Eufori - eller en ganske almindelig sommer

TV 2 SPORTs fodboldekspert Flemming Toft ser frem til en fodboldsommer, der potentielt kan bringe glød i de rød-hvide farver.

“Og så var alle sure over, at kampen blev afviklet med en forvokset håndbold”.

Sådan var stemningen ved det første EM i fodbold for kvinder - vi er tilbage i 1984. Med regler, der viste en disrespekt og nærmest hån mod kvindekønnet. Ingen slutrunde. Semifinaler og finalen blev spillet over to kampe - ude og hjemme -, spilletiden var 2 x 35 minutter, og der blev spillet med en boldstørrelse 4, altså mindre end herrernes.

Danmark mødte England i sine to semifinalekampe - 1-2 ude, 0-1 hjemme. Men samtaleemnet var bolden i det første møde. Englænderne mødte op med en forvokset håndbold, danskerne protesterede og fik medhold af den irske dommer, men reglerne dengang sagde, at værtsnationen bestemte.

Det er en fortælling til smilebåndet, men meget karakteristisk for kvindefodboldens anseelse i 80'erne - og faktisk langt op i 90'erne og 00’erne for den sags skyld.

Nu er vi i gang med EM 2022 til helt andre og selvfølgelige toner. Fodboldkvindesagen skriger stadig på ligestilling - herunder ligeløn, men denne sommer får kvindefodbolden tættere på vater med langt større respekt, anseelse og opmærksomhed. Det manglede bare.

Det er rekordernes EM, der bliver afholdt i det engelske. Flere end 500.000 har købt billet, der blev sat rekord med knap 70.000 tilskuere på Old Trafford til åbningskampen, mediedækningen er større og mere global end nogensinde før (med DR og TV 2 i dansk regi).

For fem år siden rakte de danske fodboldkvinder ud efter EM-pokalen, men tabte finalen til Holland i Enschede. Men det var en sommer, der opbyggede en eufori i Danmark. 1,4 millioner seere havde fjernbetjeningen på enten DR eller TV 2 til finalen, og titusinder mødte frem for at hylde landsholdet, da de vendte hjem til Viborg (den danske hjemmebane) og København, hvor rådhuspandekager og fodboldfans fyldte.

Det flotte resultat i det hollandske fik medierne i gult. Politiken skrev i en seksspaltet rubrik: “Nu skal mændene ud af kvindernes skygge”. På det tidspunkt skulle herrelandsholdet forsøge at kvalificere sig til VM i Rusland, hvilket de senere gjorde.

Nu skal man ikke forvente de samme seertal i år, for flow-TV har fået en streaming-konkurrence, der gør, at målingen resulterer i andre tal - hvis…for det handler naturligvis om et hvis. Skal sommeren bade i en lykkerus og begejstring over det kvindelige landshold, skal der vindes kampe i det engelske. Sådan er det for alle landshold.

Kvindelandsholdet har mulighederne for at blive noget, vi taler om og glædes over. Toppræstationen ved EM 2017 blev afløst af en stor skuffelse, da Holland igen blev benspændet i VM-kvalifikationen til 2019. Men nu er de her, de danske fodboldkvinder. Efter en række overbevisende kvalifikationskampe og det historiske brag i Parken mod Brasilien, hvor 21.234 tilskuere satte rekord og ny standard for begejstring over dette hold. Der er en potentielt stor fanskare, der ser frem til Danmarks EM-deltagelse, mediedækningen er mere markant end nogensinde før - alle er klar med den helt store opbakning. Det er “bare” at trykke på knappen.

Men skal euforien nå nye højder, og det er der grobund for, så skal det danske hold videre fra en svær indledende gruppe. Tyskland i aften, Finland og Spanien. En stor mundfuld for Danmark, der enkelte steder nævnes som en mulig overraskelse, mens datasimuleringer peger på England, der vandt deres åbningskamp, Sverige, Tyskland og Holland som absolutte favoritter.

Men i en slutrunde handler det om momentum, og det er her, jeg ser de danske muligheder. Kan truppen fastholde det fællesskab og kollektive humør, der har præget holdet længe, kan de få enerne til at stråle. Lykkes dette, er der grund til at tro på en fed sommerflirt.

Sommeren 2022 kan blive euforisk og få det ganske danske land på den anden ende. For landsholdet har inviteret til det med åbenhed og sympatiske optakter, de er rollemodeller for tusindevis af fodboldglade piger (og drenge), og de har vist en fodboldglæde, der smitter.

Men knivspidsen er ikke så bred - heller ikke i kvindefodbold. Det handler ikke kun om at være med, det handler om resultater. Og i den kontekst er der to bud på en dansk EM-sommerstemning - euforisk eller mellemfornøjet. Det er, hvad der er på spil.