Fodbold

Spillere i russiske klubber er også fri i næste sæson

Spillere som Anders Dreyer har fået forlænget muligheden for at komme væk fra deres russiske fodboldklubber.

Udenlandske spillere, der er tilknyttet fodboldklubber i Rusland eller Ukraine, kan fortsat vælge at få suspenderet deres kontrakter, uden at det har konsekvenser.

Det meddeler Det internationale fodboldforbund, FIFA, på sin hjemmeside tirsdag.

Ordningen trådte i kraft 7. marts efter Ruslands invasion af Ukraine og varede oprindeligt midlertidigt frem til udgangen af juni.

Nu bliver ordningen forlænget, så reglerne også gælder i hele den kommende sæson - frem til 30. juni 2023.

Ikke den optimale løsning, mener Spillerforeningen

Reglerne betød i foråret blandt andet, at Anders Dreyer skiftede fra Rubin Kazan til FC Midtjylland.

Vi havde gerne set, at man fik mulighed for at ophæve sin kontrakt

Michael Sahl Hansen, direktør i Spillerforeningen

FC København hentede svenskeren Viktor Claesson, som siden har fået en permanent kontrakt i den danske mesterklub. Claesson fik ophævet sin kontrakt i Krasnodar.

Reglerne omfatter også udenlandske trænere i både Rusland og Ukraine. De kan også få suspenderet deres kontrakter i den kommende sæson.

FIFA's beslutning vækker dog ikke udelt begejstring i Spillerforeningen, der er de danske fodboldspilleres fagforening. Her håbede man, at spillerne kunne komme helt ud af deres kontraktlige forpligtelser i Rusland.

- Vi mener ikke, at det er den optimale løsning for spillerne. Vi havde gerne set, at man fik mulighed for at ophæve sin kontrakt, siger direktør Michael Sahl Hansen til Spillerforeningens hjemmeside.

- Den løsning, der er truffet, gør, at spillerne fortsat skal leve i usikkerhed og nu igen skal ind i et forløb, hvor de er "udlånt" i et år. Det gør det svært at skabe kontinuitet og en stabil hverdag for spillerne og deres familier.

- Samtidig har vi svært ved at forstå, at der skulle gå så lang tid, før man kom frem til denne mellemløsning, siger Michael Sahl Hansen.

Dreyer og Abildgaard stadig tilknyttet Rubin Kazan

Den danske midtbanespiller Oliver Abildgaard, som stadig er tilknyttet Rubin Kazan, kan dermed også vælge at finde en anden klub, hvis han ikke har lyst til at spille i Rusland i næste sæson.

Dreyer har kontrakt med Rubin Kazan frem til 2026, mens Abildgaards aftale udløber i 2024. Rubin Kazan rykkede i den forgangne sæson ud af den bedste russiske række.

Alle russiske klubber og landshold er udelukket fra internationale turneringer på ubestemt tid af FIFA og Det europæiske fodboldforbund (UEFA) på grund af invasionen.

FIFA fordømmer Ruslands handlinger i Ukraine og efterlyser en hurtig afslutning på krigen. Forbundet meddeler, at man vil overvåge situationen nøje i den kommende tid.