VM fodbold

VM-nation strejker - kamp aflyst

Uroen ulmer omkring de canadiske fodboldherrer, der strejkede og nægtede at gå på banen til en testkamp mod Panama natten til mandag.

Lykken var ikke til at misse, da Canada skrev historie ved at kvalificere sig til VM i fodbold for første gang siden 1986.

En gylden generation af canadiske talenter havde gjort det, der siden firserne ikke havde været muligt.

Nu er der dog alvorlige revner og sprækker i det fundament, da de canadiske landsholdsspillere natten til mandag strejkede og nægtede at gå på banen grundet en konflikt med deres eget forbund.

- Til trods for den hidtil usete succes for vores både herre- og kvindelandshold i 2021/22, har vi ikke set ændringer. Hvor er fremskridtene? Hvor er pengene?

- Vi vil gerne samarbejde med vores forbund, men forholdet har været anstrengt i årevis. Og nu har Canada Soccer (fodboldforbundet) udvist mangel på respekt for vores hold og bragt vores forsøg på at højne standarden og udviklingen af fodbold i Canada i fare, skriver spillerne i et fælles brev med navnet "Dear Canada".

Aftale med privat firma udskældt

Problematikken har rødder i en tiårig aftale, det canadiske fodboldforbund indgik med et privat firma, Canada Soccer Business i 2019.

Spillerne vil have den aftale ud i offentligheden, da de mener, den spænder ben for udviklingen af canadisk fodbold.

- Vi har brug for, at vilkårene for denne aftale bliver afsløret og rettet. Vi vil vide, hvem der skrev under på denne aftale, der har givet vores forbund håndjern på.

- Hvorfor har Canada Soccer (det canadiske fodboldforbund, red.) afgivet autonomien af den største mulighed for at vækste vores fodboldprogram i årevis?

Præsidenten for det canadiske fodboldforbund, Nick Bontis, forsvarer aftalen og samarbejdspartneren, som han mener, har været afgørende for udviklingen af canadisk fodbold.

- De (Canada Soccer Business, red.) har investeret betragtelige beløb og midler for at promovere fodbold i dette land på et kritisk tidspunkt for dens vækst.

- I fællesskab har vi skabt en national liga i dette land, hvilket skaber en national vej for canadiske fodboldtalenter på tværs af dette land, lød det på et pressemøde.

Spillernes krav

I brevet fra spillerne er der fem krav, som de vil have, at forbundet skal imødekomme, hvis parterne skal finde en aftale.

Spillernes krav

  1. - Gennemsigtighed og en gennemgang af aftalen med Canadian Soccer Business 

  2. - Et lederteam, der kan optimere fodboldbevægelsen og skabe en indtægt fra sponsorater, der skal fremme spillet på alle niveauer 

  3. - En retfærdig struktur, hvor indtægterne fra kampbonusser og procentdelen af præmiepenge ved verdensmesterskaber i fodbold deles lige, samt at en national kvindeliga skal udvikles 

  4. - VM-kompensation, der inkluderer 40% af præmiepengene og en omfattende pakke for familie og venner til VM i Qatar. 

  5. - Flere tidligere spillere fra herre, kvinde, og paralandshold integreres i lederstillingen i fodboldforbundets bestyrelse. 

Spillerne runder brevet af med en undskyldning til fansene og et udtryk for, at de håber, de er nået til enighed inden d. 9. juni, hvor Canada skal spille en testkamp mod Curacao - som også er i fare for at blive aflyst.

Ved VM, der begynder i slutningen af november, er Canada i pulje med Belgien, Marokko og Kroatien.