Fodbold

Nu kæmper danske hold om færre europæiske pladser

Den kommende bronzevinder i Superligaen er ikke sikker på at spille europæisk fodbold næste sommer.

Når 2022/23-sæsonen i Superligaen bliver sparket i gang fredag aften, indledes jagten også på de eftertragtede billetter til europæisk fodbold i næste sæson.

Men hvor Danmark i denne sæson har fem hold med i europæisk fodbold - FC København, FC Midtjylland, Silkeborg, Brøndby og Viborg - vil der i næste sæson kun være fire danske deltagere.

Den kommende danmarksmester vil som det eneste danske hold få muligheden for at kvalificere sig til Champions League i næste sæson, men indleder kvalifikationen tidligere, end det er tilfældet i år.

Danmarksmesteren er derfor ikke garanteret et europæisk gruppespil på hverken første, anden eller tredje klasse.

Kikser kvalifikationen til Champions League, vil danmarksmesteren ryge ned i Europa League-kvalifikationen og eventuelt videre ned i Conference League-kvalifikationen.

Superligaens nummer to og den kommende pokalvinder indtræder i den anden ud af fire kvalifikationsrunder til Conference League, den tredjebedste klubturnering.

Skal gerne op i top-15 igen

Superligaens nummer tre skal møde vinderen af nedrykningsspillet - Superligaens nummer syv - om Danmarks fjerde og sidste plads i europæisk fodbold. Her er der ligeledes tale om en plads i anden kvalifikationsrunde til Conference League.

Bliver pokalvinderen nummer et, to eller tre i Superligaen, vil det i stedet være nummer fire, der spiller mod nummer syv om den sidste europæiske plads.

Superligaen ligger nummer 18 på Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) koefficientrangliste over de europæiske fodboldligaer. Ranglisten baserer sig på resultater fra de seneste fem sæsoner. Danmark har brug for at avancere til 15.-pladsen for igen at få fem europæiske pladser i fremtiden.

De betingelser kan dog blive ændret, når Uefa fra sommeren 2024 forventes at lancere nye europæiske turneringsformater.