analytiske stab har ligeledes optimeret deres del. Der er kommet flere folk til. Hver eneste træning bliver filmet - også i dronehøjde. Det samme gælder i kampene, hvor der kan sendes live til bænken eller omklædningsrummet.
I det hele taget er der lagt på i det, vi andre kalder detaljeafdelingen, men som Kasper Hjulmand og Christian Nørkjær kalder for “en nødvendighed”. Tiden er knap, træningssamlingerne er få.