VM fodbold

Nadia Nadim forsvarer sit ambassadørskab for VM i Qatar

Nadia Nadim får penge for at være ambassadør for herre-VM i Qatar, men hun havde gjort det, selv om hun ikke havde fået penge for det, siger hun.

Mandag eftermiddag stillede fodboldspiller Nadia Nadim sig op foran den danske presse i kvindelandsholdets lejr.

For for første gang at forklare, hvorfor hun har sagt ja til at være ambassadør for herre-VM i Qatar sidst på året. Et ja hun forsvarer til det sidste.

- Grunden til, at jeg sagde ja til ambassadørskabet er egentlig ret simpel. Jeg er født i regionen. Jeg ved, hvordan forholdene er. Jeg ved også godt, hvordan kvinderne har det. VM og fodbold generelt er et kæmpe redskab og kan gøre en kæmpe forskel. Man kan bruge det til at uddanne folk, man kan bruge det til at ændre folks meninger. Det føler jeg også selv, at jeg har gjort med mit liv.

- For mig var det en no-brainer. Jeg ved godt, at mange af jer tror, at jeg gør det for pengenes skyld. For mig handler det ikke om penge, det har det aldrig gjort. I har holdt øje med min karriere. Penge har ikke været min motivationsfaktor, og det er det stadig ikke.

- Jeg får penge for det her, men det er ikke særligt meget, og jeg havde gjort det, selv om jeg ikke havde fået penge for det. Jeg har selv betalt for mine rejser derned. Så ét, fordi jeg ved, at jeg kommer til at gøre en forskel. To, fordi jeg elsker fodbold. Jeg vil gerne se kampene. Ret simpelt, lyder det fra Nadia Nadim, der afviser, at hun med sit ambassadørskab er med til at legitimere styret i Qatar.

- Jeg er ambassadør for VM i fodbold i Qatar. Jeg synes, det er mærkeligt, at I tror, at jeg prøver at forherlige Qatar. Det har jeg på intet tidspunkt gjort. Der er mange problemer, men problemerne eksisterer også i andre lande. Nu jeg har en mulighed for at gøre en forskel gennem fodbold og forbedre vilkårene for nogle kvinder og migrantarbejdere, siger Nadim til TV 2 SPORT.

Aprilsnar?

34-årige Nadim afslørede selv på det sociale medie Instagram 1. april, at hun var blevet ambassadør for herre-VM i Qatar, der spilles fra 21. november til 18. december.

På grund af datoen, 1. april, og hendes efterfølgende story med teksten "glædelig 1. april til alle" og "aprilsnar" var der megen tvivl om, hvorvidt det nu også var rigtigt, at hun var blevet VM-ambassadør.

Men nogle dage senere bekræftede Det internationale fodboldforbund, FIFA, at Nadims ambassadørskab var reelt nok.

- Vi er glade for at kunne bekræfte, at Nadia Nadim er ambassadør for FIFA World Cup Qatar 2022, skrev en talsperson fra FIFA i en e-mail til TV 2 SPORT.

Harder afviser, at Nadims ambassadørskab vil skabe konflikter

I kølvandet på Nadia Nadims ja til VM-ambassadørskabet valgte Dansk Flygtningehjælp at sløjfe hendes ambassadørtitel, og for en uge siden gjorde Nadims anfører på landsholdet, Pernille Harder, det klart, at hun ikke havde takket ja til et ambassadørskab for herre-VM i Qatar, såfremt hun var blevet tilbudt det.

Men at Nadim har gjort det, vil ikke få indflydelse på deres samarbejde på landsholdet, slår Harder fast.

- Selv om Nadia er ambassadør for Qatar, har hun ikke noget imod mig, fordi jeg er homoseksuel. Jeg havde ikke gjort det, men det ved Nadia også godt, siger Pernille Harder til TV 2 SPORT, efter at hun også har hørt Nadia Nadims statement.

- Selv om vi har forskellige holdninger og forskellige overbevisninger om, hvad man skal gøre ud fra sine værdier, kan vi stadig godt samarbejde, tale sammen, grine sammen og spille fodbold sammen.

Kommer det til at skabe konflikter på holdet?

- Det ved jeg, at det ikke vil. Jeg tror mest, at det er medierne, der vil skabe de her konflikter. Vi har talt om det, og hele holdet er med på, at Nadia er tilbage.

- Vi kender hendes kvaliteter som fodboldspiller, som en fantastisk fodboldspiller. Jeg er glad for, at hun er tilbage efter sin skade, og jeg er sikker på, at hun med hendes erfaring, kvaliteter og mentalitet kan hjælpe os til at komme langt til EM, lyder det fra Harder.

- Næste skridt vil være, at Harder og kæresten kan kysse

Af den danske presse blev Nadia Nadim spurgt, hvordan hun har det med, at Pernille Harder ikke kan kysse sin kæreste på åben gade i Qatar. I Qatar er homoseksualitet nemlig ulovligt og kan give op til syv års fængsel.

- Det er helt forkert, lyder det fra Nadim, der fortsætter:

- Jeg støtter ikke de holdninger. Man må elske dem, man vil. Jeg vil aktivt gøre en forskel. Næste skridt vil være, at Harder og kæresten kan kysse.

- Rom blev ikke bygget på en dag. Det tager tid at forbedre rettighederne i Qatar, siger Nadia Nadim ifølge Ritzau.

Nadim har spillet 99 A-landskampe for Danmark. Til daglig spiller hun for amerikanske Racing Louisville.

Kvindelandsholdet tager hul på EM i England 8. juli. Inden da møder holdet Brasilien og Norge i testkampe. Kampen mod Brasilien spilles i Parken 24. juni. Norge gæster Viborg Stadion 29. juni.