EM fodbold

Magtesløse Danmark kørt over i EM-åbning

Danmark tabte fredag aften holdets første opgør ved EM med 0-4 til Tyskland.

Der var kun spillet 20 minutter, da Pernille Harder kaldte sit hold til rundkreds midt på Brentford Community Stadium.

Hvis den danske anfører talte med store ord, så var det berettiget, for selv om det sker, at man kommer bagud i en fodboldkamp, så var Lina Magulls føringsmål sekunder inden en uundgåelig konsekvens af den danske EM-åbning mod Tyskland.

Tyskland vs. Danmark
4-0
FT
  1. 21' MålLina Magull
  2. 57' MålLea SchüllerAssist: Lina Magull
  3. 78' MålLena LattweinAssist: Lena Oberdorf
  4. 86' MålAlexandra PoppAssist: Sydney Lohmann
  5. 90' Rødt kort ved to gule kortKathrine Kühl Møller

Harder havde inden opgøret forsøgt at fortælle sine holdkammerater, at de skulle huske at nyde det, men havde måske været uklar på præcis hvad.

Ja, slutrundefodbold er elektrisk, forførende, men det danske landshold lignede en flok, der havde det fint med at være statister med bankende hjerter, da først støvet efter de to nationalmelodier havde lagt sig.

UEFA havde på forhånd meldt alt udsolgt til opgøret, og kun et par hundrede var ikke mødt op for at bruge deres billetter på en aften, hvor man alligevel kunne sætte sig godt til rette med den seneste episode Falwty Towers direkte fra Downing Street.

De, der var der, kunne altså se en tysk maskine, der vadede direkte ind over de danske linjer.

At der blot stod 1-0 til tyskerne i pausen befandt sig i samme kategori af mirakler som jomfrufødsler og grædende statuer.

Den danske ambassade, som Brentford Communtiy Stadium i de seneste år har udviklet sig til at være, var i den grad under belejring.

Klasseforskellen viste sig

Lars Søndergaard valgte ikke at foretage nogle ændringer i pausen. 45 minutter, alt at vinde, kun humøret, holdets stærkeste kvalitet ifølge landstræneren, at tabe.

Den analyse har jo sådan set kastet et europamesterskab af sig for 30 år siden, så hvem ville påstå, at dansk lune og sammenhold ikke kunne føre til noget?

Det vil det måske, det blev bare ikke denne fredag.

Tyskland, otte gange europamestre, den slags historie lægger sig altid i generne, moste ufortrødent på, mens Pernille Harder slog ud med armene, kiggede sig omkring.

Frustreret, nærmest alene i verden.

En aften til glemmebogen

Det danske landshold havde brug for noget af det, som Rikke Marie Madsen, klubløs og alligevel i startopstillingen, bragte.

Hvis Pernille Harder står for kreativ finesse, så står Rikke Marie Madsen for bekymringsløs tons, og begge dele har sin ret.

Det krævede arbejde, lunger og hjerte, hvis det skulle kaste noget af sig for danskerne.

Stortalentet Katrine Møller Kühl overtog for netop Rikke Marie Madsen efter 55 minutter, mens Nadia Nadim, der i disse dage er EM-joker men kan trøste sig med at være Qatars førstevalg, gik på græsset for at skabe lidt bølgeskvulp.

Et minut senere steg Lea Schuller dog op foran Lene Christensen i det danske mål, og så var der ikke mange, som var i tvivl om, at der ikke ville ske flere mirakler denne aften i West London.

Med ti minutter tilbage af den længste aften i årevis for det danske landshold, lykkedes det Lena Lattwein at sætte trumf på med et energisk løb i feltet efterfulgt af en afslutning med appel, og få minutter senere blev Alexandra Popp serviceret i det lille felt efter et forrygende tysk opspil.

En lille bouillonterning af alt det, som danskerne savnede.

4-0 til Tyskland føltes af samme årsag næsten nådigt på en aften, hvor nerverne aldrig forsvandt ud af de danske ben.

Danmark har mulighed for oprejsning, når de møder Finland på tirsdag.