Nations League

Stadion fyldt med børn buhede, da England tog afstand fra racisme

Ud af de flere end 30.000 tilskuere til lørdagens møde mellem Ungarn og England var de fleste børn. Alligevel lød der buh-råb kort før kampen.

De engelske spillere satte det ene knæ i jorden som en markering af holdets støtte til kampen mod racisme.

Her sad de fire sekunder, indtil dommeren fløjtede, og kampen gik i gang. Den markering er der intet nyt i, men det, der skete undervejs, er noget mere unormalt.

For mens de engelske spillere satte knæet i jorden, begyndte de ungarske fans at buhe. En situation, der kun bliver endnu mere speciel af, at langt hovedparten af de mere end 30.000 tilskuere til lørdagens Nations League-kamp på Puskas Arena i Budapest var børn.

Ifølge engelske journalister fra både The Athletic, The Telegraph og BBC kom buh-råbene altså også fra flere af de fremmødte børn.

Se situationen i videoen over artiklen.

Englands landstræner, Gareth Southgate, har efter kampen, som englænderne endte med at tabe, givet udtryk for sin manglende forståelse omkring episoden inden start.

- Vi gør det (tager et knæ, red.) for at uddanne folk rundt om i verden. Jeg har ingen idé om, hvorfor mennesker vælger at buhe på den måde, og jeg tror ofte, at unge ikke ved, hvorfor de gør det, og at de bliver påvirket af voksne, sagde landstræneren ifølge Sky Sports.

Straffet af UEFA og FIFA

Baggrunden for de mange fremmødte børn er, at Ungarn på grund af "diskriminerende" adfærd blandt fans under EM 2020 er blevet straffet af UEFA med tre hjemmekampe uden tilskuere.

Derudover er Ungarn blevet straffet af FIFA for racistiske ytringer fra fans mod engelske spillere i en VM-kvalifikationskamp sidste år.

Som udgangspunkt skulle Ungarn derfor spille for tomme tribuner i lørdagens kamp. Men Ungarn har anvendt en UEFA-regel, der betyder, at man må lukke børn under 14 år ind til opgør, hvor dørene ellers er lukkede.

Derfor var godt 30.000 børn på plads til lørdagens kamp, hvor der dog måtte komme én voksen med per tiende barn. Men det betød altså ikke, at diverse buh-råb forsvandt.

- Jeg hørte det, og det er enormt skuffende, fordi vi har talt nok om det som et hold, som spillere, som klubber om, hvad vi forsøger at gøre, siger den engelske landsholdsspiller Conor Coady til Sky Sports og fortsætter:

- Vi vil ikke stoppe med at gøre det, men vi vil gerne tro, at folk forstår, hvad vi prøver at gøre nu, så det er enormt skuffende, men det vil ikke forhindre os i at gøre det i næste kamp.

Specielt anførerbind

Knæet i græsset før kampstart var ikke det eneste signal, England sendte under kampen.

Den engelske anfører, Harry Kane, var nemlig iført et regnbuefarvet anførerbind for at vise landsholdets støtte til mangfoldigheden i forbindelse med pride-måneden.

Et valg, der ifølge TV 2 SPORTs fodboldekspert Jonas Hebo lægger pres på UEFA.

- Det kan godt være, at det er pride-måned. Men det er også helt specifikt for at markere, at de ikke vil stå model til det, der skete sidst. Det er et godt statement, fordi FA (det engelske fodboldforbund, red.) er et af de største og mest respekterede forbund i UEFA.

- Så det lægger pres på, og det er godt at se, siger Jonas Hebo.

England tabte højst overraskende lørdagens kamp til Ungarn med 1-0.