EM fodbold

- De tager en kæmpe chance i forhold til stemningen i truppen

TV 2 SPORTs fodboldredaktør Carsten Werge forstår godt den sportslige årsag bag udtagelsen af Nadia Nadim til EM.

Der var helt tydeligt en elefant i rummet, da landstræner Lars Søndergaard overtog ordet på torsdagens pressemøde.

Her skulle han udtage det danske landshold til sommerens EM-slutrunde, og ét spørgsmål meldte sig. Bliver Nadim, der ikke har spillet en landskamp i et år, udtaget?

Svaret var ja, da DBU havde gemt Nadims udtagelse til sidst i en større præsentationsvideo. Efter udtagelsen var Nadim stadig elefanten i rummet.

Lars Søndergaard og DBU tager en kæmpe chance i forhold til stemningen i truppen

Carsten Werge

Lars Søndergaard viste godt, han blev nødt til at italesætte udtagelsen af den danske fodboldstjerne, der har spillet 99 landskampe. Nadim har nemlig været i vælten, efter hun tidligere på året blev præsenteret som officiel VM-ambassadør for den udskældte slutrunde i Qatar.

- Det er jo alt andet lige den rigtige beslutning at udtage hende. Nadim har jo ikke gjort noget ulovligt. Hun har gjort noget, der er moralsk forkasteligt. Lars Søndergaard skal jo udtage det hold, han mener, der kan gøre det bedst for Danmark.

- Og jeg er sikker på, det er den vurdering, han har taget. Han er ikke gået ind i problemstillingen om, at Nadim er ambassadør for VM, siger TV 2 SPORTs fodboldredaktør Carsten Werge.

Én ting undrer dog Werge efterfølgende.

Hvorfor jager de ikke spøgelset væk nu?

Det er blevet gjort klart, at Nadia Nadim på mandag vil udtale sig om sit virke som VM-ambassadør. Men hvorfor vente så længe, efter hun bortset fra et enkelt besøg i Go'morgen Danmark har afvist at stille op gang på gang?

- Det undrer mig over, at hun ikke går ud og siger noget i dag. Det undrer mig, de ikke får jaget spøgelset væk nu, for det her kommer til at ligge tungt over det danske landshold fra nu af.

- Der er ingen tvivl om, at Nadim er indstillet på at udtale sig på mandag. Det har hun jo clearet med DBU. Hvor meget hun har tænkt sig at sige, er jo det, der er interessant. For DBU kan jo nok ikke definere, hvor meget hun skal sige, og hvad hun skal svare på. Så det bliver spændende.

Carsten Werge mener, det bliver spændende af flere årsager.

Hun suger opmærksomheden fra alle de andre

Han synes først og fremmest, at det er komisk, at Nadia Nadim er ambassadør uden at ville udtale sig om slutrunden i november og december. For er det ikke det, en ambassadør gør? Repræsenterer og promoverer sin organisation?

Når det er sagt, så er Werge også spændt på at se, hvordan Nadims udtagelse påvirker spillertruppen.

- Pernille Harder, en af de ubestridt største stjerner, har jo allerede sagt offentligt, at hun havde truffet et andet valg, hvis hun havde fået samme mulighed som Nadia Nadim. Så der er jo allerede helt sikkert noget i den her trup, der skal klinkes.

- I forvejen har hun været ude at truppen i noget tid, og nu kommer hun så tilbage og suger al den opmærksomhed, som de andre nok også gerne vil have del i. Og nu er det så en helt anden dagsorden. Og det er der, Lars Søndergaard og DBU tager en kæmpe chance i forhold til stemningen i truppen, for vi kan først se, hvordan den er, når de kommer i gang med kampene.

På pressemødet gjorde landstræneren det dog klart, at der på de indre linjer ingen problemer vil opstå.

- Der vil helt sikkert blive spurgt, om det ikke skaber uro at udtage Nadim. Ikke hos os. Ikke internt. Vi har en fantastisk gruppe spillere, og der er et fantastisk sammenhold. Det har Nadia Nadim været en del af de seneste år, lød det fra Lars Søndergaard.

EM lige om hjørnet

Inden EM venter to testkampe i Danmark.

Den 24. juni spiller kvindelandsholdet for første gang nogensinde i Parken, når Brasilien kommer på besøg. Den 29. juni gælder det Norge på landsholdets sædvanlige hjemmebane i Viborg.

Landsholdet er i EM-gruppe med Tyskland, Spanien og Finland og åbner EM den 8. juli mod tyskerne. De to bedste hold fra gruppen går videre til kvartfinalerne.

Danmark nåede finalen ved det seneste EM i 2017, men kvalificerede sig ikke til VM i 2019.

Herunder kan du blive klogere på de 23 danske EM-spillere:

Danmarks EM-trup

Lene Christensen
 • Fødselsdag: 04.02.2000
 • Position: Målmand
 • Klub: Rosenborg BK

Her er en spiller, der forstår at gøre sin entré på den store scene! Efter et coronaudbrud på det danske hold før EM-kvalifikationskampen mod Italien i december 2020, der tvang den nu pensionerede Katrine Abel til at gå i isolation, greb 20-årige Lene Christensen chancen. Hun holdt målet rent og blev kampens spiller – og så havde Danmark den nye nummer 1 på plads.

I 2020 blev hun kåret som årets talent i Danmark, og året efter var hun blandt UEFA’s ti talenter at holde øje med i 2021. 167 centimeter høje Christensen kommer sandsynligvis til at holde Danmark i sikre hænder både ved EM og i mange år frem.

Katrine Svane
 • Fødselsdag: 17.03.1998
 • Position: Målmand
 • Klub: AGF

Trods efternavnet Svane lægger hun ikke alle sine æg i samme rede. Ved siden af fodboldkarrieren læser hun nemlig medicin på Aarhus Universitet, så den ene karriere kan afløse den anden.

Hun er vokset op i Assens på Fyn, men siden 2015 har hun spillet i Danmarks næststørste by, Aarhus. I dag er hun anfører og en meget vigtig spiller for AGF. Landsholdsdebuten fik Katrine Svane den 12. juni mod Østrig.

Laura Frederikke Worsøe Nielsen
 • Fødselsdag: 28-10-2001
 • Position: Målmand
 • Klub: Odense Q

Den 20-årige målmand er vant til at steppe op. Som spiller i den næstbedste række kom hendes debut som lidt af en overraskelse, at hun fik landsholdsdebut i testkampen mod Østrig 12. juni, hvor Lene Christensen og Kathrine Larsen ikke var med.

Odense-keeperen har spillet college-fodbold i USA, og efter pausen i testkampen mod Østrig viste hun, at hun fortjener pladsen frem for Kathrine Larsen. Hendes lillebror er også målmand. Han står i OB.

Katrine Veje
 • Fødselsdag: 16.06.1991
 • Position: Forsvarer
 • Klub: FC Rosengård

Da Veje senest scorede for Danmark, endte holdet i EM-finalen (som Holland dog vandt). Veje scorede nemlig det eneste mål i den sidste gruppekamp, selvom hun ellers ikke er kendt for at score mange mål. Katrine Veje er derimod kendt som en meget alsidig spiller, der er rykket fra venstre kant til wingback og ind som den venstre spiller i et tremandsforsvar. Hun er vild med at drible og har et fortræffeligt venstreben.

Da hun var yngre, spillede hun med både Rasmus Falk og Christian Eriksen i Middelfart. Nu står hun foran sit fjerde EM som en af de bedste forsvarsspillere i den svenske liga.

Luna Gevitz
 • Fødselsdag: 03.03.1994
 • Position: Forsvarer
 • Klub: BK Häcken

Luna Gevitz er kun noteret for 16 landskampe, selvom hun har været med omkring holdet siden sin debut i 2014. Hun var også med i truppen, da Danmark vandt EM-sølv i 2017.  

Ved siden af fodboldkarrieren har hun uddannet sig til arkitekt, og faktisk lister hun den titel før fodboldspiller på sin Instagram-konto. I løbet af de seks års uddannelse nåede Gevitz at spille som professionel i tre forskellige lande.

- Jeg kan lide at have mange bolde i luften, har hun sagt. Bolde i luften har hun også i svenske Häcken, hvor hun blev en del af holdets anførergruppe i 2022.

Sara Thrige
 • Fødselsdag: 15.05.1996
 • Position: Forsvarer
 • Klub: AC Milan

Som et tog vil Sara Thrige drøne frem og tilbage på Danmarks højre kant, men i AC Milan, hvor hun skiftede til sidste sommer, har hun mest været brugt som wingback.

Hun er rolig på bolden og har altid øje for en god aflevering. Derfor laver hun mange oplæg til mål, og generelt vil hun gerne være med i det offensive spil.  

Thrige er født i Farsø, og hun er ikke familiens eneste fodboldspiller. Hendes tvilling, Sofie, spiller i B.93 i den næstbedste række i Danmark.

- Jeg havde aldrig rigtigt et idol, da jeg voksede op, fortalte hun i forbindelse med skiftet il Milan.

- Jeg ville bare være så god, jeg kunne.

Simone Boye Sørensen
 • Fødselsdag: 03.03.1992
 • Position: Forsvarer
 • Klub: Arsenal

Hun begyndte at spille fodbold som syvårig, og siden har hun udviklet sig til at være en af de bedste forsvarsspillere i Europa – både fysisk og mentalt. Desværre har hun også været uheldig med nogle skader, men når hun er klar, tager hun masser af ansvar på banen. Ved EM 2017 sikrede hun eksempelvis Danmark en plads i finalen, da hun afgjorde straffesparkskonkurrencen mod Østrig med en sikker afslutning helt oppe i hjørnet.

Simone Boye bruges ofte som midterforsvarer, men hun kan også spille på den defensive midtbane.

- Jeg er en leder, når tingene er svære, udtalte hun, da hun skiftede fra Bayern München til Arsenal i 2021.

Stine Ballisager Pedersen
 • Fødselsdag: 03.01.1994
 • Position: Forsvarer
 • Klub: Vålerenga

Ballisager, eller bare 'Ballis', elsker at forsvare.

- Der findes ikke noget bedre end en perfekt, glidende tackling, siger hun.

Ballisager er en fighter og en leder, og hun har været anfører i både VSK Aarhus (nu AGF) og Vålerenga. Landsholdsdebuten kom i 2013, og i 2017 var hun med ved EM uden dog at komme på banen. Denne gang bliver rollen noget større, efter at hun har spillet sig ind i Lars Søndergaards startopstilling. Det har krævet både dedikation, hårdt arbejde og en hel del tålmodighed. Ballisager måtte vente mere end fem år mellem landskamp nummer to og tre.

Rikke Sevecke
 • Fødselsdag: 15.07.1996
 • Position: Forsvarer
 • Klub: Everton

Endnu en leder på det danske hold. Der gik ikke lang tid, fra hun skiftede til franske FC Fleury 91, før hun blev anfører, og på landsholdet er hun vicekaptajn. Normalt spiller hun i det centrale forsvar, hvor hun brillerer ved at sparke næsten lige godt med begge ben.

Sevecke er vokset op i Nykøbing Falster, og hun begyndte at spille fodbold allerede som treårig. Hun spillede med drenge, indtil hendes forældre skabte et pigehold.

Sara Holmgaard
 • Fødselsdag: 28.06.1999
 • Position: Forsvarer
 • Klub: Turbine Potsdam

Nøjagtigt som sin tvilling Karen er Sara en spiller med stort potentiale. Hun har været uheldig med skader, efter at hun skiftede fra Fortuna Hjørring til Turbine Potsdam i 2021, men når hun er klar, er Sara Holmgaard en teknisk god midterforsvarer. Hun er, ligesom sin søster, rolig på bolden og afbalanceret under pres, og så kan hun godt lide at gå med frem.

Janni Thomsen
 • Fødselsdag: 16.02.2000
 • Position: Midtbanespiller/wingback
 • Klub: Vålerenga

Ved siden af fodbolden nyder den altid smilende Thomsen godt af at spille i Norge, hvor hun kan stå på langrendsski i fritiden. Under den første lockdown begyndte hun også at strikke, og med pizzabagning som en tredje interesse og en titel som ernæringsvejleder er hun meget alsidig uden for banen. Inde på banen spiller Thomsen hovedsageligt højre kant, hvor hun har en farlig højre fod og gerne bidrager med driblinger offensivt og tacklinger defensivt. Dermed kan hun faktisk dække flere positioner.

Karen Holmgaard
 • Fødselsdag: 28.06.1999
 • Position: Midtbanespiller
 • Klub: Turbine Potsdam

I hele sit fodboldliv har Karen Holmgaard spillet med sin tvillingesøster, Sara. Fra Vejle til Fortuna Hjørring til Turbine Potsdam og det danske landshold.

Karen Holmgaard er en stærk, venstrebenet midtbanespiller med et godt blik for spillet. Desværre har hun været ramt af nogle skader, men her i foråret scorede hun sit første mål for Danmark – tre år efter sin seneste landskamp.

Kathrine Møller Kühl
 • Fødselsdag: 05.07.2003
 • Position: Midtbanespiller
 • Klub: FC Nordsjælland

Kühl, eller 'Ke', har været på Goals liste over de bedste unge spillere, og det er ikke uden grund. Da hun kom på banen mod Spanien sidste år, fik hun straks fat i bolden, hvorefter hun satte Alexia Putellas af med en skarp dribling i sin blot tredje landskamp, hvor Danmark ikke havde bolden ret meget.

Som 16-årig blev hun kampens spiller, da FCN vandt pokalfinalen, og som 19-årig besidder hun en teknik i verdensklasse og et blik for spillet, hun ikke er bange for at bruge.

Sanne Troelsgaard
 • Fødselsdag: 15.08.1988
 • Position: Midtbanespiller
 • Klub: Reading FC

Troelsgaard er en af de mest erfarne og veltrænede spillere, og når hun ikke spiller fodbold, kan du næsten altid finde hende i styrkerummet. ”Jeg er afhængig af at træne”, har hun engang sagt.

Sanne Troelsgaard har spillet fodbold, siden hun var 6 år, og nu har hun rundet 160 landskampe og 55 mål i rødt og hvidt.

Det røde felt har hun også ramt med sit iltre temperament, og engang blev hun så arrig til en træning i Brøndby, at hun forlod banen og kørte knap 240 kilometer hjem til familien i Vejen. Troelsgaard er nemlig et stort familiemenneske, og hun er tæt forbundet med sin tvilling Lotte, der også har spillet på landsholdet. I 2013 gik Troelsgaards far bort efter sygdom. Det fik Sanne til at melde fra til EM, og siden da har hun peget op mod himlen, når hun har scoret. ”Han er altid med mig på banen”, siger hun.

Sofie Svava
 • Fødselsdag: 11.08.2000
 • Position: Midtbanespiller
 • Klub: Real Madrid

“Det bedste venstre ben i Sverige sidder på en dansker”, lød det i svenske aviser, da Sofie Svava spillede for Rosengård. Nu er hun i Real Madrid, hvor hun er lidt af en sjældenhed i kvindefodbold. 21-årige Svava er nemlig allerede blevet købt af en anden klub hele tre gange.

Svava kan løbe op og ned ad venstrekanten i timevis, og det resulterer i masser af indlæg i løbet af en kamp. Hun er teknisk god, og hun vil ofte udfordre i en-mod-en-situationerne.

Sofie Junge Pedersen
 • Fødselsdag: 24.04.1992
 • Position: Midtbane
 • Klub: Juventus

Med et stort pandebånd, der forebygger skader efter en alvorlig hjernerystelse, er Junge let at få øje på. Men spillet er også iøjnefaldende. Hun har en stor motor, som hun bruger på den centrale midtbane for både Juventus og Danmark. Junge var desuden den første kvinde, der scorede på Juventus’ mægtige Allianz Stadium i 2019.

Uden for banen laver Junge en masse frivilligt arbejde i Afrika og særligt Ghana, hvor hun er med til at udbrede fodbolden. ”Jeg har altid været interesseret i Afrikas udvikling, og det vil jeg arbejde videre med, når jeg stopper med at spille”, siger hun.

Mille Gejl
 • Fødselsdag: 23.09.1999
 • Position: Angriber
 • Klub: Häcken

Mille Gejl er vild med mål – især gode mål, men alligevel kunne hun næsten ikke tro sine egne øjne, da hun lavede et perlemål uden lige i VM-kvalen mod Rusland. Den flotte scoring helt oppe i det ene målhjørne blev fortjent kåret som årets mål af en kvindefodboldspiller.

Gejl kan både spille som 10’er og som kant, men uanset hvad er hun ikke bleg for at afslutte.

Hun har kæmpet lidt med skader, men når hun er klar, er hun næsten en garanti for mål. På landsholdet fik hun debut sammen med Snerle, Svava og Madsen i en testkamp mod Finland i 2019 – og Gejl scorede det afgørende mål.

Pernille Harder
 • Fødselsdag: 15.11.1992
 • Position: Angriber
 • Klub: Chelsea

Hvor skal man næsten begynde? To gange er hun kåret som årets spiller af UEFA. Årets spiller i Tyskland som den første udlænding. Syv gange årets spiller i Danmark. Den mest scorende for landsholdet nogensinde. Tilføj en andenplads ved Ballon d’Or og to førstepladser i Guardians top-100 i verden. Pernille Harder er tydeligvis en af sportens allerstørste stjerner.

Som ung spillede hun med Viktor Fischer og Erik Sviatchenko i FC Midtjylland, og hele vejen igennem sin karriere har hun kæmpet for at blive verdens bedste. I 2020 blev hun verdens dyreste, da hun skiftede fra Wolfsburg til Chelsea, hvor hun blev holdkammerat med sin partner, Madalena Eriksson.

Rikke Marie Madsen
 • Fødselsdag: 09.08.1997
 • Position: Angriber
 • Klub: Madrid CFF

Hvordan fejrer man sit første landholdsmål? Ifølge Rikke Marie Madsen med en flikflak!

Uden for banen smiler hun konstant, og inde på banen har hun både fart og et blik for at finde hullerne bag modstanderens forsvarer. Rikke Marie Madsen havde aldrig tænkt over at spille på landsholdet, før hun blev udtaget af Lars Søndergaard – mens hun i øvrigt stod med en Bacardi Breezer i hånden efter sæsonens sidste kamp i 2018.

Signe Bruun
 • Fødselsdag: 06.09.1998
 • Position: Angriber
 • Klub: Manchester United/Lyon

Signe Bruun elsker at score mål, og hun er god til det. Som U17-landsholdsspiller scorede hun engang otte mål for Danmark, og på A-landsholdet nettede hun i oktober 2021 fem gange mod Bosnien og Hercegovina.

Som 16-årige flyttede hun hjemmefra for at spille i Fortuna Hjørring, hvorefter hun tog til PSG og Lyon i Frankrig. I 2021 blev hun kåret som årets spiller i Danmark, og i foråret var hun lejet ud til Manchester United.

Stine Larsen
 • Fødselsdag: 24.01.1996
 • Position: Angriber
 • Klub: Häcken

Ved det seneste EM spillede Larsen, der også er ingeniør, en helt anden rolle end nu. Dengang blev hun brugt i forsvaret, hvor hun gjorde det så godt, at hun stadig blev placeret i den bagerste kæde, selvom hun spillede angriber på klubplan.

Hun begyndte at spille fodbold i Ejby, og som 12-årige skiftede hun til Brøndby. Her endte Larsen som vægmaleri i klubhuset sammen med Riza Durmisi. Ideen var at inspirere andre til at arbejde hårdt for at indfri drømmen om at spille på klubbens førstehold.

Nadia Nadim
 • Fødselsdag: 02.01.1988
 • Position: Angriber
 • Klub: Racing Louisville

Hun blev født i Afghanistan og flygtede til Danmark, efter at hendes far blev dræbt af Taliban. Planen var at rejse til London, men familien endte i Randers, hvorefter Nadim fik øjnene op for fodboldspillet. Det blev Nadia Nadims levevej, og hun har spillet i nogle af verdens største klubber, mens hun har uddannet sig som læge og lært otte forskellige sprog. ”Tro det eller ej, men jeg er ret klog.”

På banen er hun ikke bleg for at prøve nogle ting af, og uden for banen markerer hun sig også – blandt andet som officiel ambassadør for det udskældte herre-VM i Qatar.

Sofie Bredgaard
 • Fødselsdag: 18.01.2002
 • Position: Angriber/midtbanespiller
 • Klub: Rosengård

Bredgaard kan sammenlignes med Pernille Harder, der også forlod Danmark for at spille for Linköpings. I dag regnes Bredgaard som et af de største offensive talenter i dansk kvindefodbold, og hun har allerede været til prøvetræning i Manchester City.

I øjeblikket spiller hun for Rosengård i Sverige, hvor hun altid er klar til at udfordre sin direkte modstander med sin fascinerende teknik og sine gode skud. Har spillet på alle ungdomslandsholdene og fik debut på A-landsholdet i april.