Mystisk Jammerbugt-tysker afbryder interview: - Det er ikke noget at snakke om offentligt

TV 2 har talt med Klaus-Dieter Müller, der sidste år købte danske Jammerbugt FC, om hans mystiske firma og gæld i Danmark.

En lille nordjysk by.

En gældsat tysk investor.

En strøm af udenlandske fodboldspillere, der ikke får udbetalt løn.

Seks spillere, der bliver sendt pĂĄ gaden, fordi klubejeren ikke kan betale huslejen.

Jammerbugt FC har det seneste år været genstand for adskillige skandaler, efter at den lille nordjyske klub blev overtaget af tyske Klaus-Dieter Müller.

Det er ikke den eneste danske klub med udenlandske ejere, der har haft problemer, og nye regler fra Divisionsforeningen gør, at man fremover skal leve op til en række krav, hvis man vil købe sig ind i danske fodboldklubber.

Men hvem er Klaus-Dieter MĂĽller egentlig?

TV 2 har set nærmere på den mystiske investor bag den nordjyske fodboldklub.

Overtog gældsramt klub

I foråret 2021 kom frem, at Klaus-Dieter Müller havde købt Jammerbugt FC - en eliteoverbygning til den lille fodboldklub Jetsmark IF, der har hjemme i den nordjyske by Pandrup.

Tyskeren overtog klubben gratis, men med forpligtelse til at betale klubbens gæld på 1,8 millioner kroner. Klubben rykkede samtidig op fra 2. division til 1. division.

Den nye ejer begyndte hurtigt at importere udenlandske spillere til klubben, især fra Afrika. Og under et år efter overtagelsen stillede Jammerbugt FC som det første hold i Danmarkshistorien med et hold udelukkende bestående af udlændinge.

Allerede i efteråret 2021 ramte de første skandaler klubben, da det kom frem, at flere spillere ikke havde fået udbetalt løn.

På trods af at den tyske ejers forsikringer om, at lønnen var på vej, blev det langtfra eneste gang, at den historie trak overskrifter.

Spillere sat pĂĄ gaden

I starten af juni i år fortalte den 23-årige nigerianske back Solomon Ogberahwe til Nordjyske, hvordan han efter sin fars død ikke havde råd til at besøge sin familie, fordi han ikke havde fået løn.

- En flybillet koster 800 euro (cirka 5950 kroner). De penge har jeg ikke, sĂĄ lige nu har jeg ikke mulighed for at komme hjem til min familie, sagde han til avisen.

Samtidig oplyste Spillerforeningen i april, at Klaus-Dieter Müller skulle have udbetalt spillere deres nettoløn kontant, hvilket foreningen kalder ”meget usædvanligt”.

Samme måned blev seks af Jammerbugt FCs spillere Ifølge Spillerforeningen sat på gaden, fordi Klaus-Dieter Müller ikke havde betalt sin gæld til Jetsmark Idrætscenter, hvor spillerne boede.

Desuden har ”de fleste spillere” i klubben ifølge Spillerforeningen været ansat på deltidskontrakter, selvom de trænede flere gange om dagen og dermed arbejdede som fuldtidsansatte.

Det slog den tyske ejer dog over for DR hen som ”småfejl”:

- Vi har misforstået regler og begået fejl. Det må man indrømme. Men at Spillerforeningen nu bruger disse småfejl til at ødelægge klubben, taler for sig selv, lød det fra Klaus-Dieter Müller i et skriftligt svar til DR 15. juni.

Et ikke-eksisterende firma

Der er ikke megen offentlig information tilgængelig om den tyske klubejer.

Hans primære tilknytning til fodboldverdenen er, at han har været præsident i den tyske fodboldklub Hannover 96 tilbage i halvfemserne. Siden har han ifølge det tyske selskabsregister beskæftiget sig med vin- og ejendomshandel.

TV 2 talte med klubejeren om hans firma og gæld til danske firmaer. Video: Jakob Hohlmann Villumsen

En internetsøgning på hans navn fører som et af få resultater til firmaet Soccercompetition. Et firma, der ifølge hjemmesiden rådgiver fodboldspillere, trænere og arkitekter inden for stadionbyggeri.

På hjemmesiden står der, at Klaus-Dieter Müller er direktør, og at firmaet har eksisteret siden 1998. Men firmaet har faktisk aldrig rigtigt eksisteret, fortæller tyskeren til TV 2.

- Det var aldrig et firma. Det er ikke svært at forstå. Det var planlagt, men skete aldrig, siger Klaus-Dieter Müller over en telefonforbindelse.

Interviewet foregik over telefon, fordi Klaus-Dieter MĂĽller, der er i Spanien, ikke mente, at en videoforbindelse ville virke.

Og samtalen sluttede brat, da TV 2 spurgte nærmere ind til hans økonomi og en gæld til et nordjysk busfirma.

- Det er ikke noget at snakke om offentligt. Kan du respektere det eller ej?

Men har du tænkt dig at betale dem, og hvis ja, hvornår?

- Undskyld, men jeg er nødt til at slutte her, sagde Klaus-Dieter Müller og smækkede røret på.

Nye krav til klubejere

Klaus-Dieter MĂĽller er ikke den eneste klubejer, der har trukket den slags overskrifter.

Gennem de seneste år har flere pengestærke udlændinges opkøb af danske fodboldklubber trukket et spor af møgsager efter sig.

Og nu skal man altså skal leve op til en række nye krav for at købe sig til ”væsentlig indflydelse” i en dansk fodboldklub i de fire øverste rækker.

Her er kravene til nye ejere

Fremover kan danske fodboldklubber miste sine kontrakttilladelser, hvis en ejer med mindst en tredjedel af stemmerettighederne i klubben:

  • Er straffet for økonomisk kriminalitet som hvidvask eller skatteunddragelse
  • Er i konkurskarantæne eller har "væsentlig og omfattende" konkurshistorik
  • Har "væsentlig indflydelse" i et bettingselskab
  • Er registreret som fodboldagent eller ejer en fodboldagentvirksomhed
  • Er underlagt ultimativ kontrol af en nationalstat
  • Har aktiviteter i lande placeret højt pĂĄ diverse indekser for korruption, hvidvask eller terrorfinansiering

Derudover mĂĄ en person eller gruppe af personer med "væsentlig indflydelse" over Ă©n klub i Herre-DM ikke eje mere end 20 procent af en anden klub i Herre-DM.

Hvis de to klubber spiller i samme række, er grænsen 10 procent.

Kilde: Divisionsforeningen

Blandt andet må man ikke være straffet for hvidvask eller skatteunddragelse, have stor indflydelse i et bettingselskab, være fodboldagent eller have for mange konkurser bag sig.

Overholdes kravene ikke, risikerer klubben at miste sin tilladelse til at indgĂĄ kontrakter med spillere.