Fodbold

Kom nu, Brøndby, det er sgu for fattigt

TV 2 SPORTs Morten Bruun har begået denne klumme i anledning af, at Brøndby IF torsdag aften spiller kvalifikationskamp til Conference League.

Se returkampen mellem Brøndby IF og Pogon Szczecin i kvalifikationen til Conference League torsdag aften fra klokken 19.45 på TV 2 PLAY og TV 2 SPORT X.

Jeg har været alt andet end imponeret over Brøndby i Europa i de sidste mange år. Med klubbens glorværdige historie på den internationale scene forventer jeg mere.

Kan jeg tillade mig at have større forventninger til Brøndby i Europa end til klubber som Randers, Viborg og Silkeborg? Når der nu ikke er meget, der skiller dem i Superligaen?

Her vil mit eget svar være et rungende JA. En klub må og skal lade sig inspirere af sin egen fortid. Hvis Brøndby IF ikke forventer mere end de nævnte jyske provinsklubber, er det jo ikke længere Brøndby IF.

De europæiske aftener i efteråret 2021 kom i alt for høj grad til at handle om stemningen på stadion

Morten Bruun

Jamen, har jeg så tit hørt, når Brøndby er blevet blæst ud af Europa af klubber som PAOK Saloniki, Panathinaikos, Genk og Club Brugge, det er jo også klubber med større budgetter end Brøndby. Underforstået, at klubber som dem kan man jo ikke forvente at vinde over. Det var det samme sidste efterår. Og ja, både Red Bull Salzburg, Rangers, Sparta Prag og Olympique Lyon er større klubber end Brøndby. Men derfor var det da alligevel skuffende med seks nederlag og to uafgjorte. Hvorfor overgår Brøndby aldrig mere sig selv på den internationale scene?

Én gang ud af 41. Det er sgu for fattigt

Siden Schalke 04 blev sendt ud af UEFA Cup’en (ja, det hed det dengang) på en forrygende novemberaften for snart 19 år siden, har Brøndby blot overgået sig selv én gang i 41 (!) møder med klubber fra det store udland. Det var i sommeren 2016, da tyske Hertha Berlin blev ekspederet ud takket være et hattrick af Teemu Pukki. Ellers er sejrene kommet mod hold som Vaduz, Spartak Subotica, Valur Reykjavik og Inter Turku. Det er sgu for fattigt.

Lad mig i den forbindelse ride en af mine foretrukne kæpheste. Den om Brøndbys store hold fra firserne og halvfemserne. Om de hold, der slog giganter som Eintracht Frankfurt, Bayer Leverkusen og Liverpool ud. Som vandt over Bayern München i Champions League. Og som i 1991 var ganske få minutter fra at komme i finalen i UEFA Cup’en. Så scorede Rudi Völler…

Min pointe omkring disse legendariske kampe er, at selv om Brøndby dengang havde et hold, som var spækket med landsholdsspillere, så var det altså også dengang nødvendigt, at de overgik sig selv for at skaffe den slags resultater.

Stemningen var god, men resultaterne udeblev sidste år

Vel havde Brøndby dengang en stærkere økonomi end i dag, men klubberne fra den tyske Bundesliga, som de havde for vane at slå ud efter forgodtbefindende, havde da langt flere penge. Så når Brøndby slog klubber som de ovenfor nævnte, var der altså tale om gedigne overpræstationer af Kim Vilfort & co.

Kom nu, Brøndby IF. Giv os en europæisk sæson til historiebøgerne

Morten Bruun

Så var der tale om, at Brøndby fik 2 og 2 til at give 5, som man så populært siger. Spillerne overgik sig selv.

Det sker desværre aldrig mere. Ikke på den europæiske scene i hvert fald. Her vinder Brøndby over alle dem, man skal vinde over og taber til alle dem, der på papiret er bedre. De europæiske aftener i efteråret 2021 kom i alt for høj grad til at handle om stemningen på stadion. Og gu’ var den da god, men det udmøntede sig i alle tilfælde ikke til noget uforglemmeligt nede på banen.

De go’e gamle dage

Når jeg skriver, som jeg gør, er det også, fordi jeg for to år siden kommenterede Brøndbys europæiske kamp mod polske Lechia Gdansk. Her fik jeg et dejligt flashback til det, vi kan kalde for de go’e gamle dage. Brøndby havde tabt 1-2 i Polen, vandt returen med de samme cifre, hvorefter Jesper Lindstrøm scorede to gange i den forlængede spilletid. Sikke en aften, det var.

Den afslørede alt det potentiale, der ligger i at være Brøndby IF og spille i Europa. Det var fedt, så længe det varede, hvilket desværre ikke var mange uger, for i næste runde blev det sammenlagt 3-7 mod Braga.

Igen efter en indsats, hvor Brøndby var milevidt fra at vinde. I know, Braga er en større klub.

Udsigt til FC Basel-møde

Nu skal jeg igen kommentere Brøndby mod et polsk hold. Pogon

er vel på samme niveau som Lechia Gdansk, så jeg forventer da, at Brøndby går videre. Det vil være godkendt. Men jeg tillader mig også allerede nu at kigge frem mod næste runde, hvor modstanderen med stor sandsynlighed er schweiziske FC Basel. Det er en klub af nogenlunde samme kaliber som dem, der i de seneste sæsoner har slået Brøndby ud.

Taber Brøndby så bare igen? Hvorefter vi alle kan konstatere, at sådan er det jo. Fordi de andre har flere penge. Eller kunne vi være så heldige, at Brøndby for en gangs skyld leverede et europæisk resultat, der gav genlyd? Hvor ville det være opløftende.

Jeg forlanger ikke, at Brøndby skal overgå sig selv hver gang, de spiller i Europa. Men jeg er træt af, at klubben med de største europæiske traditioner i dansk fodbold aldrig mere gør det.

Kom nu, Brøndby IF. Giv os en europæisk sæson til historiebøgerne.