Fodbold

Farvel til danskeren bag mange af de største

John Steen Olsen, der har scoutet adskillige stjerner for Ajax, går snart på pension.

Jeg har en far - men du er min rigtige far.

Sådan har en af de største nogensinde i fodboldens verden, Zlatan Ibrahimovich, flere gange sagt til John Steen Olsen - danskeren, der fandt Zlatan fodboldmæssigt.

John Steen Olsen er scout, talentspejder, for den hollandske storklub Ajax Amsterdam lidt endnu. Efter 25 år i Ajax-tjenesten stopper han som 79-årig den 1. juli med en liste af store navne, som han har formidlet klubben.

Med dansk pas kan jeg nævne Christian Eriksen, Nicolai Boilesen, Viktor Fischer, Jesper Grønkjær, Kasper Dolberg, Mohamed Daramy, Lukas Andersen, Michael og Brian Laudrup, Michael Krohn-Dehli - og Morten Olsen.

For det startede faktisk med Morten Olsen, der havde haft trænersucces i Brøndby og FC Köln. Ajax stod og manglede en ansvarlig efter to perioder med Leo Beenhakker og Louis van Gaal fra 1989-97. Arie Haan fra Feyenoord kom i spil, men Ajax fik et godt råd fra John Steen Olsen i Danmark:

- En klub som Ajax skal have en træner, der er respekt om i omklædningsrummet. Tag Morten Olsen.

Det gjorde Ajax, og Morten anbefalede John Steen Olsen, som han også havde spillet på landsholdet med, som scout - og det har han været siden. Fuldtid for den hollandske klub med referencer i Skandinavien.

Modtog pris for Zlatan

Store danske navne har trådt deres talentfulde fødder og fået den særlige Ajax-opdragelse på grund af John Steen Olsen. Michael og Brian Laudrup sluttede deres klub-karriere af netop her og med John Steen som formidleren.

Og plukvis kan man hive historier frem om enkelte af de mange, John Steen har “anbragt”. Zlatan, som det største talent af alle.

John Steen Olsen havde fulgt Zlatan i Malmø FF i slut-90'erne, da Ibrahimovic var 16-17 år. Danskeren var ganske enkelt på træningsbanen eller på stadion, hver gang den lange svensker optrådte. Og til sidst formidlede han kontakten til Ajax. Sportsdirektørerne fra den hollandske klub troppede op i Malmø, men Zlatan var sygemeldt.

- Så tog jeg til La Manga (i Spanien) ugen efter, for der skulle Zlatan på træningslejr. Interessen var stor fra andre europæiske klubber, så jeg insisterede på, at Ajax-ledelsen også tog derned, så vi kunne få hans underskrift. Det lykkedes, og siden kender vi Zlatans historie - og siden har vi været nære venner, siger John Steen Olsen.

De er så tætte, at Zlatan jævnligt ringer til John Steen. Han har også inviteret ham på besøg i alle de nye klubber, han er skiftet til (Juventus, Inter, FC Barcelona, AC Milan, Paris SG, Manchester United, LA Galaxy og igen AC Milan), og da Zlatan ikke selv kunne møde op for at modtage en af sine mange priser som Årets Spiller, krævede han, at John Steen skulle modtage den.

- Han er en fantastisk fyr - et stort menneske, som jeg har fået et varmt forhold til.

Tvang ledelsen til at se Eriksen

Det samme kan John Steen sige om Christian Eriksen, som han formidlede til Ajax i 2008 (Christian var dengang 16 år).

- Jeg havde fulgt ham længe, men da han spillede Nordic Cup 'tvang' jeg Ajax-ledelsen til at komme. Ellers havde andre taget ham.

- Christian er en fantastisk fodboldspiller og et herligt menneske. Vi skriver eller ringer sammen, og forleden inviterede han mig til en kaffesnak i Helsingør, mens landsholdet var samlet. Heldigvis er han helt sig selv igen, og måske endnu bedre nu. Men indrømmet: Jeg tudede, da jeg var i Parken og så, hvad der skete for et år siden. Jeg har meget stærke følelser for Christian.

- Det gælder for Christian Eriksen og for Nicolai Boilesen og flere andre, der er kommet til Ajax. De er intelligent fodboldspillere. De kan se, hvad der vil ske før alle andre. Blandt andet derfor passer de så godt til Ajax.

Verdensnavne med dansk afsæt

John Steen Olsen peger også på Kasper Dolberg, som han fik til klubben i 2015, og som han havde fulgt tæt i et år. To pragtmål for Silkeborg i en U-17 kamp mod FCK på Peter Bangs Vej var det sidste, der skulle til. Dengang sagde John Steen Olsen til mig:

- Dolberg har samme potentiale, som da Zlatan skiftede fra Malmø FF. Jeg vil også sammenligne hans evner med Christian Eriksens.

Store ord.

Også Jesper Grønkjær fik de helt store roser, da han indledte sin flotte internationale karriere i Ajax (fra AaB) i 1998.

- Der ligger noget rigtigt stort forude.

Nu stopper John Steen Olsen op og ser tilbage. 25 år med levering af fodboldtalenter, der udviklede sig til endnu mere. Han og Ajax har passet rigtig godt sammen:

- Ajax er en fantastisk klub, der forstår at udvikle talentfulde spillere fodboldmæssigt og menneskeligt.

De har taget imod John Steens anbefalinger på et fundament af opsøgende talentspejdning og god formidling. Vi taler om verdensnavne - med dansk afsæt.