Nadim føler sig mere velegnet til at gøre en forskel end de fleste på herrelandsholdet
Nadia Nadim forsikrer, at der ikke bliver intern uro i EM-truppen trods hendes ambassadørskab i Qatar.
Nadia Nadim respekterer, at Dansk Boldspil-Union (DBU) er imod, at hun har påtaget sig et ambassadørskab for herrernes VM-slutrunde i Qatar.
Det fortalte den omdiskuterede fodboldspiller, da hun mandag holdt hof for den danske presse i Helsingør, hvor landsholdet er mødt ind til EM-forberedelse.
Begge parter arbejder for at forbedre forholdene i Qatar, men fodbolddirektør Peter Møller har sagt, at han er skuffet over Nadims måde at gøre det på.
Ifølge nogle iagttagere er Nadim nemlig med til at blåstemple styret i Qatar med sit ambassadørskab. Men Nadim tager Møllers skuffelse i stiv arm.
- DBU og jeg har en lang historie. Der er mange gange, vi har været enige og uenige, og jeg respekterer deres holdning, siger hun.
- DBU rejser derned for at være kritisk og for at gøre en forskel og ændre ting. Det tror jeg faktisk, jeg er mere velegnet til end de fleste herrelandsholdsspillere, fordi jeg kender vilkårene og ser ud, som jeg gør - og fordi jeg er en kvinde, siger Nadia Nadim, der er født i Afghanistan.
Nadim håber, at vilkårene bliver bedre
Der var nærmest tale om krydsforhør i teltet ved siden af træningsbanen i det nordsjællandske. Nadia Nadim vidste, at dele af pressen ville gå efter struben på hende, så hun tøvede ikke, når hun så muligheden for at svare igen.
I april offentliggjorde hun sit ambassadørskab for VM-slutrunden i Qatar. Et land, hvor synet på menneskerettigheder er markant anderledes end i Danmark. Eksempelvis er det ulovligt at være homoseksuel.
Samtidig har menneskerettighedsorganisationen Amnesty International i flere rapporter fremlagt, at mange tusinde migrantarbejdere er døde i de seneste år, hvor de blandt andet har været med til at bygge VM-stadioner.
- Selvfølgelig er det pissenederen og ærgerligt, men jeg håber, at vilkårene bliver bedre, siger Nadia Nadim, som slår fast, at der er sket mange ændringer i det seneste årti, siden Qatar blev tildelt værtskabet.
- Det er det, jeg fokuserer på. Jeg vil prøve at være med til at lave forbedringer, siger hun.
Dansk Flygtningehjælp sløjfede Nadims ambassadørtitel
Pernille Harder, en af landsholdets største stjerner, er homoseksuel, hvilket altså er forbudt i Qatar. Derfor kunne man forestille sig, at Nadims ambassadørskab for slutrunden i oliestaten kunne skabe splid i EM-truppen. Men den tanke afviser Nadim blankt.
- Jeg har et fantastisk forhold til mine holdkammerater. Jeg respekterer folks holdninger, og de respekterer mine. Vi er et hold, der vil vinde så mange kampe som muligt, lød det fra Nadia Nadim.
Da det kom frem, at Nadim skulle være ambassadør for VM-slutrunden i Qatar, opstod der kritik fra mange sider. Blandt andet fra nogle af de aktører, som Nadim har samarbejdet med.
Eksempelvis afbrød Dansk Flygtningehjælp sit samarbejde med fodboldspilleren.
- De lever af donationer fra befolkningen, så selvfølgelig vil de gerne fortsætte med være populære, når der er noget, der er negativt, som I har skabt. Det forstår jeg også godt, siger Nadim med henvisning til, at pressen har skabt det negative.
"Medierne har kørt det op til noget, det ikke er"
Det er imidlertid ikke kun presse, DBU og samarbejdspartnere, der er uenige i Nadia Nadims måde at håndtere tingene på.
I en undersøgelse foretaget blandt danskerne af Megafon i april svarede 45,8 procent, at "det er ikke i orden", at Nadim har påtaget sig et ambassadørskab for VM i Qatar.
Nadim er bevidst om, at hun deler vandene.
- Jeg synes ikke, danskerne overreagerer, men medierne har kørt det op til noget, det ikke er, lød afslutningsbemærkningen.
Danmark tager hul på EM i England 8. juli. Kvindelandsholdet er i gruppe med Tyskland, Spanien og Finland.